Η καλύτερη συνταγή για πλεκτά κουλούρια τύπου “Θεσσαλονίκης”

Newsroom.
24/06/2024 07:36
 
 
 

Λοιπόν δεν είναι τα κλασσικά λεπτά μεγάλα κουλούρια αν και μπορούν να γίνουν με μικρές αλλαγές, όπως να τα πλάσετε πολύ λεπτά κορδόνια μονά και να συμπληρώσετε λίγο ταχίνι.

Είναι απίστευτα ωραία και νόστιμα. Θα σας γράψω όπως πάντα μυστικά επιτυχίας.

Γίνονται εύκολα με το μίξερ χειρός χρησιμοποιώντας τα εξαρτήματα που μοιάζουν με μακριές μπούκλες, όχι τα κλασσικά του κέικ.

Υλικά:
1 φλ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κιλό αλεύρι (και λιγότερο) γοχ (ή μισό-μισό με σκληρό αλεύρι) +για το δούλεμα της ζύμης μας
1 φλ. χλιαρό γάλα (σε νηστεία, αντικαθιστούμε με νερό)
1 φλ. ηλιέλαιο
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
Για το πασπάλισμα:
1 κ.σ. μέλι
1 φλ. χλιαρό νερό
Σουσάμι

Εκτέλεση:
Σε λεκάνη ή στο σταθερό μίξερ , ρίξτε μαγιά, νερό και μια πρέζα ζάχαρη . Περιμένουμε 5-6′.

Μετά διαδοχικά ρίχνουμε όλα τα υλικά ενώ χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή το σταθερό, και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι.

Τελειώστε κάνοντας με το χέρι μια ωραία ζύμη που κολλάει! Σκεπάστε με μεμβράνη και από πάνω πετσέτα .

Εδώ περιμένουμε έως και 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου αλλιώς στο ψυγείο**

Προσοχή τώρα, ρίχνετε αλεύρι στον πάγκο , με σπάτουλα αδειάζετε την ζύμη και την ΔΙΠΛΏΝΕΤΕ , είναι αφράτη και ντελικάτη.

Χωρίζετε σε 8 μπαλάκια και αυτά πάλι στα δύο.

Κάνετε κορδόνια 35 εκ και τα γυρνάτε να δεθούν μεταξύ τους.

Τα βουτάτε στο αραιωμένο μέλι και στο σουσάμι.

Ψήνετε για 45′ στις αντιστάσεις στους 180οC.

Τα μικρά μυστικά:

*Με αντικατάσταση του γάλακτος με νερό, γίνονται νηστίσιμα.
*Γύρω στα 12 τεμάχια με διπλό κορδόνι ή 20 μονά.
Έκανα την μισή δόση με μισό κιλό αλεύρι.
*Σε άλλη περίπτωση, με το σταθερό μίξερ, βάζετε το εξάρτημα ζύμης.
*Αλεύρι θα χρησιμοποιηθεί ή αυτό για ψωμί ή το γοχ Αλλατίνη ή ανάμεικτο.
**Μπορείτε να τα ξεκινήσετε από το βράδυ, να βάλετε την ζύμη σε μπωλ σκεπασμένο με μεμβράνη και πετσέτα μέσα στο ψυγείο και το πρωί αφήνετε 1 ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και συνεχίζετε κανονικά.
*Μην βιαστείτε, η επιτυχία θέλει υπομονή για να αφρατέψει η ζύμη.
*Μην προσθέτετε αλεύρι, η ζύμη λίγο να κολλάει, μετά θα την ρίξετε στον αλευρωμένο πάγκο και θα είναι αφράτη!
*Δουλέψτε με σπάτουλα, μην κόβετε την ζύμη με τα χέρια! Αυτό ίσχυε για όλες τις ζύμες.
Καλή Όρεξη!!!

Πηγή: secretkitchenandtravel.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 86 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*