Η Αμοργός τίμησε τρεις αθλητές ΑμΕΑ με παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διακρίσεις

Newsroom
29/06/2023 17:59
 
 
 

 

Tην παραολυμπιονίκη κολύμβησης Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και τους Αμοργιανούς αθλητές ΑμEΑ με ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διακρίσεις Αργύρη Γαβαλά (πρωταθλητή Para Trap με δίκανο) και Ανδρέα Στρατουδάκη (πρωταθλητή της άρσης βαρών και του αθλητικού χορού με αμαξίδιο), τίμησε στις 21 Ιουνίου ο Δήμος Αμοργού, σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, τιμή και υπερηφάνεια.

Μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμοργού, στο κατάμεστο Θεατράκι Καταπόλων, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου ανακηρύχτηκε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης για Άτομα με Αναπηρία. Ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος απένειμε την τιμητική διάκριση στην Παραολυμπιονίκη, καθώς και αναμνηστικά δώρα με το έμβλημα του Δήμου Αμοργού ώστε να προβάλει το νησί μέσα από τις προπονήσεις και τους αγώνες.

Τόσο η κα Σταματοπούλου και ο κ. Γαβαλάς, που παρέστησαν στην εκδήλωση, όσο και ο κ. Στρατουδάκης, που έστειλε μήνυμα, ευχαρίστησαν τον Δήμο Αμοργού για την τιμή που τους έκανε, αλλά και για την ουσιαστική συμπαράστασή του στην υπερπροσπάθεια τους να πετύχουν τις ύψιστες διακρίσεις και να εμπνεύσουν τον κόσμο μέσα από τη ζωή τους.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Αμοργού Πόπη Δεσποτίδη στην ομιλία της αναφέρθηκε διεξοδικά, στις διακρίσεις των δύο αμοργιανών πρωταθλητών, στην υποστήριξη του Δήμου στις προσπάθειες τους και κατέληξε λέγοντας ότι «όλοι μας διδασκόμαστε από τις διακρίσεις τους στον αθλητισμό και στη ζωή. Η προσπάθεια για την βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμΕΑ είναι ένα καθημερινός αγώνας με σωστό σχεδιασμό».

Η συγκινητική βραδιά έκλεισε με την προβολή της τρυφερής κωμωδίας «Η ζωγραφιά του Θεού», πρωταγωνίστρια της οποίας είναι η ΑμΕΑ ηθοποιός Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα.

Σε συνάντηση της Αλεξάνδρας Σταματοπούλου με τον Δήμαρχο συμφωνήθηκε η παραολυμπιονίκης να επισκεφθεί εκ νέου την Αμοργό, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ώστε 1ον να μιλήσει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για θέματα αναπηρίας και 2ον να παρουσιάσει από κοινού με εξειδικευμένη ομάδα μια σειρά διαδραστικών παιχνιδιών με στόχο την ενημέρωση και την συμπερίληψη «μαθητών τυπικής και μη εκπαίδευσης».

Ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Καραΐσκος δήλωσε σχετικά:
«Η Αμοργός τίμησε τρία δικά της παιδιά για τις διακρίσεις τους στο χώρο που το καθένα επέλεξε να δώσει το δικό του αγώνα, αλλά και για τη δύναμη ψυχής με την οποία πετυχαίνουν, αυτό που κάποιοι θα θεωρούσαν ανέφικτο.

Την παραολυμπιονίκη κολύμβησης Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, τον πρωταθλητή ParaTrap με δίκανο Αργύρη Γαβαλά και τον παγκόσμιο πρωταθλητή χορού με αμαξίδιοΑνδρέα Γεώργιο Στρατουδάκη. Ως διακεκριμένοι αθλητές ΑμΕΑ, αποτελούν πηγή δύναμης και έμπνευσης για όλους μας και κάνουν υπερήφανη την Ελλάδα και την Αμοργό σε όλο τον κόσμο.

Αναφέρω και την Αλεξάνδρα Σταματοπούλου ως Αμοργιανή, γιατί πια είναι η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του Δήμου μας. Έχει αγαπήσει την Αμοργό και τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Δεν είναι τόσο η προβολή του νησιού μας μέσα από τις επιτυχίες της εθνικής μας κολυμβήτριας. Είναι περισσότερο το γεγονός πως μαζί της και μαζί με τον Αργύρη και τον Ανδρέα, θα προσπαθήσουμε:

-Να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα διεκδικήσεων και δράσεων υποστηρικτικών για τα ΑμεΑ, αναδεικνύοντας ανάγκες και ελλείψεις.

– Να ενθαρρύνουμε κάθε συμπολίτη μας με αναπηρίες, προκειμένου να ανοιχθεί στην κοινωνία, να συμμετάσχει ενεργά σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, να διεκδικήσει περισσότερα από τη ζωή!

– Να προσθέσουμε ένα μικρό λιθαράκι στον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, και των οικογενειών τους, ως προς τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, αλλά και στην ιδέα της συμπερίληψης.

– Στόχος μας είναι όχι μόνο η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά να εμπνεύσουμε, ώστε όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε τις ιδεατές συνθήκες διαβίωσης για συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες.

Ως Δήμος Αμοργού έχουμε δρόμο να διανύσουμε, για να πετύχουμε το στόχο μας, ώστε το «Όλοι Διαφορετικοί- Όλοι Ίσοι» να μην είναι ένα σλόγκαν, αλλά η καθημερινότητα μας. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να τον διανύσουμε και ήδη έχουμε κάνει αρκετά βήματα.

