Ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος στις εκδηλώσεις τιμής για τον προστάτη της Αργολίδας Άγιο Πέτρο

Newsroom
03/05/2023 19:32
 
 
 

 

Η πόλη του Άργους και ολόκληρη η Αργολίδα γιορτάζει και τιμά τον προστάτη Άγιο Πέτρο επίσκοπο Άργους τον θαυματουργό με λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις, Τετάρτη 3 Μαΐου 2023. Ανήμερα της εορτής του Αγίου τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλινίκου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Άρτης Καλλινίκου, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεωργίου και Αργολίδος Νεκταρίου.

Την παραμονή της εορτής στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου Άργους εψάλη Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεωργίου.

Μετά το πέρας της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο εφημέριος του ναού πρωτοπρεσβύτερος και Πρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Γεώργιος Σελλής, ευχαρίστησε του Μητροπολίτες, τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και τους πιστούς που τίμησαν την εορτή του Αγίου Πέτρου περίλαμπρα.

Ο Άγιος Πέτρος Άργους

Ο Επίσκοπος Άργους Άγιος Πέτρος είναι πολιούχος της πόλης του Άργους και η μνήμη του τιμάται στις 3 Μαΐου. Φέτος η γιορτή του μετατέθηκε μία μέρα μετά για να μην συμπίπτει με αυτή της Ζωοδόχου Πηγής. Η αργία όμως παρέμεινε την Παρασκευή.

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη από εύπορη οικογένεια, η οποία διακρινόταν για την ευσέβεια και φιλανθρωπία της. Στην οικογένεια ήταν πέντε αδέρφια, τα οποία είχαν ασπαστεί τον χριστιανισμό και μαζί με τους γονείς βοηθούσαν τους απόρους. Από αυτούς, ο Πέτρος επέλεξε να ακολουθήσει το μοναχικό σχήμα.

Ο τότε Πατριάρχης Νικόλαος Α΄ ο Μυστικός εκτιμώντας τα προσόντα και την αρετή του μοναχού Πέτρου, θέλησε να τον χειροτονήσει επίσκοπο Κορίνθου. Ο Πέτρος όμως αρνήθηκε με αποτέλεσμα να χειροτονηθεί μητροπολίτης ο αδερφός του ο Παύλος. Κατα τη διάρκεια της θητείας του μόνασε σε μοναστήρι της επικράτειας του αδερφού του. Μετά τον θάνατο του τελευταίου τον διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο. Από τη θέση αυτή έκανε μεγάλες αγαθοεργίες καθώς και πολλά θαύματα.

Το 920 μ.χ. μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, για να λάβει μέρος σε σύνοδο που είχε συγκαλέσει ο Πατριάρχης Νικόλαος επί αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου.

Πέθανε στο Άργος σε ηλικία 70 ετών και τάφηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το λείψανό του όμως κλάπηκε από τον Λατίνο επίσκοπο Σιγούντο Νάνι το 1421 και μεταφέρθηκε αρχικά στο Ναύπλιο και στη συνέχεια στο εξωτερικό. Επι αρχιερατείας του Μητροπολίτου Ιακώβου Β΄ επεστράφησαν τα λείψανα του Αγίου Πέτρο στο Άργος. Στην μνήμη του Αγίου Πέτρο κατασκευάστηκε καθεδρικός ναός στην πόλη του Άργου που θεμελιώθηκε το 1859 επι Επισκόπου Γεράσιμου Παγώνη και εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου 1865.

 

Πηγή: romfea.gr 

anagnostis.org

(Visited 380 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*