Ψήφισμα ΔΣ Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Παν/μίου Αιγαίου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Newsroom
16/11/2023 11:52
 
 
 

 

Επίκαιρο παραμένει το πρόταγμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» σύμφωνα με τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Ασημάκης Πανσέληνος», ο οποίος εξέδωσε ψήφισμα τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ξεχαστεί ο αγώνας όλων εκείνων που επέλεξαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα, αντί να σιωπήσουν και πλήρωσαν με τη ζωή τους αυτή την επιλογή.

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:
Πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και το πρόταγμα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο στη χώρα.

Ψωμί που δεν φτάνει, καθώς εκατομμύρια συμπολιτών μας ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας, κάνουν περικοπές σε βασικά αγαθά ή ακόμα και σε δαπάνες Υγείας – καθώς και αυτή γίνεται εμπόρευμα προσιτό μόνο σε όσους έχουν να το πληρώσουν. Οι μισθοί για πολύ κόσμο δεν φτάνουν ως το τέλος του μήνα. Και πώς να φτάσουν άλλωστε σε υπαλλήλους του βασικού μισθού όταν η κερδοσκοπία των ισχυρών μαίνεται ανεξέλεγκτη. Ψωμί που μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας καθώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Παιδεία που μετατρέπεται σε όνειρο απατηλό μεγάλης μερίδας των νέων. Δεν υπάρχουν επαρκείς δομές φοιτητικής μέριμνας και οι οικογένειες αδυνατούν να συντηρούν ένα φοιτητικό σπίτι σε άλλη πόλη, όταν μετά δυσκολίας συντηρούν το δικό τους. Με σχολεία αναπληρωτών και ωρομίσθιων, με συλλόγους γονέων που συμπληρώνουν για να βρεθεί ένας υπολογιστής ή ένα προβολικό για το εργαστήριο στην κατά τα άλλα Ελλάδα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Ελευθερία που ολοένα περιορίζεται. Γιατί ελευθερία δεν υπάρχει ποτέ για τους ανθρώπους που ζουν στα όρια της φτώχειας. Ελευθερία δεν υπάρχει χωρίς ουσιαστική μόρφωση. Ελευθερία δεν υπάρχει όταν οι πολίτες παρακολουθούνται και ούτε καν ξέρουμε γιατί. Ελευθερία δεν υπάρχει όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να φύγουν από την πατρίδα τους για να ζήσουν αξιοπρεπώς ή όταν ξεπουλάνε την περιουσία τους για να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Η ύπαρξη των ανωτέρω προϋποθέτει ένα περιβάλλον ειρήνης και δημοκρατίας. Και αυτά είναι αγαθά που βάλλονται όταν τα ΜΜΕ χειραγωγούνται, όταν ο δημοκρατικός διάλογος αντικαθίσταται από το ένα και μοναδικό επιχείρημα «41%», όταν η πολιτική ασκείται στα social media, όταν οι δικαστικοί λειτουργοί διώκονται γιατί κάνουν τη δουλειά τους και όταν φασίστες, μέλη εγκληματικών οργανώσεων, δύνανται να ευτελίζουν τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Αλλά το κυριότερο που μας θυμίζει η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι ότι οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν κατά τη διάρκεια της επταετίας δεν έκαναν περίπατο, ούτε είχαν την ευρεία στήριξη του κόσμου. Αγωνίστηκαν κόντρα στο ρεύμα, ταλαιπωρήθηκαν, βασανίστηκαν και αρκετοί έχασαν τη ζωή τους στην άκαμπτη προσπάθειά τους να υπερασπιστούν το δίκιο των πολλών, ακόμα και όταν οι πολλοί σιωπούσαν.

Τιμάμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας.

Δεν ξεχνάμε ότι ο αγώνας τους συνεχίζεται και θα συνεχίζεται.

Προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτούμε την άμεση απόσυρση των στρατιωτικών μας δυνάμεων και καμία συμμετοχή στο έγκλημα που συντελείται αυτήν τη στιγμή από τις Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στα Παλαιστινιακά εδάφη. Καμία στήριξη στο καθεστώς απαρτχάιντ του Νετανιάχου και το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.

ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 50 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*