Mήνυμα του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων για την Εργατική Πρωτομαγιά

ergatiko kentro 2
Newsroom
04/05/2021 10:48
 
 
 

 

Η 1η του Μάη είναι η ημέρα-σύμβολο για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, ελάχιστος φόρος τιμής στους αγώνες και στις θυσίες της εργατικής τάξης, ορόσημο στο διαρκή αγώνα για αξιοπρεπή δουλειά και ζωή, κοινή προκοπή και ευημερία.

Από την πρώτη απεργία επί σύγχρονου Ελληνικού Κράτος, εδώ στη Σύρο μας το Φεβρουάριο του 1879 έως και σήμερα, με σημείο αναφοράς τη μεγαλειώδη εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886, η ιστορία του Εργατικού Κινήματος, οι μαζικές κινητοποιήσεις και οι αιματοβαμμένες διαδηλώσεις, μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι όλα κατακτήθηκαν και τίποτα δεν μας χαρίστηκε.

Τα αιτήματα και οι συμβολισμοί, οι διεκδικήσεις και τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς είναι διαχρονικά επίκαιρα αφού συνοψίζουν την αγωνία για επαρκείς μισθούς και συλλογικά δικαιώματα, ανθρώπινους όρους και ωράρια, δικαιότερη διανομή του παραγόμενου πλούτου.

Το 8ωρο-5μερο υπονομεύεται άλλοτε σαν συνέπεια ανεξέλεγκτης διάδοσης της ευελιξίας και άλλοτε ως απειλή διευθέτησης χρόνου εργασίας. Η αυξανόμενη εργασιακή φτώχεια και οι καταχρηστικές πρακτικές αποδεικνύουν τη ζωτική σημασία της υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων σε κλάδους, επαγγέλματα και επιχειρήσεις θωρακίζοντας τη θέση του μεμονωμένου εργαζόμενου, που είναι ο αδύναμος πόλος της εργασιακής σχέσης.

Η εργοδοτική αυθαιρεσία, η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία επιβεβαιώνουν την απαίτηση για ένα ισχυρό θεσμικό και διαφανές πλαίσιο ελεγκτικών μηχανισμών. Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, καθώς και οι επαγγελματικές ασθένειες πιστοποιούν την ανάγκη για διαφύλαξη συνθηκών υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς. Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι ελευθερίες συμβάλλουν στην κοινωνική πρόοδο, απαιτούν λοιπόν σεβασμό όχι στοχοποίηση ή «αποψίλωση»…

Μετά τη 10ετή κρίση, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την πανδημική κρίση και τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις της. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρώσουμε το «μάρμαρο» μιας ακόμη ύφεσης για την οποία δεν ευθυνόμαστε.

Η νέα Αναπτυξιακή Στρατηγική οφείλει να τοποθετήσει στον πυρήνα της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση επιβάλλεται να βρει τον κόσμο της εργασίας στο επίκεντρο, και όχι στο στόχαστρο..

Το Ε.Κ. Κυκλάδων αφιερώνει τη φετινή Πρωτομαγιά σε όλους τους εργαζόμενους που είναι από την πρώτη στιγμή, στην πρώτη γραμμή (και) αυτού του «ακήρυχτου πολέμου» με το φονικό COVID-19 διασφαλίζοντας στους πολίτες βασικά αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Σε όλους τους εργαζόμενους που νόσησαν, σε εκείνους που δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων, το Ε.Κ. θα πραγματοποιήσει συμβολικές, και όχι μαζικές, εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, στις 4 Μαΐου. Ένα συνοπτικό ιστορικό αφιέρωμα για το Συνδικαλιστικό Κίνημα των Κυκλάδων θα διανέμεται στην είσοδο του κτιρίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου ενώ οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα σε κλειστή αίθουσα και θα μεταδοθούν ζωντανά από το SYROS TV 1 στις 10:30 π.μ.

(Visited 63 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*