Στo European Young Chef Award 2021 η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με τον πολλά υποσχόμενο σεφ Ανδρέα Δερμάτη

Newsroom
02/11/2021 12:45
 
 
 

Από τον νεαρό, μόλις 25 ετών, Ανδρέα Δερμάτη θα εκπροσωπηθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο διαγωνισμό European Young Chef Award που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου 2021 στην Μπράγκα (Braga) της Πορτογαλίας.

Με την επάνοδο του ευρωπαϊκού θεσμού, μετά την παύση που επέβαλε η πανδημία την προηγούμενη χρονιά, το Νότιο Αιγαίο συνεχίζει το νήμα ως ισχυρή ευρωπαϊκή γαστρονομική Περιφέρεια, με τον Ανδρέα Δερμάτη να δημιουργεί τη ροδίτικη συνταγή «λακάνη», στην παραδοσιακή και την καινοτόμα εκδοχή της.

Η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί και με την Ειρήνη Γιωργουδιού, τη νικήτρια του European Young Chef Award 2019, η οποία θα λάβει μέρος ως μέλος στην κριτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού. Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των νέων σεφ, εξάλλου, επιβεβαιώνει η διπλή κατάκτηση του τίτλου, εκτός από την Ειρήνη, και από τον Σταμάτη Μισομικέ στον διαγωνισμό του 2016.

Το βραβείο Young Chef διοργανώνεται και προωθείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT), σε συνεργασία με ινστιτούτα μαγειρικής τέχνης στις Περιφέρειες Γαστρονομίας. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό από όλη την Ευρώπη, που κρίνεται από αστέρια σεφ και διεθνείς ειδικούς, με στόχο την προώθηση καινοτομιών στην παραδοσιακή κουζίνα, την ανάδειξη της βιωσιμότητας στη διατροφική κουλτούρα και τη δημιουργία μελλοντικών πρεσβευτών για τοπικά προϊόντα διατροφής.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά με τη φετινή συμμετοχή και εκπροσώπηση: «Η επένδυση στην γαστρονομία αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους στόχους που υπηρετήσαμε και η συνεχής άνοδος του επιπέδου της εμπειρίας που τα νησιά μας προσφέρουν, περνά και από την γαστρονομία. Συνεχίζουμε τον αγώνα αυτό, επενδύουμε σταθερά στους νέους ανθρώπους των νησιών μας που συνεχώς κερδίζουν διακρίσεις, ανεβάζουν το επίπεδο και μας κάνουν περήφανους. Καλή επιτυχία Ανδρέα Δερμάτη!».

«Η τοπική γαστρονομία είναι θησαυρός και αποκτά αξία μόνο όταν τη διαδίδουμε γενναιόδωρα από γενιά σε γενιά». Αυτό πιστεύει ο Ανδρέας Δερμάτης, που γεννήθηκε το 1996 στη Ρόδο και πήρε τα πρώτα του μαθήματα μαγειρικής από τη γιαγιά του, που του δίδασκε την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής της και τη μαμά του, που συνήθιζε να κάνει τούρτες για ειδικές περιπτώσεις.

Αυτός ήταν ο λόγος που ο Ανδρέας σπούδασε στη συνέχεια στη σχολή μαγειρικής και αναβάθμισε ακολούθως τις μαγειρικές του δεξιότητες κάνοντας πολλά σεμινάρια γαστρονομίας σε όλη την Ευρώπη. Έχει καλή και πλούσια, για την ηλικία του εμπειρία, στον Ξενοδοχειακό κλάδο και υψηλό αίσθημα εθελοντισμού σε πολλές εκδηλώσεις και σεμινάρια γαστρονομίας.

Είναι ένας ασταμάτητος νέος σεφ που αναζητά εμπειρίες, νέες τεχνικές και υλικά, αλλά πάντα εστιάζεται στον παραδοσιακό και μητρικό τρόπο μαγειρικής. Το κίνητρο που παίρνει από τον Σεφ του είναι να έχει μια μέρα το δικό του εστιατόριο, όπου θα μπορεί να παρουσιάζει στους καλεσμένους την ιδέα της μαγειρικής, συνδυάζοντας το τοπικό, το εποχιακό, το υγιεινό, το νόστιμο και το καινοτόμο.

Σεφ και μέντοράς του σε αυτό το ταξίδι είναι ο Δημήτρης Κονταράτος, με πλούσια μαγειρική εμπειρία και σημαντικούς γαστρονομικούς σταθμούς, μεταξύ των οποίων, η γνωστή εταιρία Kofler & Kompanie – Event Catering στη Γερμανία με τις δημοφιλείς εκδηλώσεις The Pret A Diner «The Tree House» και Pret A Diner «The Director’s Cut» και chefs τους Nuno Mendes, Juan Amador, Matthias Schmidt, Tim Raue και Ollysan Oliver αλλά και το εστιατόριο-ηγέτη στην παγκόσμια γαστρονομία και βραβευμένο πέντε φορές ως το «καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο», «NOMA», στην Κοπεγχάγη, με Chef τον Rene Redzepi.

Μετά την εργασία του στο ΝΟΜΑ, ο Δημήτρης Κονταράτος εμπλούτισε την εμπειρία του ως Chef σε γνωστό Gastropub και εστιατόρια της Ρόδου, αλλά και ως επιστημονικός και τεχνολογικός συνεργάτης του αθηναϊκού Baba Au Rum, που συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 καλύτερων cocktail bar του κόσμου. Τελευταίος του σταθμός, το 2021, υπήρξε βραβευμένο, πολυτελές ξενοδοχείο της νότιας Ρόδου ως Executive Chef.

Απόφοιτος της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα συστήματα ποιότητας και συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, αντικείμενο στο οποίο είναι και εκπαιδευτής. Τέλος, υπήρξε ο εμπνευστής της δημιουργικής Ομάδας “Dirty Dishes” και ιδρυτής του εκπαιδευτικού και ερευνητικού στούντιο για τη γαστρονομία GIAFKA (ΓΙΑΦΚΑ).

(Visited 90 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*