Κάρπαθος: «Ζωντανά ψάρια στο τηγάνι και μια πιουκλωμένη κατσίκα» – Υποθέσεις κακοποιήσεις ζώων (video)

Newsroom
29/05/2023 15:52
 
 
 

 

Όχι με μια, αλλά με δυο υποθέσεις κακοποιήσεις ζώων ασχολείται αυτές τις ημέρες η Αστυνομική υποδιεύθυνση Καρπάθου. Στην πρώτη περίπτωση, έπειτα από καταγγελία, βρέθηκε κατσίκα δεμένη χειροπόδαρα, σε κακή κατάσταση. Το παστούρωμα ή πιούκλωμα, όπως είναι γνωστή η πρακτική του δεσίματος των ποδιών του ζώων, απαγορεύεται και συνιστά βαρύτατη μορφή κακοποίησης. Να σημειώσουμε ότι το ζώο υποφέρει από μαστίτιδα και φαίνεται να αναζητά τα μικρά της τα οποία προφανώς της τα πήραν. Οι Φίλοι Ζώων Καρπάθου ήδη έχουν κάνει καταγγελία και αναζητείται ο “ιδιοκτήτης”.

Στην δεύτερη περίπτωση ένα video, που δείχνει να τηγανίζουν ζωντανά ψάρια, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και υπάρχει καταγγελία που ήδη ερευνά η Αστυνομία της Καρπάθου. Μάλιστα έχει σχηματιστεί δικογραφία αν και έχει παρέλθει η διαδικασία του αυτοφώρου.

Όπως πολύ πετυχημένα αναφέρει ο δημοσιογράφος Πέτρος Κατσάκος στις ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΗ Νο44 :

«Τα θαλάσσια πλάσματα όσο και αν δεν το συνειδητοποιούμε βρίσκονται αντιμέτωπα με την πιο βάναυση και δολοφονική συμπεριφορά του ανθρώπινου είδους σε βαθμό μάλιστα που δύσκολα μπορεί κανείς να ανοίξει μια συζήτηση για τα δικαιώματά τους στην ζωή και στην αναπαραγωγή».

Και οι δυο περιπτώσεις, της κατσίκας και των ψαριών, μας αφήνουν άφωνους και μας κάνουν να αισθανόμαστε ντροπή. Αποδεικνύουν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλα έρχονται στην επιφάνεια και τίποτε δεν μπορεί να κρυφτεί κι αυτή η πικρή γεύση τελικά συχνά μας χαρακτηρίζει ως κοινωνία.

Πέρα από όποιες νομικές κυρώσεις, που προβλέπει ο νόμος, απομένει να δούμε, πως όλοι εμείς θα αντιμετωπίζουμε τη θλιβερή πραγματικότητα και τελικά τι στάση θα κρατήσουμε ώστε τέτοιου είδους απάνθρωπα μαθήματα να τα αποτρέψουμε και να μη τα ξαναζήσουμε στο νησί μας.

Στην Κάρπαθο υπάρχουν φιλόζωοι που δίνουν τη ψυχή τους για τα τετράποδα και δεν αναφέρομαι μόνο σε σκύλους και γάτες. Ναι, δεν είναι πολλοί, όμως είναι μια κρίσιμη μάζα που παλεύει να εξαλείψει κάθε φαινόμενο κακοποίησης που γίνεται αντιληπτό. Είτε αυτό ονομάζεται βαρελόσκυλο ή σκυλί «σκιάχτρο» ή πρόκειται για κακοποιήσεις που πιθανόν να αφορούν άλλα έμβια πλάσματα της Καρπάθου. Δεν είναι μόνο ηθικά ανεπίτρεπτο αλλά και οι νόμοι δεν αφήνουν περιθώρια. Όπου υπάρχουν πλάσματα που υποφέρουν δεν πρέπει να υπάρχουν κλειστά στόματα, ούτε συγκαλύψεις, η δικαιοσύνη να αναλαμβάνει άμεσα ρόλο.

Με αφορμή λοιπόν τα δυο πρόσφατα περιστατικά, Περιφέρεια και Δήμος καθώς και κάθε άλλη κοινωνική δομή, πρέπει να σηκώσουν τις ευθύνες που τους αναλογούν να βρουν τρόπους και να στηρίξουν τις φιλοζωικές δράσεις που αναπτύσσονται στο νησί. Κι αν κάποιος βιαστεί και πει ότι δεν έχουν ρόλο να θυμίσω ότι η επιμόρφωση είναι δική τους ηθική υποχρέωση.

Κάποτε επιτέλους πρέπει να διδαχτούμε έννοιες όπως ο σπισισμός, να ζήσουμε με ενσυναίσθηση. Αν όχι εμείς ας δείξουμε έναν ειρηνικό δρόμο στα παιδιά μας.

Είναι ανεπίτρεπτο στον 21ο αιώνα να παλεύουμε με το νόμο της σιωπής κυρίως όταν πρόκειται για αδικήματα που αφορούν ζώα που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν φωνή.

Άραγε μπορούμε να κάνουμε ένα πολύ μικρό βήμα; Να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα και τη δυσλειτουργία μας;

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: karpathiakanea.gr

(Visited 441 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*