TasteAtlas: 12 Ελληνικά τυριά σε λίστα με τα καλύτερα του κόσμου – Στη 2η θέση η γραβιέρα Νάξου

Newsroom.
23/09/2024 16:24
 
 
 

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων.

Η Ελλάδα, όπως και χώρες σαν τη Γαλλία ή την Ιταλία, φημίζεται για την παραγωγή τυριών. Η ποικιλία που βρίσκει κανείς είναι μεγάλη.

Μαλακά, σκληρά, ημίσκληρα, λευκά ή κίτρινα, τα ελληνικά τυριά φημίζονται για τη γεύση, το άρωμα και την υφή τους, ενώ ορισμένα από αυτά παράγονται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Το TasteAtlas, ένας διαδικτυακός ταξιδιωτικός οδηγός που επικεντρώνεται στο παραδοσιακό φαγητό των χωρών και μοιράζεται συνταγές μαγειρικής και κριτικές φαγητών και εστιατορίων, δημοσίευσε πριν από λίγους μήνες μια λίστα με τα 100 καλύτερα τυριά στον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν 12 ελληνικά τυριά!

Τα καλύτερα ελληνικά τυριά, σύμφωνα με το TasteAtlas

1. Γραβιέρα Νάξου

Η γραβιέρα Νάξου «φιγουράρει» πολύ ψηλά στην κατάταξη του TasteAtlas. Για την ακρίβεια, βρίσκεται στη 2η θέση, μόλις πίσω από το ιταλικό τυρί Parmigiano Reggiano. Με το ελαφρύ άρωμα και τη γλυκιά, «λεπτή» γεύση της, θεωρείται ένα από τα πιο ποιοτικά τυριά στον κόσμο. Το όνομά του αποκαλύπτει την καταγωγή του. Παράγεται στη Νάξο εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα και ανήκει στην κατηγορία των σκληρών τυριών. Παρασκευάζεται από αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα και έχει σημαντική διατροφική αξία (ναι, τα τυριά μπορεί να έχουν οφέλη), καθώς περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.

2. Γραβιέρα Κρήτης

Λίγο παρακάτω στη λίστα βρίσκουμε την Κρητική γραβιέρα, η οποία έχει επίσης μακρά ιστορία και είναι από τα πιο νόστιμα ελληνικά τυριά. Πρόκειται για ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί με ανοιχτό κίτρινο χρώμα και σταθερή υφή. Παρασκευάζεται κυρίως από αιγοπρόβειο γάλα και ωριμάζει για 3 έως 5 μήνες πριν διατεθεί στην αγορά. Μπορεί να καταναλωθεί ως ορεκτικό αλλά και να χρησιμοποιηθεί τριμμένο σε σαλάτες ή σούπες.

3. Τυρί Μυζήθρα

Ένα ακόμα ελληνικό τυρί στη λίστα του Taste Atlas είναι η μυζήθρα, ένα μαλακό τυρί που παρασκευάζεται από ορό γάλακτος από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Είναι μαλακή στην υφή και ανάλατη, με ήπια γεύση και πικάντικο άρωμα. Η μυζήθρα διακρίνεται σε φρέσκια, ξινή και παλαιωμένη. Η φρέσκια και η ξινή μυζήθρα χρησιμοποιείται συχνά σε αρτοσκευάσματα και επιδόρπια, ενώ η παλαιωμένη ποικιλία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και σούπες.

4. Κεφαλοτύρι

Το κεφαλοτύρι είναι ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά τυριά και παρασκευάζεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Έχει έντονο, πλούσιο άρωμα και αλμυρή, έντονη και πικάντικη γεύση. Λέγεται μάλιστα ότι το κεφαλοτύρι χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή! Το συνδυάζουμε με ζυμαρικά ή κρεατικά, ή το τρίβουμε πάνω από μαγειρευτά, σαλάτες και πίτσες. Αν το καταναλώσουμε ωμό, μπορούμε να το συνοδέψουμε με σύκα ή σταφύλια και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

5. Κεφαλογραβιέρα

Η κεφαλογραβιέρα είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί που παράγεται συνήθως από πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Παρασκευάζεται στη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία και τη δυτική Στερεά Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960. Πήρε το όνομά της από το –αλμυρό και με έντονο άρωμα– κεφαλοτύρι και τη μαλακή γραβιέρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό συστατικό για το σαγανάκι, να συνοδεύσει ποτά ή κρασιά, αλλά και φρούτα όπως σύκα ή αχλάδια.