Σε επίπεδο υποδομών αξιοποιήσαμε πόρους κρατικούς και περιφερειακούς και κατασκευάσαμε τις απαραίτητες υποδομές πρόσβασης και υγιεινής για ΑμΕΑ σε όλα τα σχολικά κτήρια του νησιού συμπεριλαμβανομένου και του ΕΠΑΛ με κατασκευή ανελκυστήρα.

Εντάξαμε σε χρηματοδότηση ένα δεύτερο μηχανισμό αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για την παραλία της Καλοταρίτισσας, τον οποίον και έχουμε δημοπρατήσει και αναμένουμε την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εγκατάστασή του.

Σε κάθε αστική παρέμβαση που υλοποιήσαμε σε πλατείες, αναπλάσεις, σε κτήρια, όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη, αλλά και σε αυτές που σχεδιάζουμε, όπως η αναβάθμιση του δημοτικού κάμπινγκ στα Κατάπολα, οι αναπλάσεις στην Λαγκάδα, τον Άγιο Παύλο, στην Ανατολική Είσοδο στην Χώρα, στους αθλητικούς χώρους, στους χώρους πολιτισμού όπως το Λαογραφικό της Αιγιάλης, στις λιμενικές εγκαταστάσεις και αλλού υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Σχεδιάζουμε βήμα-βήμα το νησί μας ώστε να είναι φιλικό και προσβάσιμο και να μην νιώθει κανείς αποκλεισμένος.

Παράλληλα, στηρίξαμε το Φεστιβάλ «Συνυπάρχω», στο πλαίσιο του οποίου επισκέφθηκε την Αμοργό μας η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και προπονήθηκε στα καταγάλανα νερά μας, κάνοντας χρήση του ειδικού μηχανήματος που υπάρχει στην παραλία της Αιγιάλης.

Στηρίξαμε δυναμικά την προσπάθεια του Αργύρη Γαβαλά ώστε να προπονείται και να συμμετέχει σε αγώνες. Ο Αργύρης που έχει πετύχει και εκείνος το όριο της πρόκρισης σε παραολυμπιακούς όταν ενταχθεί το αγώνισμα του.

Με την σημερινή τιμητική βράβευση του Ανδρέα Στρατουδάκη δηλώνουμε την βούληση όλων μας να συνεχίσουμε να χορεύουμε μαζί του στους ρυθμούς της αισιοδοξίας, όπως κάναμε το 2017 όταν ο Δήμος Αμοργού στήριξε ηθικά και οικονομικά την συμμετοχή του σε διεθνείς αγώνες χορού με την χορηγία κατάλληλου αμαξιδίου.

Στην προσπάθεια μας αυτή δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε δυνατούς συνεργάτες, όπως ο ψυχολόγος Αντρέας Κολίσογλου (ειδικός στα θέματα κινητικής αναπηρίας), ο οποίος επισκέφθηκε το νησί μας το 2019 με πρωτοβουλία της παιδιάτρου Χρύσας Δεληγιάννη, τον φίλο δικηγόρο Βαγγέλη Αυγουλά ο οποίος επισκέφθηκε το νησί μας το περσυνό καλοκαίρι για τα Αθλητικά Μονοπάτια του Σταύρος Νιάρχος για να μας μάθει να βλέπουμε με άλλα μάτια την ζωή και βέβαια τον φίλο δημοσιογράφο Αχιλλέα Πατσούκα ο οποίος έχει αναπτύξει μεγάλη εθελοντική δραστηριότητα στα θέματα διαφορετικότητας σε πανελλήνια βάση και βέβαια ιδιαιτέρως για το νησί μας το οποίο είναι πλέον το σπίτι του. Τους ευχαριστούμε θερμά όλους.

Μαζί τους και με φορέα υλοποίησης την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου μας, την διοίκηση της οποίας ευχαριστώ δημόσια σήμερα εδώ, για την προσφορά της, ειδικά στην νεολαία του τόπου μας, ξεκινάμε τη φετινή χρονιά να καλύψουμε το μεγάλο κενό που υπάρχει σε έμψυχο δυναμικό καθημερινής εξειδικευμένης υποστήριξης συνανθρώπων μας, ειδικά νέων, που την έχουν ανάγκη.

Στην προσπάθεια αυτή οι τρείς πρωταθλητές μας αποτελούν πρότυπο. Γιατί στη ζωή μας έχουμε ανάγκη πρότυπα! Να μας εμπνέουν, να μας διδάσκουν, να μας καθοδηγούν».

Τέλος, ο Δήμος Αμοργού ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν για την οργάνωση της τιμητικής αυτής εκδήλωσης και συγκεκριμένα τους:

-Blue Star Ferries για τις δωρεάν μετακινήσεις συντελεστών.

-Villa castellano για τις δωρεάν διαμονές.

-Blue Hunter για την χορηγία αναμνηστικών.

-Τους σκηνοθέτες κ. Καλογερόπουλο Ιωάννη & κ. Κουτσομύτη Ιωάννη για την παραχώρηση της ταινίας.

-Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού για την τεχνική υποστήριξη προβολής της ταινίας.

-κ.Βαγγέλη Δεσποτιδη & κ. Σταμάτη Γρισπο για ηχητική κάλυψη και προβολή βίντεο.

-κ. Νίκο Νομικό & κα.Μαρια Στουραΐτη για εκτύπωση αφισών.

-Σύλλογο Πολιτισμού & Τέχνης «Σημωνίδης» για την παραχώρηση καρεκλών & τραπεζιών.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 88 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*