Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία – Προβλήματα σε πολλές περιοχές

 
 
 

vroxeri portara

Σε πλήρη εξέλιξη σε όλη τη χώρα είναι η κακοκαιρία, με χιόνια, καταιγίδες, πολύ ισχυρούς ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο «Ραφαήλ» έχει επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει μεγάλο κομμάτι της χώρας, και σε πολλές περιοχές η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Μάλιστα, κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθος, από το τελεφερίκ και πάνω, λόγω χιονόπτωσης. Μέχρι χθες τη νύχτα η κυκλοφορία γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, σημαντικά ύψη βροχής καταγράφηκαν στην ανατολική χώρα νωρίτερα σήμερα. Ταυτόχρονα πολύ ισχυροί άνεμοι επικρατούν στο Αιγαίο, στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην έξοδο του Κορινθιακού στο Ιόνιο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ριπές άνω των 85 χλμ/ώρα.

Τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής σήμερα

Φούρνοι – 83 mm
Στενή Ευβοίας – 78 mm
Ικαρία – 68 mm
Πεντέλη – 58 mm
Βίλια Αττικής – 49 mm
Έμπωνας Ρόδου – 43 mm
Ιπποκράτειος Πολιτεία – 41 mm
Σέττα Ευβοίας – 36 mm

Οι ισχυρότερες ριπές που έχουν καταγραφεί σήμερα:

Πάτρα Ρωμανός – 124 km/h
Πεντέλη – 105 km/h
Πάτρα – Πανεπιστήμιο – 98 km/h
Μονεμβασιά – 97 km/h
Αντίκυρα – 92 km/h
Σκύρος – 90 km/h
Παξιμάδα Καρύστου – 89 km/h
Στενή Ευβοίας – 87 km/h
Πτώσεις δέντρων στην Αττική

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με tweet της λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, «λόγω των ισχυρών ανέμων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, η Υπηρεσία μας μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 100 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων».

Ωστόσο το Λιμεναρχείο Νάξου σε ανακοίνωση που εξέδωσε εφιστά την προσοχή των κατόχων αλιευτικών σκαφών, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που έχει ανακοινώσει η ΕΜΥ. Όπως αναφέρει, οι Αλιευτικοί Σύλλογοι θα πρέπει να προνοήσουν για την έγκαιρη και άμεση ενημέρωση των επαγγελματιών αλιέων προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και να μην υπάρξει πρόβλημα με τα σκάφη τους.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων από την Πέμπτη 03/01/2019 αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Πώς θα είναι ο καιρός σήμερα

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, για σήμερα Πρωτοχρονιά προβλέπονται τοπικές βροχές στη δυτική Ελλάδα, σποραδικές καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά με σταδιακή βελτίωση από τα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα βροχές ή χιονόνερο, ισχυρές καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα πνέουν στα νοτιοανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα πελάγη τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα από τα δυτικά. Η θερμοκρασία διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες πιθανώς κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές έως το απόγευμα και χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Κρήτης.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ που βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 8 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός την Τετάρτη (Κυκλάδες, Κρήτη)

Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία το απόγευμα θα σταματήσουν. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων τις πρωινές ώρες στα νότια.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και το πρωί στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε δυτικούς.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

 

 

 

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*