Καιρός: Πρωτοχρονιά με τη «Ζηνοβία» – Χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Newsroom
26/12/2019 22:51
 
 
 

 

Μπορεί οι ημέρες των Χριστουγέννων να μην ήταν «λευκές» και να πέρασαν με ήπιες, για τα δεδομένα της εποχής, καιρικές συνθήκες, ωστόσο αυτές που θα ακολουθήσουν τουλάχιστον μέχρι την Πρωτοχρονιά θα έχουν, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, τα χαρακτηριστικά πραγματικής κακοκαιρίας.

Οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης, που αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής μέχρι και τη Δευτέρα, θα φέρουν πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου.

Αρκετά σημεία της χώρας, έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν μια πρώτη «γεύση» της επερχόμενης κακοκαιρίας, καθώς θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν και κατά τόπους παγετός σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στα ηπειρωτικά κυρίως τμήματα της Ελλάδας, τόσο της Βόρειας όσο και της Νότιας.

Κακοκαιρία «Ζηνοβία»

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής/αρκτικής προέλευσης αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Αποτέλεσμα αυτής της ψυχρής εισβολής θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και ο σχηματισμός της κακοκαιρίας «Ζηνοβία».

Η «Ζηνοβία» αναμένεται να έχει αμιγώς χειμερινά χαρακτηριστικά και να επηρεάσει, όπως φαίνεται στο χάρτη 1, κυρίως τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, καθώς επίσης το Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη από το Σάββατο 28/12 έως τη Δευτέρα 30/12.

Χάρτης 1. Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής/χιονιού έως τις βραδινές ώρες της Κυριακής 29/12/2019. Επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται τα σημαντικότερα φαινόμενα.

Όσον αφορά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο αλλά και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές, αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα καθώς και σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας με πολύ χαμηλό υψόμετρο (κατά τόπους πεδινά τμήματα) και ενδεχομένως σε περιοχές της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου και της Αττικής με χαμηλό υψόμετρο.

Χιόνια και στα νησιά

Όσον αφορά στα νησιωτικά τμήματα και την Κρήτη θα επηρεαστούν από κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές και πιθανόν σε ημιορεινές περιοχές, ενώ στις Σποράδες θα χιονίσει ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Παράλληλα, το τριήμερο Σάββατο 28/12 – Δευτέρα 30/12 στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο θα επικρατήσουν τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί.

Χάρτης 2. Εκτιμώμενες εντάσεις ανέμων το βράδυ της Κυριακής 29/12/2019.

Ο καιρός την Παρασκευή σε Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ποια ήταν η Ζηνοβία

Η Ζηνοβία ήταν βασίλισσα της Παλμύρας, ρωμαϊκής αποικίας στη σημερινή Συρία, που βασίλευσε από το 267 ή 268 μέχρι το 272 μ.Χ. Το πλήρες όνομά της είναι Σεπτιμία Ζηνοβία. Μετά τη δολοφονία του συζύγου της και κυβερνήτη της Παλμύρας, Οδαίναθού, η Ζηνοβία, κατέστησε τον εαυτό της βασίλισσα της Παλμύρας, παίρνοντας από μόνη της τον τίτλο της Αυγούστας και καθώς δεν ανεχόταν να παραμένει υποτελής στους Ρωμαίους, ξεκίνησε 269 μ.Χ. πόλεμο εναντίον τους. Εντυπωσιασμένος ο Αυτοκράτορας Αυρηλιανός από την εκθαμβωτική ομορφιά της Ζηνοβίας, αλλά και το θάρρος της, πρόσφερε σ’ αυτή την ελευθερία της. Στη Ρώμη, η έκπτωτη «βασίλισσα της ερήμου» παντρεύτηκε ένα Ρωμαίο συγκλητικό και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της μέσα σε ανέσεις και πολυτέλεια στη ρωμαϊκή έπαυλη του κοντά στο σημερινό Τίβολι της Ιταλίας. Η ιστορία της θρυλικής βασίλισσας Ζηνοβίας έχει εμπνεύσει συνθέτες της όπερας, συγγραφείς και καλλιτέχνες.

(Visited 119 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*