Καλοκαιρινό και ελαφρύ Σφουγγάτο Μυτιλήνης με κολοκυθάκια

Newsroom.
20/06/2024 07:00
 
 
 

 

Το σφουγγάτο είναι κάτι μοναδικό, δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο. Είναι ένα πιάτο που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα με πιο γνωστή συνταγή να μας έρχεται από την Μυτιλήνη. 

Το σφουγγάτο Μυτιλήνης είναι από αυτά τα καλοκαιρινά πιάτα που θα ήθελες να τρως κάθε πρωί. Και μπορείς, γιατί είναι πανεύκολο!

Τελικά τι είναι το σφουγγάτο; Είναι χτυπημένα αυγουλάκια, ανακατεμένα με κολοκυθάκια που έχουμε σοτάρει με κρεμμύδια και φρέσκα μυρωδικά. Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην βάλω την δικιά μου τσαχπινιά στην συνταγή: έβγαλα ένα κομμάτι φέτα από την άλμη της και την έσπασα με τα χέρια μέσα στο μείγμα των αυγών. Η φετούλα ψήθηκε μέσα στο σφουγγάτο, το αλμύρισε καλά-καλά και έλιωσε πανέμορφα!

Υλικά:
10 αυγά
150 γρ. φέτα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
4 κολοκυθάκια
1/2 μάτσο μυρωδικά (μυρώνια, μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο)
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:
1) Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμύδια. Τρίβουμε τρία από τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη και τα στραγγίζουμε καλά

2) Βάζουμε σε ένα τηγάνι 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να αλλάξουν χρώμα. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

2) Σπάμε τα αυγά σε μπολ, αλατοπιπερώνουμε και τα χτυπάμε καλά. Σπάμε μέσα στα αυγά τη φέτα με τα χέρια, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και τα σοταρισμένα κρεμμύδια & κολοκυθάκια και ανακατεύουμε καλά.

3) Λαδώνουμε μία ταρτιέρα ή ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών. Κόβουμε το τελευταίο κολοκυθάκι σε λεπτές φέτες και τις στρώνουμε πάνω από το σφουγγάτο.

4) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180oC για 30-40 λεπτά.

5) Αφήνουμε το σφουγγάτο να κρυώσει και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί για πρωινό ή με σαλάτα για μεσημεριανό.

Tips

Για μεγαλύτερη ευκολία, βάζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια στο κέντρο μιας πετσέτας κουζίνας & την σφίγγουμε πολύ καλά. Δεν θα μείνει σταγόνα!

Πηγή: madameginger.com
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Γαστρονόμος

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 170 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*