Μήνυμα του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων για την Εργατική Πρωτομαγιά

Newsroom
01/05/2020 16:34
 
 
 

 

Η ισχυρή αγωνιστή παράδοση των Συνδικάτων, τα διαχρονικά αιτήματα και οι σύγχρονες αγωνίες του κόσμου της μισθωτής εργασίας αποτυπώνονται με τον πιο εμφατικό τρόπο στους συμβολισμούς και τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Το αναφαίρετο δικαίωμα στη δουλειά και το αίτημα για αξιοπρεπή διαβίωση συνδέονται άρρηκτα με την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Από την πρώτη κινητοποίηση εργατών στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους στη Σύρο τον Φεβρουάριο του 1879 έως σήμερα, με ορόσημο την εξέγερση του Σικάγο το 1886, οι εργαζόμενοι διεκδικούν μέσα από αιματοβαμμένους αγώνες οκτάωρο-πενθήμερο, επαρκείς αμοιβές, συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, Συλλογικές Συμβάσεις, τερματισμό της λιτότητας.

Μια διαδρομή ανηφορική και δύσβατη, με χιλιάδες νεκρούς εργάτες, που αποδεικνύει πως ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΑΝ και τίποτα δεν μας χαρίστηκε.

Η φετινή Πρωτομαγιά, η Διεθνής Ημέρα των Εργατών, βρίσκει τη χώρα μας αλλά και την παγκόσμια κοινότητα σε έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που ακολουθούνται για τον περιορισμό της διάδοσής του.

Οι εργαζόμενοι με αλληλεγγύη και συναίσθηση ευθύνης είναι στην πρώτη γραμμή (και) αυτού του «ακήρυχτου πολέμου» για την δημόσια υγεία, καθώς και τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε βασικά αγαθά μια υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, η υγειονομική κρίση εξελίσσεται σε μια οξεία κρίση στην ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας. Αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και αναστολή συμβάσεων, καταχρηστικές πρακτικές, παραβατικότητα, βλαπτικές μεταβολές. Τα, ήδη, αυξημένα εργασιακά προβλήματα πολλαπλασιάζονται.
Η πανδημία, η επόμενη ημέρα, η επάνοδος στην «νέα κανονικότητα» και η διείσδυση της Βιομηχανικής Επαναστάσης 4.0 δημιουργούν νέα δεδομένα και σημαντικές προκλήσεις.

Τα νοήματα, λοιπόν, και οι συνειρμοί της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι ίσως περισσότερο επίκαιρα από ποτέ!

Είναι αδιανόητο, οι εργαζόμενοι να πληρώσουν μια ακόμη κρίση που δεν δημιούργησαν, η πανδημία δεν πρέπει να γίνει όχημα συρρίκνωσης εργασιακών δικαιωμάτων, η ψηφιοποίηση δεν μπορεί να «εισβάλει» στην εργασία με όρους ευελιξίας, καταστρατήγησης του εργατικού δικαίου και μείωσης μισθών.

Τα Συνδικάτα επιβάλλεται να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση προκειμένου να ηγηθούν του αγώνα για τη διαφύλαξη των θεμελιωδών εργασιακών κατακτήσεων που μας «κληροδότησαν» με τις θυσίες τους οι προηγούμενες γενιές, οι αγωνιστές της εργατικής τάξης.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών και των περιοριστικών μέτρων, το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων θα πραγματοποιήσει συμβολικές, και όχι μαζικές, εκδηλώσεις μνήμης και τιμής. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε και τα Σωματεία-μέλη μας να ακολουθήσουν τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας τηρώντας αποστάσεις και το σύνολο των οδηγιών των υγειονομικών αρχών.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Για το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων
Ο Πρόεδρος Μάρκος Βουτσίνος
Ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Μπάιλας

(Visited 72 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*