Με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού να είναι σε ισχύ από το Σάββατο (15/2), η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει διατήρηση των έντονων καιρικών φαινομένων κυρίως στα νησιά του Ιονίου και περιοχές της Πελοποννήσου μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής (16/2), οπότε και θα υπάρξει εξασθένισή τους.
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται για σήμερα Κυριακή.
Ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι πρώτα στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές.
Γενικά, ο καιρός για σήμερα Κυριακή (16/2) αναμένεται να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις με βροχές αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη και το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στο Ιόνιο, τα παράκτια της Ηπείρου, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη δυτική και νότια Κρήτη, τις Κυκλάδες και το βορειοανατολικό Αιγαίο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία με βροχές από αργά χθες το απόγευμα στο Ιόνιο, τα παράκτια της Ηπείρου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέχρι 6 μποφόρ στο Ιόνιο και θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας στα Βόρεια.
Πιο αναλυτικά, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα Δυτικά, την Πελοπόννησο, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά στα νησιά του Ιονίου, κυρίως από τη Λευκάδα και νοτιότερα, στη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, ιδιαιτέρως τη δυτική και νότια, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και από το απόγευμα στην Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Οι άνεμοι νότιοι έως 5 με 6 μποφόρ, στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια έως 10 με 13 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα έως 14 με 16 και τοπικά στα νότια έως 17 βαθμούς.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από 5 έως 13 βαθμούς, στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 10 βαθμούς, στην Ήπειρο από 5 έως 14 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 7 έως 15 βαθμούς στην Πελοπόννησο από 5 έως 16 βαθμούς και στη Στερεά από 5 έως 17 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 10 έως 16 βαθμούς, στο Κεντρικό και το Νότιο Αιγαίο από 8 έως 17 βαθμούς, στο Ιόνιο από 10 έως 17 βαθμούς και στην Κρήτη από 9 έως 18 βαθμούς.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ στο Ιόνιο, μέχρι 5 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ στα Βορειοανατολικά θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Στην Αττική προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί και βαθμιαία νότιοι 2 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς.
Και στις Κυκλάδες προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι νότιοι 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς.
Πιθανή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να σημειωθεί από την Τρίτη κατά 10°C ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα πού θα χιονίσει και πόσο.
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά λίγο μετά τα μεσάνυχτα το κύριο μέρος της διαταραχής επηρέασε τα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά κινούμενο ανατολικότερα, με τον διευθυντή της ΕΜΥ να παρουσιάζει την κίνηση της σύσφιξης του συστήματος (#occlusion) με τον υετό ανά ώρα.
Από την πλευρά του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του παρουσιάζει το χάρτη αθροιστικού υετού για τις επόμενες 48 ώρες όπου με κύκλους επισημαίνει τις περιοχές όπου φαίνεται να έχουμε τον μεγαλύτερο όγκο νερού.
«Δυστυχώς στις περιοχές αυτές συμπεριλαμβάνεται και η πληγείσα από την προηγούμενη κακοκαιρία περιοχή. Γενικά, θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις φαίνεται να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου. Τα δεδομένα προκύπτουν από το περιοχικό μας προγνωστικό σύστημα “ΘΗΣΕΑΣ” το οποίο και τροφοδοτείται από το παγκόσμιο προγνωστικό μας σύστημα “ΗΡΑΚΛΗΣ”. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!», αναφέρει η μετεωρολόγος του OPEN.
Σε προηγούμενη του ανάρτηση ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για επικείμενη βαρυχειμωνιά διαρκείας, καθώς πλέον όλα τα μεγάλα προγνωστικά μοντέλα αρχίζουν να ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις του προσωπικού του συστήματος πρόγνωσης «ΗΡΑΚΛΗΣ».
Όπως αναφέρει ο ίδιος, ενώ τις προηγούμενες ημέρες αισθανόταν «αρκετή μοναξιά» λόγω του ότι το μοντέλο «ΗΡΑΚΛΗΣ» έδινε μόνο του τα σήματα για παρατεταμένο ψύχος, πλέον το σκηνικό αλλάζει. Πέντε ημέρες πριν από τις κρίσιμες ημερομηνίες, το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Πρόγνωσης (ECMWF), το οποίο χρησιμοποιεί και η ΕΜΥ, άρχισε να συμβαδίζει πλήρως με τα ψυχρά σενάρια που είχε ήδη δώσει ο κ. Μαρουσάκης.
Τι Αναμένουμε τις Επόμενες Ημέρες
Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία, με τις επόμενες ώρες να δίνουν ακόμη πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ένταση και τη διάρκεια αυτής της μεταβολής. Τα προγνωστικά στοιχεία συνηγορούν σε μια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και ψυχρές αέριες μάζες που θα επηρεάσουν τη χώρα μας.
«Όμορφη ημέρα σε όλες και όλους!», καταλήγει ο μετεωρολόγος, δίνοντας το σύνθημα για να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις.
Αρναούτογλου: Μετά τις 18 Φεβρουαρίου μπαίνουμε σε τροχιά βαρομετρικών χαμηλών
Σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (16/2) αναμένεται επιδείνωση του καιρού. Αυτό θα επηρεάσει τις περιοχές από τη Θεσσαλία, κυρίως τη Στερεά Ελλάδα- συμπεριλαμβανομένης της Αττικής- και την Πελοπόννησο, όπου αναμένονται δυνατές βροχές ή και καταιγίδες, όπως και παροδικές χιονοπτώσεις στα βουνά. Το βράδυ θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Τη Δευτέρα (17/2) αναμένονται τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές, ενώ ο καιρός θα κρυώσει ξανά, με πτώση της θερμοκρασίας από τη βόρεια Ελλάδα.
Πηγή: enikos.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις