Καύσωνας και αφρικανική σκόνη θα «πνίξουν» τη χώρα

καιρός Καύσωνας - Αφρικανική σκόνη
Newsroom
11/05/2020 17:02
 
 
 

 

Ευνοϊκές συνθήκες για την μεταφορά Αφρικανικής σκόνης προς τη χώρα μας θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Νοτιοδυτικό ρεύμα στην μέση τροπόσφαιρα θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη με αποτέλεσμα την αύξηση των συγκεντρώσεων σκόνης και την παράλληλη άνοδο της θερμοκρασίας. Η στροφή των επιφανειακών ανέμων σε βόρειους κατά το μέσο της εβδομάδας, θα προκαλέσει μικρή πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη 13/05. Παράλληλα, τόσο η παρουσία σκόνης όσο και οι τοπικοί άνεμοι θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η συγκέντρωση Αφρικανικής σκόνης που αναμένεται στην ατμόσφαιρα της χώρας μας από το πρωί της Δευτέρας 11/05 έως και το βράδυ της Παρασκευής 15/05.

Δείτε περισσότερα για την Αφρικανική σκόνη και τις επιπτώσεις της στο βίντεο που ακολουθεί.

Καλλιάνος: Ρεκόρ θερμοκρασιών για την εποχή

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Γιάννης Καλλιάνος τονίζει ότι αν και βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική θα καλύψουν μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα έρθουν 2 θερμά κύματα (το 1ο ήπιο και το 2ο ακραίο) και θα είναι τόσο ξαφνική η αύξηση των θερμοκρασιών όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στη χώρα θα είναι κατά 13-14°C υψηλότερες σε σχέση με τη μέση τιμή για την εποχή.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΚΡΑΙΑ ΖΕΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ

Αν και βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική θα καλύψουν μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα έρθουν 2 θερμά κύματα (το 1ο ήπιο και το 2ο ακραίο) και θα είναι τόσο ξαφνική η αύξηση των θερμοκρασιών όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στη χώρα θα είναι κατά 13-14°C υψηλότερες σε σχέση με τη μέση τιμή για την εποχή.

1ο ΚΥΜΑ ΥΠΟΦΕΡΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ : ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Το 1ο κύμα ζέστης δεν θα είναι τόσο έντονο, παρ’όλα αυτά θα σημειωθούν μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας που θα προσεγγίζουν τους 34-35°C. Οι περιοχές που θα σημειωθούν αυτές οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι κυρίως πεδινά τμήματα ευπαθή στη ζέστη της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου. Την Τετάρτη θα επηρεαστούν κυρίως οι δυτικές περιοχές της χώρας με 34°C κατά τόπους.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο τμήμα της επικράτειας, τα βόρεια παραλιακά τμήματα της Κρήτης, που κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Τρίτης ο υδράργυρος θα ξεφύγει ακόμα παραπάνω. Θα φτάσει στους 36-37°C και πιθανότατα τοπικά και τους 38°C καθιστώντας τις συνθήκες εκεί άκρως καλοκαιρινές.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΚΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Λόγω των νοτιάδων, οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Φαίνεται δε, ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες με αποτέλεσμα να προκληθεί μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Περίεργο αυτό το καιρικό κοκτέιλ για τις ευπαθείς ομάδες…

2ο ΚΥΜΑ ΑΚΡΑΙΑΣ ΖΕΣΤΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ

Το 2ο κύμα ζέστης θα είναι ακόμη πιο έντονο και παρατεταμένο (διάρκειας 4-5 ημερών σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία) και μάλιστα θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως και ακραίο για την εποχή που βρισκόμαστε. Φαίνεται, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ότι θα είναι ακόμη πιο θερμές οι αέριες μάζες που θα εισέλθουν στη χώρα μας με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να τραβήξει περαιτέρω την ανηφόρα.

ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΡΕΚΟΡ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ

Θα ανέβει σε τόσο υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία από την ερχόμενη Πέμπτη (και ιδιαιτέρως από την ερχόμενη Παρασκευή) που η μέση τιμή των θερμοκρασιών θα είναι κατά 13-14°C υψηλότερες από τις φυσιολογικές για την εποχή.

ΣΤΟΥΣ 38-39°C KAI ΠΙΘΑΝΩΣ ΣΤΟΥΣ 40°C Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ

Η θερμοκρασία θα ανέβει από τη Πέμπτη και έπειτα σε τιμές που ίσως αποτελέσουν ακόμη και ρεκόρ για την εποχή. Φαίνεται ότι θα επηρεαστεί κυρίως η κεντρική και η νότια Ελλάδα, με τον υδράργυρο σε αυτές τις περιοχές να αγγίζει κατά τόπους τους 38-39°C και πιθανότατα ακόμη και τους 40°C. Για παράδειγμα, ο Θεσσαλικός κάμπος, η Κωπαΐδα στη Βοιωτία, πεδινά τμήματα της Φθιώτιδας, περιοχές της Αττικής αλλά και της ανατολικής Πελοποννήσου θα θέσουν σοβαρή υποψηφιότητα για να φτάσει εκεί ο υδράργυρος σε τιμές που θα αγγίξουν τους 38-39°C και ίσως ακόμη και τους 40°C.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΟ ΟΤΙ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΚΑΠΩΣ ΘΑ ΔΡΟΣΙΖΕΙ

Λόγω του γεγονότος ότι τα τσιμέντα στις πόλεις δεν έχουν ακόμη “ποτίσει” από την ακτινοβολία και τη ζέστη, τις βραδινές ώρες η κατάσταση θα είναι υποφερτή διότι ο υδράργυρος θα προλαβαίνει να υποχωρεί σε ανεκτά επίπεδα.

ΥΓ : Αν αλλάξει κάτι στην εξέλιξη του καιρού σε σχέση με αυτά που σας ανέλυσα παραπάνω, θα σας ενημερώσω εγκαίρως».

Οι προγνώσεις της  Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τις επόμενες ημέρες

ΤΡΙΤΗ 12-05-2020

Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα 7 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και αναμένεται να φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 13-05-2020

Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.
Η ορατότητα στα δυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και μόνο στα βορειοανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Από το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

ΠΕΜΠΤΗ 14-05-2020

Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και
βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στα νοτιοανατολικά θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-05-2020 ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 16-05-2020

Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές
στα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ο καιρός σε Κυκλάδες, Κρήτη την Τρίτη (ΕΜΥ)

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα δυτικά 7 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 27 βαθμούς Κελσίου και στην Κρήτη τοπικά 3 με 5 βαθμούς υψηλότερη.

(Visited 492 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*