Μήνυμα της ΚΛΙΜΑΚΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας

Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψης της Αυτοκτονίας
Newsroom
10/09/2019 01:46
 
 
 

 

H 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού  στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 2500 πενθούντες ετησίως. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες και μελέτες, για κάθε μία αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 5-10 άτομα που πενθούν, όχι μόνο βιώνοντας τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του στίγματος της αυτοκτονίας, αλλά ανήκοντας παράλληλα, σε ένα ποσοστό 10-15%, στην πληθυσμιακή ομάδα υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονία.

Η αυτοκτονία μας αφορά όλους

Η αυτοκτονία είναι ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ως τέτοιο αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δυνητικά αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή κοινωνικοοικονομικής τάξης. Σ’ αυτόν τον άξονα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνει ήδη από το 1990 την καθολική αναγνώριση της αυτοκτονίας ως ζήτημα δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα με τις πολιτικές δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας  Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας στις 10 Σεπτεμβρίου, το Κέντρο ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας,  που λειτουργεί η Κλίμακα με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, διοργανώνει Επιστημονική Εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Κέντρου, Δεκελέων 50, 11854, Κεραμεικός,  την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στη 13.00. Επιπρόσθετα, στα νησιά της Νάξου και της Σαντορίνης θα διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό στους Δήμους, στα Γενικά Νοσοκομεία και τους τοπικούς φορείς.

Γραμμή παρέμβασης

klimaka 1

Η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί από το 2007, τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018. Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές. Η γραμμή στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους, επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Απευθύνεται σε:
• Ανθρώπους που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν
• Ανθρώπους που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν
• Ανθρώπους με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
• Ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια ή ανησυχούν για κάποιο δικό τους άνθρωπο

(Visited 68 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*