Πανσιφνιακός εορτασμός της Παναγίας Χρυσοπηγής (φώτος)

Άκης Αξαόπουλος
19/05/2018 15:36
 
 
 

«Ο θησαυρός της Σίφνου σήμερα είναι ο λαός της». Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε ο μητροπολίτης Σύρου-Σίφνου κ. Δωρόθεος Β’ τους προσκεκλημένους του Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο, οι οποίοι κατέπλευσαν στη Σίφνο, προκειμένου να συμμετάσχουν στον Πανσιφνιακό εορτασμό της Παναγίας Χρυσοπηγής, την ώρα που η ιερά Εικόνα της κατέφθανε στον προβλήτα του λιμανιού των Καμαρών, από τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, όπου είχε τελεσθεί Ιερά Παράκληση.

Ακολούθως, η ιερά εικόνα επιβιβάσθηκε στο πλοίο Speedrunner IV, το οποίο περιέπλευσε τη Σίφνο και κατέπλευσε στον θαλάσσιο χώρο προ του ιερού Βράχου της Χρυσοπηγής.

Εκεί πραγματοποιήθηκε λαμπρή υποδοχή της αγίας Εικόνας της Παναγίας Χρυσοπηγης, η οποία, διά χειρών του κ. Δωροθέου Β’ και του φετινού πανηγυρά κ. Νικολάου Λεμπέση, μεταφέρθηκε στην ακτή επί σημαιοστολισμένου πλοιαρίου, ενώ την συνόδευαν δεκάδες άλλα πλοιάρια, αλιέων και ιδιωτών, με συριγμούς και φωτοβολίδες και ενεθρονίσθη στον επί του ιερού Βράχου Ιερό Ναό.

Εν συνεχεία, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Τρισαρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος και τον θείο λόγο κηρύξαντος του Μητροπολίτου κ. Στεφάνου, συγχοροστατούντων των κ.κ. Θεοκλήτου και Δωροθέου Β’, παρουσία του ιερού Κλήρου, των βουλευτών Κυκλάδων κ.κ. Συρμαλένιου και Βρούτση, του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη, του επάρχου Σίφνου κ. Βενάκη, του δημάρχου κ. Μπαμπούνη, της πολιτευτού Κυκλάδων κας Μονογυιού, του Διοικητού της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος κ. Γκύζη, των λιμεναρχών Σίφνου και Μήλου, του Αστυνομικού Διευθυντή Κυκλάδων, του Διοικητού του Α.Τ. Μήλου, των επί τιμή Αρχηγών του Λιμενικού Σώματος κ.κ. Συρίγου και Δελιμιχαήλ, του περιφερειακού συμβούλου κ. Δαδάου, διατελεσάντων δημάρχων, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, της ευεργέτιδας της Ιεράς Μητροπόλεως κας Συγγελίδου μετά οικογενών της, του προέδρου των απανταχού Σιφνίων κ. Ζαμπέλη, του προϊσταμένου της Β’ ΕΒΑ κ. Αθανασούλη και πλήθους πιστών από τη Σίφνο και τα γύρω νησιά, που είχαν κατακλύσει τον ιερό Βράχο της Χρυσοπηγής.

Στην προσλαλιά του, ο μητροπολίτης Σύρου-Σίφνου, αφού ανεφέρθηκε στην ιστορία της Σίφνου και στον περίφημο θησαυρό των Σιφνίων στους Δελφούς, είπε ότι σήμερα θησαυρός της Σίφνου είναι ο αρχοντικός, ευγενικός και πολιτισμένος λαός της, ο οποίος παραμένει αταλάντευτα πιστός στις παραδόσεις του, στην οικογένεια, (που σήμερα τόσο δοκιμάζεται από τα καινοφανή νομοθετήματα), στην πίστη προς την Εκκλησία (η οποία σήμερα επιτελεί το λειτουργικό και κοινωνικό της έργο με πολύ αγάπη προς τον πολύπαθο λαό μας) και στις τοπικές του εορτές και τις παραδόσεις του, που τις συνθέτουν οι ενορίες και τα εκατοντάδες παρεκκλήσια του νησιού, η αγάπη και η ευσέβεια των Σιφνίων προς την Παναγία και η κεραμική τέχνη που έχει καταστήσει τη Σίφνο περιάκουστη σε όλη την οικουμένη.

Κατέληξε δε, καλώντας – και εκ μέρους των Σιφνίων – τους μητροπολίτες κ. Θεόκλητο και κ. Στέφανο, οι οποίοι, όπως είπε, μαθήτευσαν παρά τους πόδας επιφανών και τετιμημένων από τον ίδιο Μητροπολιτών στις Επαρχίες της Μεσσηνίας και της Θεσσαλονίκης, να αποτυπώσουν στην εσχάτη επιστάτισσα της ζωής, τη μνήμη τους, τις θαυμαστές εικόνες των γενομένων, τον ουρανό, τη θάλασσα, τα χρώματα και το τελετουργικό της εορτής, το πλήθος των πιστών και να μεταφέρουν στις Επαρχίες τους τις εικόνες ενός λαού, που σέβεται τις παραδόσεις του.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε με λυρισμό και συναίσθημα ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε και εκ μέρους του κ. Θεοκλήτου, τον κ. Δωρόθεο Β’ για την πρόσκλησή του, τόνισε ότι όπως τότε οι Μαθητές λυπήθηκαν με τον αποχωρισμό τους από τον Αναληφθέντα Κύριο, αλλά ύστερα χάρηκαν με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, έτι και σήμερα ο λαός μας λυπάται για όσα συμβαίνουν, αλλά διατηρεί στην καρδιά του τη χαρά και την αισιοδοξία που του δίνει η βεβαιότητα ότι δεν είναι μόνος, αλλά έχει μαζί του τη χάρη του Θεού και τη βοήθεια της Παναγίας. Και όπως τότε οι Μαθητές έδιναν απαντήσεις σε όσους τους ρωτούσαν ποιοί είναι, έτσι και σήμερα ο λαός μας απαντά στους ισχυρούς της γης, που τον ρωτάνε ποιος είναι, ότι είμαστε ένας λαός που δίδαξε πολιτισμό, κρατάει τις παραδόσεις του και εμμένει στις παρακαταθήκες των πατέρων και των προγόνων του.
Μετά το πέρας της Ακολουθίας, παρατέθηκε από τον πανηγυρά παραδοσιακή δοχή προς όλους τους παρευρεθέντες.

(Visited 78 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*