Ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων για την Εργατική Πρωτομαγιά

protomagia syros 2015 15
Newsroom
28/04/2022 12:58
 
 
 

 

Με τους αγώνες που πρέπει να δώσει στην εποχή μας ο λαός ώστε να περιφρουρήσει κεκτημένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και να υπερασπιστεί την ποιότητα ζωής του, συνδέει τους αγώνες όσων θυσιάστηκαν χρόνια πριν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Όπως τονίζει το Σωματείο, προτεραιότητα πρέπει να είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ δεν ξεχνά και τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, ζητώντας να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά και τους αγωνιστές εργάτες που με αυτοθυσία όρθωσαν το ανάστημα τους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της τάξης μας. Τιμάμε αυτούς που, παρά τα βασανιστήρια και τις φυλακές, έγραψαν με τα δικά τους κόκκινα γράμματα την ιστορία των εργατικών αγώνων για την κατάκτηση του 8ώρου, την απελευθέρωση από την μισθωτή σκλαβιά και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Τιμάμε, όπως κάθε χρόνο, αγωνιστικά την εργατική Πρωτομαγιά για να μην χαθεί στην λήθη το ουσιαστικό νόημα της, να μην διατηρηθεί ως μια επέτειος και μια απλή αργία, όπως επιθυμούν αφεντικά και κυβερνήσεις, αλλά ως ένα παράδειγμα από τις νικηφόρες μάχες του παρελθόντος ενάντια στην καταπίεση της εξουσίας του κεφαλαίου.

Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενάντια στην ακρίβεια, για την υπεράσπιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων μας.

Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς που δοκιμάζονται από άδικους πολέμους, όπως αυτός που διεξάγεται εδώ και δυο μήνες στην Ουκρανία με την δολοφονική εισβολή της Ρωσίας. Δε στοιχιζόμαστε πίσω από καμία ιμπεριαλιστική δύναμη που για να ικανοποιήσει την ακόρεστη δίψα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων, για μεγαλύτερο κέρδος, τσακίζει μισθούς, δικαιώματα και ελευθερίες σε καιρό ειρήνης, σέρνει τους λαούς στη σφαγή σε καιρό πολέμου.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε κανένα στρατόπεδο ληστή. Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, στο ρεύμα, την ενέργεια συνολικά, τα τρόφιμα. Αγωνιζόμαστε κόντρα στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που μέχρι σήμερα νομοθετούν για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Νόμοι που έχουν οδηγήσει μισθούς και συντάξεις σε συνολική κατάρρευση, με την εντατικοποίηση της εργασίας να χτυπά κόκκινο και τις ελαστικές συμβάσεις εργασίας να είναι πλέον ο κανόνας. Τα ψίχουλα αύξηση που ανακοίνωσε η ΝΔ στο κατώτερο μισθό δε μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις μεγάλες αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, το ρεύμα, το νερό.

Δεν γίνεται να δεχτούμε ότι για να ταξιδεύσει σήμερα μια τετραμελής οικογένεια από τη Σύρο για τον Πειραιά, να θέλει μόνο για εισιτήρια, χωρίς αυτοκίνητο και χωρίς θέση, δηλαδή μόνο για κατάστρωμα 162 ευρώ! Είναι πρόκληση να επικαλούνται οι εφοπλιστές ακτοπλόοι ως αιτία για τις νέες αυξήσεις την ακρίβεια στα καύσιμα όταν έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, πλήρη φορολογική ασυλία και λαμβάνουν συνεχώς τεράστιες χρηματοδοτήσεις. Μόνο για την πανδημία εισέπραξαν 79 εκατ. ευρώ, ενώ η σταθερή χρονιάτικη επιδότηση που εισπράττουν έχει φτάσει τα 138 εκατ. ευρώ!

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στη πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος την υγεία μας, τη ζωή μας, που έχει ως αποτέλεσμα να μετράμε κάθε χρόνο δεκάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Την Κυριακή 1η ΜΑΗ απεργούμε διεκδικώντας κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Δεν μπορούμε άλλο να εργαζόμαστε ασταμάτητα, 7 ημέρες την εβδομάδα, από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο και όσες άλλες Κυριακές θέλει η εργοδοσία. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τα άστατα ωράρια και τις απλήρωτες υπερωρίες. Με την εντατικοποίηση της δουλείας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και την ανεργία το χειμώνα. Σήμερα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων μπορούμε να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες και με καλύτερους όρους.

Δύναμη μας, η οργάνωση μας στο σωματείο μας, η συμμετοχή μας στους αγώνες για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες για τον εργαζόμενο λαό! Για να απαλλαγούμε από τους άδικους πολέμους πρέπει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για να ανασάνουμε από την ακρίβεια, θα πρέπει να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, κατάργηση φόρων και χαρατσιών. Για να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ!

ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου, στις 10:30 π.μ.

(φωτό αρχείου)

(Visited 55 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.