6. Τυρί Μετσοβόνε

Το μετσοβόνε είναι ένα σκληρό ή ημίσκληρο καπνιστό επιτραπέζιο τυρί που παράγεται από αγελαδινό γάλα ή εναλλακτικά από μείγμα αγελαδινού και πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος. Παρασκευάζεται στην ορεινή περιοχή του Μετσόβου για περισσότερα από 50 χρόνια. Με την πλούσια, ελαφρώς αλμυρή και πικάντικη γεύση του, μπορεί να καταναλωθεί τόσο ωμό όσο και μαγειρεμένο και να συνοδέψει ένα ποτήρι ούζο ή κρασί.

7. Τυρί Μαστέλο

Το Μαστέλο Χίου είναι η εμπορική ονομασία ενός μαλακού τυριού που φτιάχνεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένο τυροκομείο στη Χίο. Πρόκειται για ένα μαλακό τυρί και κυκλοφορεί σε δύο τύπους: ο ένας παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και ο άλλος από κατσικίσιο. Χρησιμοποιείται συχνά αντί για μοτσαρέλα σε πίτσες και πίτες, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε σάντουιτς ή ως γέμιση σε διάφορα πιάτα με κρέας και λαχανικά.

8. Ανθότυρο

Ένα ακόμη τυρί που κατέχει μια θέση στη λίστα με τα καλύτερα τυριά είναι το ανθότυρο. Έχει μαλακή, λεία, κρεμώδη υφή ενώ η γεύση του είναι απαλή και ελαφρώς γλυκιά, χαρακτηριστική των μαλακών τυριών. Πρόκειται για μια υγιεινή επιλογή, αφού περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο και άλλες θρεπτικές ουσίες, ενώ είναι χαμηλό σε λιπαρά και αλάτι.

9. Καλαθάκι Λήμνου

Αυτό το λευκό, μαλακό, αλμυρό τυρί παρασκευάζεται από φρέσκο πρόβειο γάλα ή από συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος στο νησί της Λήμνου. Ενώ σε υφή είναι παρόμοιο με τη φέτα, η γεύση του είναι πιο ήπια και μπορεί να περιγραφεί ως αλμυρή και ελαφρώς όξινη.

τυριά

10. Φέτα

Φυσικά, από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η φέτα, ίσως το πιο διάσημο ελληνικό τυρί στο εξωτερικό. Παρασκευάζεται κυρίως από αιγοπρόβειο γάλα. Πρόκειται για σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουζίνας που χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό σε πιάτα αλλά και ως συστατικό σε σαλάτες και πίτες.

11. Κασέρι

Αυτό το ημίσκληρο τυρί παράγεται παραδοσιακά από πρόβειο γάλα, μερικές φορές με την προσθήκη σχετικά χαμηλού ποσοστού κατσικίσιου γάλακτος. Λέγεται ότι το κασέρι παράγεται στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τους νομούς Ξάνθης και Λέσβου. Το κασέρι ωριμάζει για τουλάχιστον τρεις μήνες, αν και συνήθως το αφήνουν να ωριμάσει για έξι έως δώδεκα μήνες.

12. Λαδοτύρι Μυτιλήνης

Λίγο πριν «κλείσει» η λίστα, στην 99η θέση, βρίσκεται το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, ένα τυρί που παράγεται αποκλειστικά στο νησί της Λέσβου. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο ή πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Φτιάχνεται σε ειδικά κυλινδρικά καλούπια, που δίνουν στο τυρί ένα χαρακτηριστικό σχήμα. Μετά την ωρίμανση, η συνήθης πρακτική είναι να συντηρείται σε ελαιόλαδο ή να καλύπτεται με κερί τυροκομίας (παραφίνη). Συνήθως χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα και σαλάτες και συνδυάζεται με ελαφριά, φρουτώδη κρασιά.

Πηγή: ow.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 2.069 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*