Καιρός: Έρχονται 20άρια μεσοβδόμαδα, ακολουθεί ψυχρή εισβολή

Newsroom
14/01/2023 01:32
 
 
 

 

Πολλές μεταβολές θα παρουσιάσει ο καιρός το επόμενο διάστημα, καθώς θα υπάρξουν εναλλαγές μεταξύ κρύου και ζέστης.

Αρχικά, ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα εξακολουθήσει να είναι χειμωνιάτικος. Κατά κύριο λόγο θα κυλήσει με συννεφιές στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο όμως θα παραμείνει άστατος, με μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Μάλιστα, σε ορεινά ηπειρωτικά τμήματα θα εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας.

Ο Σάκης Αρναούτογλου, στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ, ανέφερε ότι τις επόμενες ώρες αναμένονται πρόσκαιρες συννεφιές στην Αττική, κυρίως στα βόρεια, και αρκετή ηλιοφάνεια, όμως, από την αρχή της ημέρας, η οποία θα διατηρηθεί στο μεγαλύτερο διάστημα του Σαββάτου (14/1). Από το απόγευμα και προς το βράδυ αναμένεται συννεφιά, παροδικά αυξημένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί και δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 4 με 5 Μποφόρ στα ανατολικά, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία θα έχουν το πρωί αρκετή συννεφιά, με πιθανότητα να ψιχαλίσει και να βρέξει στις νοτιότερες περιοχές της περιφέρειας. Προς το μεσημέρι και το απόγευμα ο καιρός θα ανοίξει, με κάποια σύννεφα να επιμένουν μόνο στα ορεινά. Προς το βράδυ οι συννεφιές θα ξαναπυκνώσουν, και στη Χαλκιδική δεν αποκλείεται να βρέξει ασθενώς και τοπικά.

Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 3 με 4 Μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Αισθητή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όμως προς τα τέλη ψυχρές αέριες μάζες θα εισβάλουν στη χώρα από τα βόρεια και ο υδράργυρος θα επανέλθει σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Καιρός: Ανεβαίνει αισθητά η θερμοκρασία, πριν έρθει η ψυχρή εισβολή

Την Κυριακή (15/1) άστατος θα είναι ο καιρός στην Κρήτη, στα κεντρικά της Εύβοιας, στα Δωδεκάνησα και τις Σποράδες. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 11°C στα κεντρικά, τους 7 με 11°C στα βόρεια και τους 13°C στα νότια.

Τη Δευτέρα (16/1) ο καιρός αλλάζει, καθώς θα πνέουν νοτιάδες. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει νέες ομίχλες, ενώ φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνισή τους στη δυτική Ελλάδα. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 12°C στα κεντρικά, τους 14°C στα νότια και τους 9 με 11 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια.

Την Τρίτη (17/1) οι νοτιάδες θα ενταθούν και θα υπάρξουν φαινόμενα στα δυτικά, με έντονες καταιγίδες να «χτυπούν» τα Ιωάννινα. Βροχές θα έχει και στα ανατολικά νησιωτικά.

Η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 18°C στα κεντρικά, στους 20°C στα νότια και στους 13 με 16 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια.

Την Τετάρτη (18/1) θα επιμείνουν οι βροχές στο Ιόνιο και στα δυτικά με έμφαση τα βορειοδυτικά της χώρας. Μάλιστα, φαινόμενα θα έχει και στα ανατολικά. Η μέγιστη θερμοκρασία στα κεντρικά θα φτάσει τους 20°C, στα βόρεια τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου και στα νότια τους 20°C.

Ωστόσο, από τις 21-22 Ιανουαρίου ο χειμώνας επιστρέφει με πτώση της θερμοκρασίας και αρκετή χιονόπτωση στα ορεινά. Ψυχρές αέριες μάζες, που θα έχουν ήδη κατέβει στα δυτικά της Μεσογείου, θα κινηθούν ανατολικότερα, με αποτέλεσμα να κρυώσει σημαντικά ο καιρός.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου:

Ο καιρός το Σάββατο στις Κυκλάδες

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Πέμπτη 19/1/23

Σύμφωνα με την πρόγνωση εβδομάδας της ΕΜΥ, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και τις Σποράδες και όλη την ανατολική νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα, βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα θα υπάρχει στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη έως 6 Μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 11 με 13 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 16 και κατά τόπους στη νότια νησιωτική χώρα τους 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στα νοτιοανατολικά και γρήγορη βελτίωση. Στα δυτικά νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ σποραδικές καταιγίδες στα βορειοδυτικά και λίγες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά ορεινά. Τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι 5 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο τοπικά 7 Μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους νοτιοδυτικούς 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της και ο παγετός θα περιοριστεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου και την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια και χιόνια στα βορειοδυτικά ορεινά. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα βόρεια και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα με τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Τέλος, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στα βόρεια 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

(Visited 197 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*