Ο καύσωνας ανεβάζει τον λογαριασμό του ρεύματος – Πόσο μας κοστίζει την ημέρα το κλιματιστικό

Newsroom
15/07/2023 20:44
 
 
 

 

Ακόμη και 20 εκατ. ευρώ ημερησίως μας κοστίζει ο καύσωνας καθώς εκτινάσσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και κατά 35-40%. Αυτό σημαίνει επιπλέον 100 εκατομμύρια κιλοβατώρες την ημέρα κάτι που σημαίνει ότι με μια μέση τιμή της κιλοβατώρας στα 20 λεπτά (μαζί με τις συμπληρωματικές χρεώσεις), προκύπτει ο σχετικός λογαριασμός.

Όσο περισσότερο διαρκέσει ο καύσωνας -και από ότι φαίνεται θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας- τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η οικονομική επίπτωση.

O καταναλωτής βέβαια δεν ενδιαφέρεται για το συνολικό κόστος αλλά γι’ αυτό που θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του. Η επιβάρυνση του καύσωνα προκύπτει κυρίως από την χρήση των κλιματιστικών και οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι πολλοί.

Ένα σύγχρονο μηχάνημα τύπου inverter μπορεί να καταναλώνει περίπου 1 KW ανά ώρα για να ψύξει ένα δωμάτιο. (π.χ μια συσκευή των 9000 BTU). Όσο μεγαλύτερη είναι η συσκευή, τόσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση ενώ υπάρχει συσχέτιση και με την παλαιότητα της συσκευής.

Τα παλαιού τύπου κλιματιστικά, καταναλώνουν τουλάχιστον 30-40% περισσότερο ρεύμα για να κατεβάσουν την θερμοκρασία του χώρου, Άρα, μπορεί να καταναλώνουν ακόμη και 1,4-1,5 κιλοβάτ ανά ώρα.

Με δεδομένο ότι η τιμή της κιλοβατώρας (μαζί με τον ΦΠΑ και τις συμπληρωματικές χρεώσεις διαμορφώνεται στα 0,2 ευρώ, μια 10ωρη λειτουργία κλιματιστικού μπορεί να κοστίζει ακόμη και 3 ευρώ ανά συσκευή που θα λειτουργεί μέσα στο σπίτι. Πώς κατεβαίνει το κόστος;

1. Με τη σωστή επιλογή της θερμοκρασίας. Προτείνεται ο θερμοστάτης να μην κατεβαίνει κάτω από του 25-26 βαθμούς.

2. Με την αντικατάσταση των παλαιών συσκευών με καινούργια τύπου inverter. Μόλις χθες ανακοινώθηκε η διάθεση επιταγών σε επιπλέον 65.000 δικαιούχους. Η αντικατάσταση αποσβένεται ακόμη και σε λιγότερα από 3 χρόνια λόγω της διαφοράς της κατανάλωσης.

3. Με την σωστή μόνωση του σπιτιού. Μονώσεις εξωτερικές, σωστά παράθυρα, τέντες κλπ, μειώνουν πολύ την κατανάλωση καθώς “κρατούν” το εσωτερικό του χώρου δροσερό.

4. Με την χρήση και των ανεμιστήρων. Ο ανεμιστήρας δεν θα δροσίσει με τόσο ακραίες θερμοκρασίες. Όμως με πολύ χαμηλό ενεργειακό κόστος (καταναλώνουν περίπου 0,15 KW ανά ώρα) θα συμβάλουν στην κατανομή του αέρα και θα βοηθήσουν στο να μην ανέβει η θερμοκρασία σε επίπεδα που θα προκαλούν δυσφορία.

Πηγή: TheTOC.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 446 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*