Δήλωση του Μητροπολίτη Παροναξίας για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ»

Newsroom
26/09/2020 13:10
 
 
 

 

Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα του Επιβατηγού – Οχηματαγωγού «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» το οποίο βυθίστηκε το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του έτους 2000 μετά από πρόσκρουση στις νησίδες «Πόρτες» που βρίσκονται ανοιχτά της Πάρου με τραγικό απολογισμό 81 νεκρούς, οι περισσότεροι των οποίων από τα νησιά της Παροναξίας μας.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από την αποφράδα εκείνη νύχτα του ναυαγίου οι μνήμες παραμένουν άσβεστες τόσο για τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων όσο και για τους κατοίκους του νησιού της Πάρου των οποίων η συμβολή στην προσπάθεια διάσωσης αλλά και περίθαλψης των διασωθέντων επιβατών του πλοίου υπήρξε καταλυτική.

Ως Μητροπολίτης Παροναξίας με την ευκαιρία της συμπληρώσεως εικοσαετίας από το τραγικό αυτό γεγονός αισθάνομαι την ανάγκη μέσω αυτής της σύντομης δήλωσης να εκφράσω για μια ακόμη φορά τα συλλυπητήριά μου αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων του ναυαγίου.

Προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές των ανθρώπων τους «εν σκηναίς δικαίων και αγίων» και στους ίδιους να στέλνει την εξ’ Ύψους παρηγορία Του ώστε να απαλύνει τον πόνο της απώλειας που ξέρω πως δεν σβήνει ποτέ. Ταυτόχρονα στρέφω ευλαβικά την μνήμη μου στον αείμνηστο Νάξιο Λιμενάρχη Πάρου, Ανθυποπλοίαρχο Δημήτριο Μάλαμα, ο οποίος το βράδυ εκείνο έχασε την ζωή του εν ώρα καθήκοντος αφού η καρδιά του δεν άντεξε το άγχος, την ένταση και την αγωνία που αντιμετώπισε τις τραγικές εκείνες στιγμές προκειμένου να προβεί σε κάθε ενέργεια για να σώσει ανθρώπινες ζωές από τα κύματα του Αιγαίου.

Με την ευκαιρία όμως αυτή θα ήθελα να εκφράσω και την ευγνωμοσύνη μου στους ψαράδες της Πάρου που με περισσή αυταπάρνηση και αίσθημα αυτοθυσίας έσπευσαν εκεί το βράδυ με τα καΐκια τους και μέσα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες στο σημείο του ναυαγίου διακινδυνεύοντας την ίδια την ζωή και την περιουσία τους προκειμένου να σώσουν από βέβαιο πνιγμό τους επιβάτες που βρίσκονταν στην θάλασσα. Μαζί τους ευχαριστώ και όλους τους Παριανούς που με κάθε τρόπο βοήθησαν εκείνες τις τραγικές στιγμές τους εμπερίστατους συνανθρώπους τους, προεξάρχοντος και πρωτοστατούντος του αειμνήστου και πολυσεβάστου προκατόχου μου Αμβροσίου του Β΄ του Παρίου.

Παράλληλα εύχομαι ο Χριστός μας με τις πρεσβείες της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής και του Αγίου Νικολάου να συνοδεύει τους ναυτικούς μας και τα πλοία μας στα ταξίδια τους ώστε ποτέ ξανά να μην ζήσουμε ανάλογες στιγμές.

Με πολλή πατρική αγάπη εν Κυρίω,

† Ο ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

(Visited 142 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*