Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία «Avgi» – Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες – Πώς θα επηρεαστούν οι Κυκλάδες

Newsroom
30/01/2024 02:59
 
 
 

 

Σφοδρή αναμένεται η επέλαση της κακοκαιρίας Avgi τις επόμενες ώρες με χιονοπτώσεις θυελλώδεις ανέμους έως 10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες.
Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε αυξημένη επιφυλακή, με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να εκδίδει οδηγίες για την κακοκαιρία. Λόγω των θυελλωδών ανέμων εκδόθηκε απαγορευτικό του απόπλου των πλοίων.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των έντονων φαινομένων, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου στο Mega, ο χειμώνας θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη.

Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά, Εύβοια, Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη.

Κρίσιμο, όπως το χαρακτήρισε ο μετεωρολόγος, για τις χιονοπτώσεις είναι το υψόμετρο των 300m και στις Κυκλάδες, όπως και στην Κρήτη αυτό των 600m.

 

Σύμφωνα με τον προγνώστη της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου, οι σφοδροί βοριάδες στο Αιγαίο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την Τρίτη.

Στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θα εκδηλωθούν μπόρες, βροχές και καταιγίδες. Από τις παραπάνω περιοχές, στις ηπειρωτικές θα σημειωθούν χιονοπτώσεις πάνω από τα 200 με 250 μέτρα υψόμετρο, ενώ στην Κρήτη αντίστοιχα πάνω από τα 600 με 700 μέτρα.

Την Τετάρτη τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται στα νότια και στη Κρήτη. Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν λίγο αλλά στο Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν με ένταση 7 με 8 μποφόρ.

Το νέο έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ

Το έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 27-01-2024 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια συνδυάζονται με χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλούν θυελλώδεις ανέμους, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διήμερο, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.
Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Μαγνησίας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στη Βοιωτία ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
γ) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
δ) Αττική: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο αρχικά στα βόρεια (ενδεικτικά 300-400m) ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα ανατολικά και δυτικά. Εξασθένηση από τη νύχτα.
ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Οι χιονοπτώσεις τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα θα είναι πυκνές ενώ από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.
στ) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ από τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονες. Εξασθένηση από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Ο καιρός σε Κυκλάδες, Κρήτη την Τρίτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης (περίπου 600μ.).
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς.

Η επέλαση της κακοκαιρίας «AVGI» LIVE

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.048 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*