Νάξος: Δυο παιδιά έκαναν τατουάζ χένα σε πλανόδιο και έπαθαν εγκαύματα

 
 
 

xena tatoo 

Στο νοσοκομείο οδηγήθηκαν δυο παιδιά τα οποία ήθελαν να στολίσουν προσωρινά το δέρμα τους με ένα τατουάζ χένα…

Το περιστατικό συνέβη στη Νάξο (σε οικογένεια παραθεριστών από την Κύπρο), όπου οι γονείς των παιδιών υπέκυψαν στις ικεσίες των δυο κοριτσιών τους και είπαν το «ναι» για να κάνουν τατουάζ χένα τα δυο παιδιά, σε ένα πλανόδιο από αυτούς που κατακλύζουν τα νησιά το καλοκαίρι.

xena tatouaz egkayma 1

Το μετάνιωσαν όμως πικρά αφού και τα δυο παιδιά παρουσίασαν αλλεργικές αντιδράσεις και εγκαύματα με αποτέλεσμα να οδηγήθούν στο νοσοκομείο.
Η μητέρα και αναγνώστρια του naxostimes θέλησε να απευθύνει μήνυμα για να μην πάθουν και άλλοι τα ίδια, καθώς η εμπειρία της είναι ιδιαίτερα άσχημη.

xena tatouaz egkayma 5

Προσοχή!

Είτε από φόβο για τις βελόνες είτε επειδή θέλουν να στολίσουν προσωρινά μόνο το δέρμα τους για το καλοκαίρι κυρίως, αρκετοί επιλέγουν τα προσωρινά τατουάζ χένα αντί του συμβατικού μόνιμου τατουάζ.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι επειδή το τατουάζ με χένα (henna) δεν είναι μόνιμο (διαρκεί στο δέρμα από 3 ημέρες έως λίγες εβδομάδες) δεν είναι επικίνδυνο. Όμως επειδή ένα τατουάζ είναι προσωρινό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνο.

Τα προσωρινά τατουάζ με μαύρη χένα ενδεχομένως να περιέχουν την επικίνδυνη ουσία PPD (p-phenylenediamine) προειδοποιεί ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με σχετική οδηγία του. Εν αντιθέσει με την φυσική χένα, το PPD προέρχεται από την πίσσα του κάρβουνου.

Πρέπει να ξέρετε ότι το χρώμα της πραγματικής χένας είναι σκούρο κόκκινο/καφέ, αφού είναι φυτική, και όχι μαύρο. Δεν υπάρχει φυσική μαύρη χένα αλλά με διάφορες χημικές ουσίες που αναμειγνύονται σε αυτή, δημιουργήθηκε η μαύρη χένα. Αυτή η «χένα» είναι τοξική και δεν πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τατουάζ, η χένα γίνεται στην επιφάνεια του δέρματος και δεν χρησιμοποιούνται βελόνες. Παρατηρούνται όμως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα που διαρκούν πολύ περισσότερο από όσο διαρκεί το ίδιο το τατουάζ.

Η προσθήκη του PPD στο μελάνι που χρησιμοποιείται για το τατουάζ, το κάνει πιο σκουρόχρωμο και με μεγαλύτερη διάρκεια. Όμως το PPD μπορεί να προκαλέσει δερματικές επιπλοκές, όπως ερυθρότητα, φλύκταινες, αποχρωματισμός του δέρματος και αυξημένη ευαισθησία στο ηλιακό φως, καθώς και μόνιμο σημάδι. Οι δερματικές αντιδράσεις μπορούν να εμφανιστούν σχεδόν αμέσως ή έως και τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που έγινε το τατουάζ.

 

(Visited 666 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*