Οι Γυναικοκτονίες το θέμα του 13ου Συνεδρίου Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων στη Φολέγανδρο (δείτε το πρόγραμμα)

Newsroom
03/10/2022 16:25
 
 
 

 

Από τις 7 έως τις 9 Οκτώβριου 2022 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Φολέγανδρο το 13ο Παγκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών με τίτλο «Γυναικοκτονίες: Οι Κυκλαδίτισσες προβληματίζονται για ένα “αόρατο” έγκλημα», το πρόγραμμα του οποίου ανακοίνωσαν η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων και ο Σύλλογος Γυναικών Φολεγάνδρου «Οι Πολυκάνδριες».

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Φολεγάνδρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στηρίζεται δε από πλήθος χορηγών και δωρητών.

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών που θα προσεγγίσουν το θέμα από όλες τις πλευρές.

Οι γυναίκες των Κυκλάδων δε θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχες μπροστά στην αύξηση των περιστατικών δολοφονιών γυναικών τον τελευταίο καιρό. Ταυτόχρονα, όμως, η ΟΣΥΓΥ αναγνωρίζει το πόσο σύνθετο και είναι το φαινόμενο. Στη χώρα μας, δεν υπάρχει αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» στο σύστημα δικαίου, με δεκάδες γυναίκες να μη βρίσκονται πια ανάμεσα μας.

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία της Γαρυφαλιάς στη Φολέγανδρο από το σύντροφό της, ήρθε η ώρα και στις Κυκλάδες να διερευνήσουμε και να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με τις διάφορες όψεις του φαινομένου:

*τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας. Γυναικοκτονία ή ανθρωποκτονία: νομικές διαστάσεις και σημασία των όρων,

*το ψυχοκοινωνικά προφίλ θυτών και θυμάτων: μύθος ή πραγματικότητα,

*τις γυναικοκτονίες σε Ελλάδα, Ευρώπη και στον κόσμο: στατιστικά στοιχεία και τάσεις,

*την πατριαρχία: επίκαιρη όσο ποτέ,

*τη σχέση των συνθηκών καραντίνας με την αύξηση της έμφυλης βίας

Αρκεί όμως η νομική αναγνώριση; Το συνέδριο θα επιχειρήσει να φωτίσει τις διάφορες εκφάνσεις του φαινομένου, όπως τη στάση και το ρόλο των ΜΜΕ απέναντι στο φαινόμενο τη συμβολή και τη σημασία των κοινωνικών υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

(Visited 145 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*