Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων.
Η Ελλάδα, όπως και χώρες σαν τη Γαλλία ή την Ιταλία, φημίζεται για την παραγωγή τυριών. Η ποικιλία που βρίσκει κανείς είναι μεγάλη.
Μαλακά, σκληρά, ημίσκληρα, λευκά ή κίτρινα, τα ελληνικά τυριά φημίζονται για τη γεύση, το άρωμα και την υφή τους, ενώ ορισμένα από αυτά παράγονται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Το TasteAtlas, ένας διαδικτυακός ταξιδιωτικός οδηγός που επικεντρώνεται στο παραδοσιακό φαγητό των χωρών και μοιράζεται συνταγές μαγειρικής και κριτικές φαγητών και εστιατορίων, δημοσίευσε πριν από λίγους μήνες μια λίστα με τα 100 καλύτερα τυριά στον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν 12 ελληνικά τυριά!
Τα καλύτερα ελληνικά τυριά, σύμφωνα με το TasteAtlas
1. Γραβιέρα Νάξου
Η γραβιέρα Νάξου «φιγουράρει» πολύ ψηλά στην κατάταξη του TasteAtlas. Για την ακρίβεια, βρίσκεται στη 2η θέση, μόλις πίσω από το ιταλικό τυρί Parmigiano Reggiano. Με το ελαφρύ άρωμα και τη γλυκιά, «λεπτή» γεύση της, θεωρείται ένα από τα πιο ποιοτικά τυριά στον κόσμο. Το όνομά του αποκαλύπτει την καταγωγή του. Παράγεται στη Νάξο εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα και ανήκει στην κατηγορία των σκληρών τυριών. Παρασκευάζεται από αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα και έχει σημαντική διατροφική αξία (ναι, τα τυριά μπορεί να έχουν οφέλη), καθώς περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.
2. Γραβιέρα Κρήτης
Λίγο παρακάτω στη λίστα βρίσκουμε την Κρητική γραβιέρα, η οποία έχει επίσης μακρά ιστορία και είναι από τα πιο νόστιμα ελληνικά τυριά. Πρόκειται για ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί με ανοιχτό κίτρινο χρώμα και σταθερή υφή. Παρασκευάζεται κυρίως από αιγοπρόβειο γάλα και ωριμάζει για 3 έως 5 μήνες πριν διατεθεί στην αγορά. Μπορεί να καταναλωθεί ως ορεκτικό αλλά και να χρησιμοποιηθεί τριμμένο σε σαλάτες ή σούπες.
3. Τυρί Μυζήθρα
Ένα ακόμα ελληνικό τυρί στη λίστα του Taste Atlas είναι η μυζήθρα, ένα μαλακό τυρί που παρασκευάζεται από ορό γάλακτος από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Είναι μαλακή στην υφή και ανάλατη, με ήπια γεύση και πικάντικο άρωμα. Η μυζήθρα διακρίνεται σε φρέσκια, ξινή και παλαιωμένη. Η φρέσκια και η ξινή μυζήθρα χρησιμοποιείται συχνά σε αρτοσκευάσματα και επιδόρπια, ενώ η παλαιωμένη ποικιλία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και σούπες.
4. Κεφαλοτύρι
Το κεφαλοτύρι είναι ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά τυριά και παρασκευάζεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Έχει έντονο, πλούσιο άρωμα και αλμυρή, έντονη και πικάντικη γεύση. Λέγεται μάλιστα ότι το κεφαλοτύρι χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή! Το συνδυάζουμε με ζυμαρικά ή κρεατικά, ή το τρίβουμε πάνω από μαγειρευτά, σαλάτες και πίτσες. Αν το καταναλώσουμε ωμό, μπορούμε να το συνοδέψουμε με σύκα ή σταφύλια και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
5. Κεφαλογραβιέρα
Η κεφαλογραβιέρα είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί που παράγεται συνήθως από πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Παρασκευάζεται στη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία και τη δυτική Στερεά Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960. Πήρε το όνομά της από το –αλμυρό και με έντονο άρωμα– κεφαλοτύρι και τη μαλακή γραβιέρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό συστατικό για το σαγανάκι, να συνοδεύσει ποτά ή κρασιά, αλλά και φρούτα όπως σύκα ή αχλάδια.
One Comment