Η βασιλόπιτα δεν είναι απλώς ένα γλυκό, είναι το σύμβολο της νέας χρονιάς, της χαράς και της οικογενειακής ζεστασιάς. Κάθε χρόνο, περιμένουμε με ανυπομονησία τη στιγμή που θα τη μοιραστούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αναζητώντας το φλουρί που θα φέρει καλοτυχία.
Αυτή η συνταγή βασιλόπιτας είναι της μητέρας μου και εμπνευσμένη από την παράδοση, με πλούσια υλικά που γεμίζουν το σπίτι με αρώματα πορτοκαλιού, κανέλας και γαρίφαλου. Το χρυσαφένιο της χρώμα, η αφράτη υφή της και η τραγανή καρυδόψιχα υπόσχονται να ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους.
Θυμίζει πάντα τα παιδικά μας χρόνια…
Ας δημιουργήσουμε μαζί λοιπόν αυτή τη φανταστική βασιλόπιτα που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, φέρνοντας όμορφες αναμνήσεις, γλύκα και τύχη στο ξεκίνημα της χρονιάς!
Υλικά:
Για τη βασιλόπιτα:
– 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
– 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
– 350 γρ. ζάχαρη
– 1 κ.γ. κοφτή κανέλα
– 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
– 2 βανίλιες
– Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
– 4 αυγά
– 1 πρέζα αλάτι
– 1/2 κ.γ. σόδα
– 150 γρ. χυμό πορτοκάλι
– 100 γρ. γάλα
– 50 γρ. κονιάκ
– 150 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
– 50 γρ. σταφίδες ή αποξηραμένα φρούτα
Για διακόσμηση:
– Άχνη ζάχαρη
– Λίγη κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία φούρνου και ταψιού:
– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (αέρα) ή 180°C (αντίσταση).
– Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί.
2. Ανάμειξη ξηρών υλικών:
– Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλάτι.
3. Χτύπημα βουτύρου και ζάχαρης:
– Σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν (περίπου 5-7 λεπτά).
4. Προσθήκη αυγών και αρωμάτων:
– Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
– Ρίχνουμε τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
5. Υγρά υλικά:
– Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε το γάλα και το κονιάκ.
6. Ενσωμάτωση υλικών:
– Εναλλάξ, προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και τα υγρά υλικά στο μπολ με το βούτυρο και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
7. Προσθήκη καρυδιών και αποξηραμένων φρούτων:
– Ανακατεύουμε απαλά την καρυδόψιχα, τις σταφίδες ή και άλλα αποξηραμένα φρούτα.
8. Ψήσιμο:
– Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια.
– Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο.
9. Διακόσμηση:
– Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει εντελώς, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και λίγη κανέλα.
Μικρά Μυστικά: Αν θέλετε να κρύψετε το φλουρί, τοποθετήστε το στο κέντρο της
βασιλόπιτας αφού κρυώσει και πριν τη διακόσμηση.
Δείτε εδώ και την πολίτικη βασιλόπιτα
Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις