Δημοτολόγιο για… τα ζώα συντροφιάς δημιουργεί ο Δήμος Χαλανδρίου

skylos gata
Newsroom
11/10/2022 13:20
 
 
 

Την οργάνωση Δημοτολογίου για τα δεσποζόμενα ζώα δημιουργεί ο Δήμος Χαλανδρίου, συμμεριζόμενος την ευαισθησία των πολιτών για τα ζώα συντροφιάς.

Ήδη έχουν καταγραφεί 600 ζώα συντροφιάς και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Για την επιτυχή ολοκλήρωσή της καλούνται οι κάτοικοι Χαλανδρίου να καταθέσουν στο πρωτόκολλο του Δήμου τον αριθμό Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του ζώου τους (μικροτσίπ). Η δημιουργία του δημοτολογίου κρίνεται επιβεβλημένη, προκειμένου να συλλέξει ο Δήμος πλήρη στοιχεία για να μπορεί να προγραμματίσει δράσεις και να διεκδικήσει προγράμματα χρηματοδότησης.

 

Οι δράσεις του Δήμου Χαλανδρίου για τα αδέσποτα

Ο Δήμος, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων των Ζώων Χαλανδρίου, έχει πετύχει να εξασφαλίσει για τα αδέσποτά ικανές συνθήκες περίθαλψης και διατροφής. Σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα σκυλιά, ο αριθμός τους στην πόλη του Χαλανδρίου έχει περιοριστεί δραστικά, χάρη στις εκατοντάδες υιοθεσίες που έχουν γίνει. Από την άλλη πλευρά, ο πληθυσμός των αδέσποτων γατιών αυξάνεται διαρκώς με γεωμετρική πρόοδο, λόγω του μεγέθους του Δήμου.

Από τον Ιανουάριο του 2022, έχουν λάβει περίθαλψη 350 ζώα. Από αυτά τα περισσότερα ήταν τραυματισμένα σε τροχαία, (σπασίματα λεκάνης, ποδιών, διαφραγματοκήλες). Άλλα υποφέρουν από τρέχουσες ασθένειες (εξορύξεις ματιών, δοντιών, στοματίτιδες, αναπνευστικά). Παράλληλα έγιναν θεραπείες για την ασθένεια Καλαζάρ και την ψώρα, καθώς και αφαιρέσεις όγκων.

Επίσης, έχουν γίνει 123 στειρώσεις (15 σκυλιά και 108 γάτες). Ο αριθμός είναι ελάχιστος βέβαια, σε σχέση με τον πληθυσμό των αδέσποτων γατιών του Δήμου, αλλά και σε σχέση με τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί για 1000 στειρώσεις. Δυστυχώς τα καθημερινά ατυχήματα, οι θεραπείες και οι νοσηλείες καθυστερούν την ολοκλήρωση του στόχου στο προδιαγεγραμμένο διάστημα. Ωστόσο, αναζητούνται τρόποι να οργανωθούν μαζικές στειρώσεις στο επόμενο πρόγραμμα, για να αναχαιτιστεί ο περαιτέρω πολλαπλασιασμό του πληθυσμού των γατιών.

 

Χαρτογράφηση «γατοαποικιών»

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, ο Δήμος έχει αποδεχτεί την πρόταση της φιλοζωικής για μια συγκέντρωση όλων των «γατόφιλων», αλλά και όσων άλλων νοιάζονται και μπορούν να συνδράμουν στην προσπάθεια, ώστε να χαρτογραφηθούν οι λεγόμενες «γατοαποικίες» (πέρα από αυτές, που ήδη είναι γνωστές) και να αναζητηθούν άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες λύσεις.

(Πηγή: news-ta.gr)

(Visited 136 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*