ΚΛΙΜΑΚΑ: Δράσεις σε Νάξο και Σαντορίνη για τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές

Newsroom
06/09/2022 12:56
 
 
 

 

Ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας έχει καθιερωθεί η 10η Σεπτεμβρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με στόχο την ενεργοποίηση της κοινής γνώμης για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Στο πλαίσιο αυτό, από το πρωί της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου, μέλη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων – ΚΛΙΜΑΚΑ θα ενημερώνουν την τοπική κοινότητα της Νάξου στην είσοδο του Δημαρχείου Νάξου με διάθεση έντυπου υλικού, ενώ παράλληλες δράσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν και στη Σαντορίνη, το Καστελόριζο και τη Σύμη.

 

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 2500 πενθούντες ετησίως. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες και μελέτες, για κάθε μία αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 5-10 άτομα που πενθούν, όχι μόνο βιώνοντας τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του στίγματος της αυτοκτονίας, αλλά ανήκοντας παράλληλα, σε ένα ποσοστό 10-15%, στην πληθυσμιακή ομάδα υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονία.

Η αυτοκτονία είναι ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ως τέτοιο αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δυνητικά αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή κοινωνικοοικονομικής τάξης.

Η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί από το 2007, τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018. Η
Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση.

Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές και η γραμμή απευθύνεται σε:
• Άτομα που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν.
• Άτομα που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν.
• Άτομα με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
• Άτομα που βιώνουν την απώλεια, ή ανησυχούν για κάποιο δικό τους άνθρωπο.

Από τον Απρίλιο του 2012 η Γραμμή εντάσσεται στο πλαίσιο του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της
Αυτοκτονίας, το οποίο λειτουργεί από την ΚΛΙΜΑΚΑ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας. Στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ειδικά εκπαιδευμένοι, επαγγελματίες ψυχικής υγείας
αναλαμβάνουν την θεραπευτική αντιμετώπιση ατόμων που έχουν εκδηλώσει αυτοκτονική συμπεριφορά ή που έχουν βιώσει απώλεια λόγω αυτοκτονίας στον περίγυρο τους.

Σύμφωνα με την ΚΛΙΜΑΚΑ, είναι υποχρέωση όλων να κρατήσουμε ασφαλείς και ζωντανούς τους ανθρώπους που, υπό το φορτίο του ψυχικού πόνου, αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν. Δεν επιτρέπεται να συνεχίσουμε να είμαστε παθητικοί αποδέκτες ειδήσεων για αυτοκτονίες και «τραγικά τέλη». Δεν επιτρέπεται, όχι μόνο σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και ως μία ένδειξη αφύπνισης και ουσιαστικής αλληλεγγύης απέναντι στο διπλανό, φίλο, συγγενή, οικείο που βιώνει την απογοήτευση και την απελπισία, συμβάλλοντας στην αποτροπή άδικων πρόωρων θανάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων-ΚΛΙΜΑΚΑ
Νάξος: Οδός Δανακού, Χώρα Νάξου, τηλ. 22850-26982.
Σαντορίνη: Μεσσαριά, τηλ. 22860-25961.
Αμοργός: Κατάπολα, τηλ. 22850-71840.
Καστελόριζο: Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης, τηλ. 22460-49122.
Σύμη: Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης, τηλ. 22460-72094.
e-mail: kinitimonada@klimaka.org.gr
www.klimaka.org.gr

(Visited 298 times, 1 visits today)
Latest Post
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.