Τα Μερομήνια «μίλησαν»: Πώς θα είναι ο φετινός χειμώνας

χιόνια Νάξος
Newsroom
01/09/2023 14:36
 
 
 

 

Τι λένε τα Μερομήνια για τον καιρό τον φετινό χειμώνα; Μέχρι πότε θα κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία και πότε θα πέσουν τα πρώτα χιόνια.

Για καλοκαιρία μέχρι και τον Σεπτέμβρη κάνει λόγο ο συγγραφέας-λαογράφος Μιχάλης Γεροντής, που βλέπει τα Μερομήνια και προβαίνει σε καιρικές προβλέψεις.

Από την άλλη, δύσκολος αναμένεται να είναι ο χειμώνας, σύμφωνα με τα Μερομήνια, καθώς από τις αρχές Δεκεμβρίου έρχεται πολικό ψύχος με τον υδράργυρο να πέφτει ραγδαία ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο.

Ο νέος χρόνος φαίνεται πως θα μπει και αυτός με χιόνια και τσουχτερό κρύο, ωστόσο αυτό θα κρατήσει μέχρι τον Φεβρουάριο, καθώς τους επόμενους μήνες του 2024 αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Ο καύσωνας του Αυγούστου συνεχίζεται και στις αρχές του Σεπτέμβρη, για να ακολουθήσουν συννεφιές και σημάδια ανομβρίας.

Ο καιρός συνεχίζει να φθινοπωριάζει με σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία και την κατάσταση της ατμόσφαιρας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

1 έως 12 άστατος καιρός. Βροχές, αέρας, ίσως και μπουρίνια. 13 έως 22, άστατος με επιφύλαξη. 23 έως 30 βροχές – μπουρίνια και πολύς αέρας – κακοκαιρία.

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

Ο μήνας μπαίνει με φθινοπωρινές θερμοκρασίες και αυξομειώσεις στο πλαίσιο του φυσιολογικού.

Στα μέσα Οκτωβρίου έχουμε απότομη αλλαγή καιρού και θερμοκρασίας.

Προς τα τέλη Οκτωβρίου πάλι αλλαγή καιρού με συνεχείς εναλλαγές, σύννεφα από ΒΔ έντονα και ψιλοβρόχια, ίσως και έντονη βροχή από ΒΔ.

1 έως 6 βροχές, αέρας, κακοκαιρία. 7 έως 13 ήπιος καιρός. 14 έως 24 περίπου ίδιος καιρός. 25 έως 31 βροχές και αέρας.

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Ο Νοέμβριος μπαίνει με πολλές αλλαγές και βροχές σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Νότιο Αιγαίο.

Γενικά, ο Νοέμβριος σύμφωνα με τα μερομήνια, θα είναι σχετικά ήπιος από πλευράς θερμοκρασιών, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του μήνα.

Εκεί κάτι αλλάζει μέχρι το τέλος του μήνα και οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να πέφτουν, καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα.

1 έως 6 βροχές, αέρας, κακοκαιρία. 7 έως 13 ήπιος καιρός. 14 έως 24 περίπου ίδιος καιρός. 25 έως 31 βροχές και αέρας.

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Ο Δεκέμβριος μπαίνει με σημαντική πτώση θερμοκρασίας και δεν θα είναι εύκολος μήνας.

Μετά τις 10 Δεκεμβρίου αρχίζει βαρύς χειμώνας με όλα τα φαινόμενα: χιόνια, πολύ κρύο και βροχές, από δυτικά και βορειοδυτικά.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα έχουμε δυσκολίες του καιρού καθημερινά, ενώ η θέρμανση θα δουλέψει για τα καλά.

Γενικά, ο Δεκέμβριος θα είναι δύσκολος μήνας, καθώς θα υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Γίνεται μάλιστα λόγος για πολικό ψύχος και πολλά χιόνια σε μεγάλο μέρος της χώρας, ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

1 έως 10 ήπιος καιρός, αλλά με αέρα. 11 έως 20 ίδιος καιρός και στις γιορτές. 21 έως 31 ήπιος καιρός με αέρα.

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024

Ιανουάριος: Αρχή του χρόνου με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανές χιονοπτώσεις σε πεδινά της βόρειας χώρας. Στα μισά του μήνα πιθανότητα πρωτοφανούς ψύχους για την εποχή και πιθανός πανελλαδικός χιονιάς σταδιακά.

Φεβρουάριος: Κακοκαιρία στο ξεκίνημα του μήνα και από τις 6 -10 του μήνα απότομη αλλαγή και σταδιακά από τα δυτικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στο δεύτερο μισό του μήνα αρκετές βροχές και καταιγίδες από δυτικά προς ανατολικά.

Μάρτιος: Πρώτο δεκαήμερο με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Τελευταίο δεκαήμερο άστατος καιρός, μόνο στα ηπειρωτικά με ηλιοφάνεια σε γενικές γραμμές και φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Απρίλιος: Πρώτο μισό του μήνα με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, 15-18 Απριλίου κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές. Τελευταίο δεκαήμερο του μήνα με σταδιακά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τοπικές μπόρες σε Μακεδονία.

Μάιος: Πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή πτώση στη συνέχεια και 17-26 Μαίου υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.

Ιούνιος: Φυσιολογικές θερμοκρασίες αρχικά και κακοκαιρία στα μισά του μήνα, 13-19 σε όλη τη χώρα. Σταδιακή άνοδος προς το τέλος, χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ιούλιος: Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών. Σε επίπεδα καύσωνα από τις 19 έως τις 25 Ιουλίου.

Αύγουστος: Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας. 22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Πηγή: dnews.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.800 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*