«Από Γενιά σε Γενιά»: Διαγενεακό πρόγραμμα προφορικής ιστορίας (video)

Newsroom
06/06/2022 12:49
 
 
 

 

Σε περισσότερα από 11 νησιά της Ελλάδας έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα η δράση «Από Γενιά σε Γενιά», ένα διαγενεακό πρόγραμμα προφορικής ιστορίας μεταξύ παιδιών από 5 έως 8 ετών και άτομα 3ης ηλικίας, στο οποίο έχουν συμμετάσχει συνολικά περισσότερα από 450 παιδιά, 45 εκπαιδευτικοί και 70 αφηγητές.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά στη Σκόπελο το 2017 από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πλέγμα (www.plegma.org), με σκοπό να φέρει σε επαφή τα παιδιά με τα άτομα 3ης ηλικίας, να μάθουν τα παιδιά πως οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους έχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να πουν, αρκεί να τους ρωτήσεις.

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μυούνται στον κόσμο της προφορικής ιστορίας και μαθαίνουν πώς να κάνουν ερωτήσεις / συνεντεύξεις γύρω από τις θεματικές του προγράμματος: καθημερινή ζωή, τα παιχνίδια που έπαιζαν όταν ήταν μικροί και τα παραμύθια που άκουγαν από τους δικούς τους παππούδες και γιαγιάδες. Τα παιδιά συναντιούνται με τους αφηγητές και κατόπιν αναπτύσσουν εικαστικά έργα από ό,τι τους έκανε περισσότερο εντύπωση.

Αυτές οι ζωγραφιές αποκτούν κίνηση, αφήγηση, μουσική και γίνονται animation που εμπνέονται από τις ζωγραφιές των παιδιών και τις αφηγήσεις των γιαγιάδων και παππούδων.

Τα video animation που είναι ελεύθερα προς θέαση, διαθέτουν αγγλικούς υπότιτλους, ενδογλωσσικούς υπότιτλους για κωφούς/ές και βαρήκοους/ες (SDH) και ταυτόχρονη διερμηνεία νοηματικής γλώσσας (ΕΝΓ).

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος και μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί στα εξής νησιά: Άνδρο, Σύρο, Τήνο, Νάξο, Μύκονο, Σκιάθο, Σκόπελο, Ρόδος, Κάρπαθος, Κέρκυρα και Ζάκυνθο, ενώ έχει υλοποιηθεί και στο Λίβανο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ
*Σκηνοθεσία/ArtDirector: Μαργαρίτα Γερογιάννη.

*Animation: Nephew design studio.

*Πρωτότυπη Μουσική: Σπύρος Γραμμένος.

*Ιστορική Επιμέλεια: Κυριακή Φωτιάδου.

*Υπηρεσίες Προσβασιμότητας: Liminal.

*Αγγλικοί Υπότιτλοι: Atlas.

*Ηχοληψία / Μίξη / Mastering: Αντώνης Παπαβομβολάκης / Music Row Studio.

*Εκτέλεση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου.

*Βοηθός Παραγωγής: Γιώργος Γερανάκης.

*Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη.

*Παραγωγή: Πλέγμα.

*Φωνές Αφηγήσεων: Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Μιχάλης Γιγιντής, Δημήτρης Δρόσσος, Ιωάννα Μιχαλά, Λίλα Μπακλέση, Γιώργος Παπαπαύλου, Στέλλα Ράπτη, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος.

Περισσότερες πληροφορίες: www.apogenia.gr, www.plegma.org

*Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

*Η διαγενακή δράση προφορικής ιστορίας «Από Γενιά σε Γενιά» χρηματοδοτείται με δωρεά του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος.

*Τα εργαλεία προσβασιμότητας στα video animation υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

 

(Visited 86 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*