Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ο «Ηφαιστίων» φέρνει χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες

Newsroom
04/01/2020 02:23
 
 
 

 

Ψυχρή εισβολή θα επηρεάσει τη χώρα μας από το απόγευμα της Κυριακής 5/1 προκαλώντας νέα μεταβολή του καιρού.

Η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους στα πελάγη, τις βροχές στα κεντρικά, νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας και τις χιονοπτώσεις, που με τα έως σήμερα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία φαίνεται ότι θα εκδηλωθούν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε της πορεία των αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη έως την Τρίτη 7/1. Οι θερμοκρασίες αυτές αναφέρονται σε υψόμετρο 1500 περίπου μέτρων, στάθμη της ατμόσφαιρας η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας των θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Νέα κακοκαιρία θα “σαρώσει” την χώρα, με την ΕΜΥ να βγάζει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, καθώς ο καιρός θα επιδεινωθεί από την Κυριακή (05.01.2020 ) από τα βόρεια της χώρας, με χιόνια καταιγίδες και τσουχτερό κρύο.

Οι άνεμοι σε ορισμένες περιοχές θα είναι πολύ ισχυροί, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και χαλαζοπτώσεις.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

1. ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ:

α. Οι οποίες την Κυριακή (05-01-2020) θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στη Στερεά (κυρίως την ανατολική), την Εύβοια, και την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική). Ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, από τις απογευματινές ώρες, 200-400 μέτρα.

β. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020), κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), καθώς και στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

γ. Την Τρίτη (07-01-2020) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές (της παρ. 1β) και από τις απογευματινές ώρες από τα βόρεια αναμένεται να εξασθενήσουν.

2. ΠΟΛΥ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

α. Την Κυριακή (05-01-2020) θα πνέουν με ένταση 7 με 8 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.

β. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ.

γ. Την Τρίτη (07-01-2020) από αργά το απόγευμα προβλέπεται μικρή εξασθένηση.

3. ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν

α. Από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (05-01-2020) τα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, σταδιακά τις Κυκλάδες, την Κρήτη, πρόσκαιρα το Ιόνιο και από το βράδυ τα Δωδεκάνησα.

β. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (Θεοφάνεια 06-01-2020) θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και

γ. Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (07-01-2020) αναμένεται να εξασθενήσουν.

4. Τον ΠΑΓΕΤΟ που θα σημειωθεί

α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες

β. Την Τρίτη (07-01-2020), κυρίως στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ο καιρός την Κυριακή (05-01-2020) σε Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές από το μεσημέρι και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης, ενώ από το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά των βόρειων Κυκλάδων. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες, κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Απο το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν στις Κυκλάδες στα 7 με 8 και τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Ποιος ήταν ο Ηφαιστίων

Ο Ηφαιστίων (Αρχαία Πέλλα, 356 π.Χ – Βαβυλώνα, 324 π.Χ.), γιος του Αμύντορα, ήταν αρχαίος Έλληνας στρατηγός και ευγενής της Μακεδονίας. Ήταν ο στενότερος από όλους τους φίλους Μεγάλου Αλεξάνδρου, μεγαλωμένοι μαζί από παιδιά. Διακρίθηκε κατά την στρατιωτική υπηρεσία του, καθώς ήταν μέλος των σωματοφυλάκων του Αλεξάνδρου, διοικητής του ιππικού των Εταίρων, καθώς και υπεύθυνος για πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως διπλωματικές αποστολές, γεφύρωση ποταμών, και την εγκαθίδρυση νέων οικισμών. Βρισκόταν σε επικοινωνία με τους Αριστοτέλη και Ξενοκράτη πίσω στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε υποστηρικτής της προσπάθειας του Αλεξάνδρου στο να αναμείξει τους Ελληνικούς με τους Περσικούς τρόπους. Η φιλία του με τον Μέγα Αλέξανδρο ήταν τόσο ονομαστή που πολλοί την έχουν συγκρίνει με αυτήν του Αχιλλέα και του Πατρόκλου.

(Visited 575 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*