Σύρος: 84η Επέτειος από την Εύρεση της Θαυματουργού Εικόνας του Αγίου Δημητρίου

Newsroom
25/05/2020 14:12
 
 
 

 

Εόρτιος Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, συμπαραστατούμενου από εφημερίους του νησιού, τελέστηκε στον περικαλλή, αμιγώς βυζαντινού ρυθμού, Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου , στην περιοχή «Άρμενα» της Ερμούπολης, όπου στις 25 Μαΐου 1936 βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο η αγία Εικόνα του.


Στην τελετή παρέστησαν η Βουλευτής Κυκλάδων κα Μονογυιού, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Δαδάος, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Λειβαδάρας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Άνω Σύρου κ. Ραουζαίος ο Λιμενάρχης Σύρου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σύρου, ο Υποδιοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαζαρέτων κ. Ζαχαρίου και πολλοί πιστοί, οι οποίοι προσήλθαν, παρά τον σφοδρό άνεμο που έπνεε στην παραθαλάσσια περιοχή του Ναού, τηρώντας πάντα τους κανόνες υγειονομικής προστασίας.



Στην ομιλία του ο κ. Δωρόθεος Β’ τόνισε ιδιαιτέρως ότι κέντρο της λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας αποτελεί το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, γύρω από το οποίο περιστρέφονται τα άλλα Μυστήρια και οι ιερές Ακολουθίες. Αναφέρθηκε, επίσης, στους τρόπους και τα μέσα με τα οποία ο Θεός κάνει αισθητή την ευεργετική και σωτηριώδη παρουσία Του στον κόσμο, όπως είναι τα τίμια Λείψανα των Αγίων και οι ιερές Εικόνες τους, πολλές από τις οποίες αποτελούν πηγές θαυμάτων και ιαμάτων και άλλες συνδέονται με θεοσημείες, όπως η εικόνα του Αγίου Δημητρίου, η οποία βρέθηκε με θαυματουργικό τρόπο, ύστερα από κατ’ όναρ εμφανίσεις του Αγίου σε ευσεβή νέο της Ερμούπολης.



Υπογράμμισε, τέλος, τη σύνδεση του γεγονότος της Ευρέσεως με την κοινωνική και θρησκευτική ζωή των Ερμουπολιτών, οι οποίοι σε χρόνο ρεκόρ συνέδραμαν με χρήματα και με προσωπική ακόμα εργασία στην ανέγερση του καλαίσθητου Ναού του Αγίου Δημητρίου στον τόπο της Ευρέσεως της Εικόνος Του και κάλεσε τους σύγχρονους Ερμουπολίτες να γίνουν σκυταλοδρόμοι των τοπικών παραδόσεων, μεταλαμπαδεύοντάς τις στα παιδιά τους.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, η Εικόνα του Αγίου Δημητρίου μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

 

(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 154 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*