Γιάννης Καλλιάνος: Καταφτάνει κακοκαιρία με καταιγίδες και ριπές ανέμου έως 10 Μποφόρ

Newsroom
12/10/2022 19:08
 
 
 

 

Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται από το βράδυ της Πέμπτης 13/10 σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο. Η κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθεί κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ βροχερός θα είναι ο καιρός την Παρασκευή 14/10 και στην Αττική. Οι άνεμοι στα Επτάνησα θα πνέουν με ριπές που θα φτάνουν έως και τα δέκα μποφόρ.

Ειδικότερα, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook πως “Βαρομετρικό χαμηλό από τη νότια Ιταλία θα κινηθεί την Πέμπτη προς την Ελλάδα και με πορεία διασχίζοντας την Αδριατική προς την περιοχή μας θα βρεθεί από νωρίς την Παρασκευή στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου”

“Οι νεφώσεις αυτές θα εμπλουτιστούν με μεγάλα ποσά υγρασίας διασχίζοντας την Αδριατική με αποτέλεσμα να δώσουν την Παρασκευή κατά τόπους (κυρίως στα Δυτικά) έντονες βροχές και καταιγίδες” αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Έντονες βροχές στα δυτικά της χώρας

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, “κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας που θα ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και μέσα στη νύχτα προς την Παρασκευή, θα εκδηλωθούν δυνατές βροχές αρχικά στα δυτικά και εν συνεχεία μέσα στην ημέρα της Παρασκευής αλλά και το Σάββατο και σε πολλές από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής). Όμως ειδικά στα Δυτικά οι βροχές θα είναι κατά τόπους έντονες. Πρόκειται για τη χρονική περίοδο από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έως και το μεσημέρι της Παρασκευής και ειδικά σε τμήματα των Επτανήσων, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στον χάρτη αθροιστικής βροχής 6ώρου (μεσάνυχτα Πέμπτης έως και πρωί Παρασκευής)”.

Αυξημένοι δείκτες αστάθειας

“Όπως φαίνεται και στην εικόνα παρακάτω, οι δείκτες αστάθειας στη Δυτική Ελλάδα το πρωινό της Παρασκευής είναι τέτοιοι που θεωρείται πλέον πολύ πιθανό να έχουμε στις προαναφερθείσες περιοχές ακόμα και κατά τόπους έντονα η πλημμυρικά φαινόμενα. Εκτιμώ ότι είναι αυξημένη η πιθανότητα ακόμη και για τοπικά ισχυρές χαλαζοπτώσεις διότι έτσι και αλλιώς θα υπάρξουν εκτεταμένα καταιγιδοφόρα νέφη που θα δίνουν εκείνη την ώρα έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα. Ίσως να υπάρξει και μέσα στο Ιόνιο η αρκετές φορές εμφανιζόμενη σε κακοκαιρίες “γραμμή λαίλαπας” που σημαίνει ότι εκτεταμένες καταιγίδες σε σχεδόν ευθεία γραμμή και σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων θα κινηθούν από την Αδριατική προς τα Επτάνησα” σημειώνει ο μετεωρολόγος.

Ισχυροί ανέμοι με ριπές έως και 10 μποφόρ

“Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού πρός την περιοχή μας, θα ενισχυθούν σημαντικά οι άνεμοι ειδικά στα Επτάνησα φτάνοντας οι ριπές τους τα 8-9 και πιθανώς ακόμη και τα 10 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο” σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

“Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση τοπικά στα Επτάνησα ή και τοπικά στα Δυτικά Ηπειρωτικά θα είναι δύσκολη υπό την έννοια ότι οι δυνατές βροχές και καταιγίδες θα συνοδεύονται και από ισχυρούς ανέμους που ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 95-100 km/h” αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Και στην Αττική θα εκδηλωθούν βροχές την Παρασκευή

“Πιθανότατα και στην Αττική θα βρέχει κατα διαστήματα την Παρασκευή (και ίσως και λίγο το Σάββατο), όμως αυτή τη στιγμή, δεν κρίνεται με βάση τα προγνωστικά στοιχεία ότι θα είναι πολύ δυνατές οι βροχές” σημειώνει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση

“Η Παρασκευή θα είναι μια ημέρα με βροχερό και μουντό καιρό. Η θερμοκρασία λόγω και των βορείων ανέμων αλλά και της πυκνής νέφωσης στις περισσότερες θα σημειώσει πτώση. Έτσι λοιπόν δεν θα ξεπεράσει τους 18-20°C στα πεδινά Ηπειρωτικά και τους 22-25°C στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές.” αναφέρει.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το Σάββατο

Σύμφωνα με τον κύριο Καλλιάνο και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σταδιακά από το Σάββατο και έπειτα ο καιρός θα βελτιωθεί αρχικά στα δυτικά και βόρεια ενώ στα ανατολικά και νότια θα σημειώνονται τοπικές βροχές ή και τοπικές καταιγίδες όπου μέχρι το βράδυ του Σαββάτου θα έχουν σχεδόν παντού σταματήσει.

Η πλήρης ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου για την κακοκαιρία:

(Visited 884 times, 1 visits today)
Latest Post
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.