Καιρός: Πάσχα με μίνι καύσωνα και αφρικανική σκόνη

Newsroom
29/04/2021 01:38
 
 
 

 

Μεγάλη Εβδομάδα με άκρως… καλοκαιρινές θερμοκρασίες θα βιώνουμε φέτος και αυτό είναι κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Όπως τόνισε ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, από τη Μεγάλη Παρασκευή αναμένονται πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, εκτοξεύοντας τον καιρό σε επίπεδα… καλοκαιριού.

Ειδικότερα, ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει στους 34 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, στην Αττική θα κυμανθεί στους 32 – 33 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καλοκαιρινός καιρός θα διατηρηθεί μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, όπως τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος, προσθέτοντας ότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν και τη μεταφορά σκόνης, αλλά και την υγρασία.

Αποπνικτική σκόνη από την Αφρική

Σύμφωνα με το meteo.gr, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που θα επικρατήσει στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τις επόμενες ημέρες θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση νοτιοδυτικών ανέμων στη μέση τροπόσφαιρα και νοτίων ανέμων κοντά στο έδαφος.

Η συγκεκριμένη κίνηση των ατμοσφαιρικών αερίων μαζών θα συνοδευτεί από σημαντική μεταφορά ατμοσφαιρικής σκόνης από την Αφρική η οποία θα διατηρηθεί καθ’ όλο το υπόλοιπο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η συγκέντρωση σκόνης στην κατώτερη ατμόσφαιρα (με βαθύ κόκκινο σημειώνονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις) καθώς και ο επιφανειακός άνεμος, σύμφωνα με το προγνωστικό σύστημα υψηλής ανάλυσης DUSTMeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, έως και το Μέγα Σάββατο (01/05).

Αναλυτική πρόβλεψη από την ΕΜΥ

Μεγάλη Πέμπτη

Στα κεντρικά και βόρεια γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Στα νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα νότια.
Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Ο καιρός σε Κυκλάδες Κρήτη τη Μεγάλη Πέμπτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 και στη βόρεια Κρήτη έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Μεγάλη Παρασκευή (30-04-2021)

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα κυρίως στα δυτικά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές μεταβλητοί 2 με 4 και από το απόγευμα στο Αιγαίο νότιοι 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή, φτάνοντας σε αρκετές περιοχές τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Mεγάλο Σάββατο (01-05-2021)

Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές στα κεντρικά και βόρεια όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα το βράδυ τοπικά 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου φτάνοντας τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή του Πάσχα (02-05-2021)

Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πιο πυκνές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.
Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή. Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει, κυρίως στα ανατολικά, κατά τόπους τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα του Πάσχα (03-05-2021)

Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πιο πυκνές. Τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα της νοτιοανατολικής χώρας θα είναι αυξημένες.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία, αν και θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Τρίτη (04-05-2021)

Στα νότια αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα δυτικά και το νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

(Visited 141 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*