Π.Σ.Ε. ΜέΡΑ25 Κυκλάδων: «Να μην γκρεμιστεί το σπίτι της μητέρας του Μανώλη Γλέζου»

Newsroom
03/04/2020 12:03
 
 
 

 

Σε κοινό αγώνα για τη διάσωση του πατρικού σπιτιού της μητέρας του Μανώλη Γλέζου καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, τους τοπικούς φορείς αλλά και κάθε συνειδητοποιημένο πολίτη η Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή (Π.Σ.Ε.) ΜέΡΑ25 Κυκλάδων.

Το σπίτι της Ανδρομάχης Ναυπλιώτη στην Μάρπησσα της Πάρου αποτελεί πολύτιμο δείγμα της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο, Ιστορικό, Μεταβυζαντινό Μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1989. Ωστόσο, πλέον τα σημάδια του χρόνου είναι παραπάνω από εμφανή και κινδυνεύει να καταρρεύσει.

«Θεωρούμε πως είναι απαράδεκτο να επιτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη. Είναι ανάγκη να γίνουν άμεσα κινήσεις για την αναστήλωση του ώστε να διατηρηθεί στην αρχική του μορφή και να αναδειχθεί ως μνημείο της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς αλλά και της ζωντανής σύγχρονης Ιστορίας μας της οποίας αναπόσπαστο κομμάτι είναι ο Μανώλης Γλέζος» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Π.Σ.Ε. ΜέΡΑ25 Κυκλάδων, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

Ο Κυκλαδίτης μα πάνω απ’ όλα Έλληνας αγωνιστής της εθνικής Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος, δεν καταγόταν μόνο από την Απείρανθο της Νάξου όπως είναι ευρέως γνωστό, αλλά και από την Μάρπησσα της Πάρου (γενέθλιο τόπος της μητέρας του, Ανδρομάχης Ναυπλιώτη, δασκάλα στο επάγγελμα) την οποία επισκεπτόταν σχεδόν κάθε χρόνο.

Η Άνδρομάχη Ναυπλιώτη, είχε μεγαλώσει στην Μάρπησσα, σ’ ένα διώροφο σπίτι κτισμένο το 1747 που, παρότι από καιρό εγκαταλελειμμένο, συνεχίζει να διατηρεί εμφανή τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του σαν πολύτιμο δείγμα της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο, Ιστορικό, Μεταβυζαντινό Μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1989.

Το σπίτι αυτό, εκτός της ίδιας της αξίας του σαν παραδοσιακό οικοδόμημα, στεγάζει επίσης την ιδιαίτερη ιστορία των παιδικών και εφηβικών χρόνων της μητέρας του Μανώλη Γλέζου, για την οποία ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά ότι «η πιο σημαντική ανάμνηση της ζωής μου δεν είναι η σημαία αλλά η μάνα μου».
Παρά τις προσπάθειες αρκετών ανθρώπων που κατά διαστήματα έχουν ενδιαφερθεί για την τύχη του, και παρόλο που γλύτωσε από την απόφαση για γκρέμισμά του που κάποτε είχε παρθεί, έχει απομείνει αφρόντιστο στη φθορά του χρόνου και κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Θεωρούμε πως είναι απαράδεκτο να επιτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη. Είναι ανάγκη να γίνουν άμεσα κινήσεις για την αναστήλωση του ώστε να διατηρηθεί στην αρχική του μορφή και να αναδειχθεί ως μνημείο της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς αλλά και της ζωντανής σύγχρονης Ιστορίας μας της οποίας αναπόσπαστο κομμάτι είναι ο Μανώλης Γλέζος.

Καλούμε λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο της Πάρου, να πάρει απόφαση για να αγωνιστούμε μαζί με όλους τους φορείς του νησιού, να πιέσουμε και να πρωτοστατήσουμε σε κοινό αγώνα καλώντας το υπουργείο Οικονομικών στο οποίο έχει δωριστεί το ακίνητο από την οικογένεια Γαβαλά να συμβάλει ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορία του σπιτιού, στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου.

Απ’ την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδείξουμε το θέμα και να αναλάβουν το γρηγορότερο τις ευθύνες τους για τη διάσωσή του όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Ελπίζουμε στη συνεργασία και την στήριξη όλων.

(Visited 823 times, 1 visits today)