Οι Μυκόνιοι τίμησαν την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καστρομονάστηρο της Τουρλιανής

Newsroom
24/08/2022 16:55
 
 
 

Πλήθος Μυκονίων πιστών και παρεπιδημούντων παραθεριστών κατέκλυσαν την Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής και τους αυλίους χώρους της, στην Άνω Μερά, κατά την τελεσθείσα Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε προξάρχοντος του Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου, συνιερουργούντος δ’ αυτώ του κ. Δωροθέου Β΄ με τη συνευχητική συμμετοχή του Ηγουμένου της Μονής, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Αλεξίου Παπαδόπουλου, εφημερίων της νήσου, εξ Αθηνών, Ερμουπόλεως και Άνδρου, παρουσία των βουλευτών Κυκλάδων της ΝΔ κας Μονογυιού και κ.κ. Βρούτση και Φόρτωμα, του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Μπρίγκου, του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κουκά, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, του Υπολιμενάρχου Μυκόνου, του Διοικητού της Αεροπορικής Βάσης Μυκόνου, των Διευθυντών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητος Άνω Μεράς και της Προέδρου της Αδελφότητας Ανωμεριτών Μυκόνου.

Το θείο λόγο εκήρυξε διδακτικώτατα, πνευματικώτατα και θεολογικώς τεκμηριωμένο ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στο νόημα της Αποδόσεως των μεγάλων Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών, η οποία ανάγεται στην Ιουδαϊκή λατρεία.

Ακολούθως, εστίασε την ομιλία του στην ανάλυση του Απολυτικίου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο χαρακτήρισε «μικρό και συνοπτικό Σύμβολο της Πίστεως», καθώς αναφέρεται στην εκ Παρθένου Ενανθρώπιση του Κυρίου και στην κατάργηση του θανάτου δια της Αναστάσεως του Κυρίου, ο Οποίος τον μετέβαλε σε κοίμηση, σε ύπνο, το ξύπνημα εκ του οποίου οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών, πρόγευση της οποίας είναι η συμμετοχή στη Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας!

Ευχαρίστησε και πάλι τον Μητροπολίτη Σύρου-Μυκόνου κ. Δωρόθεο Β’ και ευχήθηκε σε όλους η Παναγία να τους προσφέρει απλόχερα την ευλογία της, υγεία, ειρήνη και ευημερία!

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιότατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε τον κ. Αμφιλόχιο για τη λειτουργική παρουσία του, συνεχάρη τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. Αλέξιο Παπαδόπουλο για την άοκνη μέριμνά του προς την Ιερά Μονή και το μεγάλο ανακαινιστικό, ποιμαντικό, κηρυκτικό και κατηχητικό έργο του, καθώς και τους ιεροψάλτες και διακονητές της Μονής, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την φιλογενή και φιλάνθρωπο οικογένεια Γεωργίου και Ελευθερίας Δακτυλίδη για τις πολλαπλές ευεργεσίες τους προς την Ιερά Μητρόπολη και τα Ιδρύματά της, ευχαρίστησε τους παρισταμένους Βουλευτές της ΝΔ και δι’ αυτών τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως για την επίλυση του χρονίζοντος θέματος των εκκρεμουσών οργανικών θέσεων Κληρικών, και ευχήθηκε με τη σειρά του στους παρισταμένους να ευρίσκονται πάντοτε υπό τη σκέπη της Παναγίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε λαμπρή Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Τουρλιανής μέχρι το Ηρώο των πεσόντων όπου ανεπέμφθη Δέηση.

Κατά την επιστροφή, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του αοιδίμου Μητροπολίτου Σύρου και Μυκόνου Δωροθέου Α’, του Μυκονίου, που έχει ανεγερθεί στο προ της Μονής κηπάριο.

(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 55 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.