Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΑΔΑ για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

polytexneio 2
Newsroom
17/11/2023 14:05
 
 
 

 

«Η χούντα έπεσε, αλλά η κοινοβουλευτική δημοκρατία εξακολουθεί να υπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου» υποστηρίζει σε ανακοίνωση του για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, αλλά και για τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε απέναντι στον «σύγχρονο “δημοκρατικό” γύψο» για να διεκδικήσουμε το παρόν και το μέλλον που αξίζουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης:
Αγαπητοί συνάδελφοι,
τα συνθήματα της εξέγερσης του ’73 «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Έξω ΗΠΑ & ΝΑΤΟ» παραμένουν, δυστυχώς, επίκαιρα και σήμερα.

Η εξέγερση του ’73 αποτέλεσε την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας σε όλη την χώρα. Ήταν αγώνας απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα που κατέπνιξε την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, φυλακίζοντας, βασανίζοντας, εξορίζοντας, αλλά και δολοφονώντας δημοκρατικούς πολίτες που όρθωσαν το ανάστημά τους και αντιστάθηκαν στο δικτατορικό καθεστώς.

Οι χιλιάδες αγωνιστές, εργαζόμενοι, φοιτητές, νέοι και νέες που δεν λύγισαν, παρά τα βασανιστήρια των ΕΑΤ-ΕΣΑ στα μπουντρούμια των φυλακών και τις εξορίες, παραμένουν οδηγός και έμπνευση για τους δικούς μας αγώνες. Η φασιστική χούντα του 1967, ήταν κατασκεύασμα των ιμπεριαλιστών και της ντόπιας ολιγαρχίας. Κατασκευάστηκε με κύριους στόχους την κατάπνιξη του ανερχόμενου λαϊκού κινήματος, που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν οι καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και την προδοσία της Κύπρου που οδήγησε στην εγκληματική τουρκική εισβολή και κατοχή του 40% του νησιού.

Σήμερα στην χώρα μας, κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την πολιτική των συνεχών θυσιών για τον λαό μας, την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων, την πολιτική των πολέμων και της εκμετάλλευσης, στηρίζουν, μαζί με τους εταίρους τους σε ΝΑΤΟ & ΕΕ, το έγκλημα που συντελείται στην ηρωική Παλαιστίνη με την φρικιαστική σφαγή ενός λαού που αγωνίζεται 75 χρόνια για την λευτεριά του. Αρνούνται για τον λαό της Παλαιστίνης αυτό που, προσχηματικά, ζητούν για τον Κυπριακό λαό: τερματισμό της κατοχής και την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Σήμερα, 50 χρόνια από την εξέγερση, ο λαός μας υποφέρει ξανά. Μετά από, σχεδόν 15 χρόνια μνημονιακών πολιτικών, επιβάλλουν την φτώχεια για τους πολλούς προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη των λίγων.

Το έγκλημα στα Τέμπη, οι φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές, οι χιλιάδες θάνατοι της πανδημίας, το κύμα ακρίβειας που σαρώνει το εισόδημα των ανθρώπων της δουλειάς, αποδεικνύουν ότι η χούντα έπεσε, αλλά η κοινοβουλευτική δημοκρατία εξακολουθεί να υπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου. Αυτός είναι ο λόγος που νομοθετούν δουλειά χωρίς δικαιώματα, διαλύουν την δημόσια υγεία υπέρ των εμπόρων υγείας, καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και εμπορευματοποιούν την παιδεία. Ο σύγχρονος «δημοκρατικός» γύψος, υλοποιείται με τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με πρώτο και κύριο την απεργία και την ανεξαρτησία των συνδικάτων. Επιδιώκουν σιγή νεκροταφείου, την ώρα που επιφυλάσσουν στην νέα – άνεργη γενιά, κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης, ωράρια «λάστιχο» μέχρι και 13 ώρες τη ημέρα, ακόμα και τις Κυριακές, χωρίς δώρα και δικαιώματα, με συντάξεις πείνας ως τα 74 και βλέπουμε…

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε!

Ο ανυποχώρητος αγώνας για μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, την προστασία της Δημόσιας Περιουσίας, την αληθινή δημοκρατία, είναι ο μόνος δρόμος για την νεολαία και τον λαό μας σήμερα.

Είναι ο ίδιος δρόμος που απαιτεί το σταμάτημα των πολέμων, την απεμπλοκή μας από το ΝΑΤΟ και τους πολεμικούς του σχεδιασμούς, είναι ο δρόμος της ήττας των ιμπεριαλιστών και της νίκης του Παλαιστινιακού λαού όπως και όλων των λαών που αγωνίζονται για την παγκόσμια Ειρήνη.
Έτσι τιμάμε τον ηρωικό ξεσηκωμό της νεολαίας και των πρωτοπόρων εργαζομένων του ’73.

Συνεχίζουμε στο δρόμο του Νοέμβρη. Βγαίνουμε μαζί με τα παιδιά μας στους δρόμους και διεκδικούμε όλα όσα μας κλέβουν, διεκδικούμε το παρόν και μέλλον που αξίζουμε εμείς και τα παιδιά μας. Φωνάζουμε και διεκδικούμε στην δική μας «βάρδια» «Ψωμί, Παιδεία, Ειρήνη, Δημοκρατία».

Την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023, όλοι στις κατά τόπους συγκεντρώσεις!
Στην Σύρο 5:30 μμ Πλ. Μιαούλη.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 45 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*