Σε Σύρο και Τήνο η εκπομπή του ΑΝΤ1 «Αρένα» για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών (video)

syros epitafios 2017
Newsroom
29/04/2024 19:31
 
 
 

 

Σε Κέρκυρα, Σύρο και Τήνο βρέθηκε η εκπομπή του ΑΝΤ1 «Αρένα» προκειμένου να αποτυπώσει εκείνες τις γωνιές της Ελλάδας, όπου – ειδικά το Πάσχα – το «μαζί» αποκτά μια άλλη διάσταση, μιας και οι κάτοικοι τους από διαφορετικά δόγματα έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις θρησκευτικές αγκυλώσεις και να κάνουν πράξη την Αγάπη.

Στη Σύρο, η οποία έχει μια από τις πολυπληθέστερες κοινότητες Καθολικών στην Ελλάδα, η εκπομπή επισκέφθηκε αρχικά τον Σαν Τζώρτζη στην Άνω Σύρο και μίλησε με τον Καθολικό Επίσκοπο π. Πέτρο Στεφάνου, ο οποίος εξήγησε ότι από το 1972, κατόπιν ειδικής άδειας που δόθηκε από το Βατικανό, Έλληνες Ορθόδοξοι και Καθολικοί γιορτάζουν μαζί το Πάσχα. Ο Καθολικός Επίσκοπος συμφώνησε με την άποψη της δημοσιογράφου ότι η κοινωνία «γεφυρώνει» τα χάσματα των θρησκευτικών πεποιθήσεων, κάνοντας επίσης γνωστό ότι Ορθόδοξοι και Καθολικοί συμμετέχουν από κοινού στις λειτουργίες των δυο δογμάτων.

Στο ίδιο ρεπορτάζ εμφανίστηκε και η Χορωδία του Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας, ο μαέστρος της οποίας κ. Ρηγούτσος μίλησε για την προετοιμασία της για τις τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας (με αποκορύφωμα το Πάσχα), καθώς και για τις συμπράξεις με ορθόδοξες χορωδίες. Για τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη χορωδία μίλησαν, επίσης και μέλη της. Ξεχωριστή αναφορά υπήρξε στο εκκλησιαστικό όργανο του Σαν Τζώρτζη, ηλικίας 136 ετών, που φέρει τη σφραγίδα και την υπογραφή του Πάπα Λέοντα 13ου.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Αθανασίου, αλλά και ένα μικτό ζευγάρι, η Ακριβή και ο Ιωσήφ, που μοιράστηκε με την παρουσιάστρια της εκπομπής κα Αναστασοπούλου την εμπειρία ύπαρξης δυο διαφορετικών δογμάτων στην ίδια οικογένεια.

Το δικό του μήνυμα αγάπης και ενότητας έστειλε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Εκκλησία πρέπει να είναι καταλαγή και ειρήνη για τις ψυχές των ανθρώπων», ενώ ο μαέστρος της Χορωδίας του Αγίου Νικολάου κ. Αργυρίου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά που συνδέονται με την ιστορία της, αλλά στην απόδοση του τροπαρίου της Κασσιανής τη Μεγάλη Τρίτη που προσελκύει στον Ι.Ν. πλήθος πιστών που θέλουν να το ακούσουν.

Στη συνέχεια η εκπομπή ταξίδεψε στη γειτονική Τήνο. Αρχικά, η κα Αναστασοπούλου ζήτησε από τον Τηνιακό δημοσιογράφο Αντώνη Δελλατόλα να δώσει έναν τίτλο για το Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών στην Τήνο. Έπειτα, η κάμερα της εκπομπής βρέθηκε στο μεγαλύτερο προσκύνημα της Ελλάδας, την Παναγία της Τήνου, όπου ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου Γεώργιος Φανερός μίλησε για την αρμονική συμβίωση μεταξύ των πιστών των δύο δογμάτων.

Στα τηνιακά έθιμα του Πάσχα αναφέρθηκε ο εθνολόγος-λαογράφος Αλέκος Φλωράκης, με την εκπομπή να εστιάζει στο Τραπέζι της Αγάπης και της Συγχώρεσης στο χωριό του Κτικάδου, ενώ από την πλευρά του ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Τήνου π. Ιωσήφ Πρίντεζης μίλησε για το κοινό τυπικό ανάμεσα στα δυο δόγματα.

Ο επίλογος της εκπομπής ήταν γλυκός, μιας και οι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να δουν πώς φτιάχνονται τα παραδοσιακά λυχναράκια της Τήνου, που θυμίζουν ανθισμένες μαργαρίτες.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εκπομπή

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 66 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*