Το ετήσιο προσκύνημα του Μητροπολίτη Σύρου-Κέας κ. Δωροθέου Β’ στη Μακρόνησο

Newsroom
31/05/2021 4:12
  •  
  •  
  •  

Όπως κατ’ έτος, την περίοδο του Πεντηκοσταρίου, ο Μητροπολίτης Σύρου-Κέας κ. Δωρόθεος Β’ μετέβη στη Μακρόνησο, συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Κέας (στην οποία ανήκει διοικητικά η μαρτυρική νήσος), τον Έπαρχο Κέας-Κύθνου, τη Δήμαρχο Κέας, τον Εθνικό Ευεργέτη και Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο και ελαχίστους προσκυνητές από την Κέα, και ιερούργησε στον εκεί Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος ανακαινίσθηκε εκ βάθρων το 2014, δαπάνη του κ. Μαρτίνου.
Στην ομιλία του, ο κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής της Μεσοπεντηκοστής και ευχήθηκε στον κ. Μαρτίνο – όπως ευχόταν ο λαός της Κωνσταντινούπολης στον Αυτοκράτορα τέτοια μέρα, μετά την αναχώρησή του από το Ναό του Αγίου Μωκίου – «Εἰς πολλούς καί ἀγαθούς χρόνους ὁ Θεός ἀγάγει τήν ζωήν ὑμῶν», ώστε να προσφέρει στην Εκκλησία και την Πατρίδα μας έργα αγάπης και φιλανθρωπίας.

Εν συνεχεία στο ακρότατο σημείο της Μακρονήσου, όπου η Ένωση Ποντίων Ελλάδος τοποθέτησε αναθηματική πινακίδα στη μνήμη των Ποντίων που έχασαν τη ζωή τους το 1923, όταν μεταφέρθηκαν εκεί μετά τη γενοκτονία των Ποντίων, ο κ. Δωρόθεος Β’ τέλεσε τρισάγιο, παρουσία του Προέδρου της Ένωσης κ. Βαρυθυμιάδη, των Δημάρχων Λαυρεωτικής κ. Λουκά, Σαρωνίδος κ. Φιλίππου, της Δημάρχου Κέας κας Βελισσαροπούλου, της διατελέσασα Περιφερειάρχη κας Δούρου και του Επάρχου Κέας – Κύθνου κ. Ευαγγέλου.

Ο κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος μετέφερε εκεί από το προσωπικό του Εικονοστάσιο της Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, στην προσλαλιά του ανέφερε ότι «η Παναγία Σουμελά έρχεται εδώ όχι για να “καρφώσει με ένα θαλασσινό σταυρό την φεγγαρόκτιστη πλεξίδα της στην αμμουδιά”, όπως έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος, αλλά για να καμαρώσει τα πνευματικά της παιδιά που έρχονται εκατό χρόνια μετά να τιμήσουν τη μνήμη των προγόνων τους, και που σήμερα επιτελούν έργα προόδου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό».

Ομίλησαν, επίσης, η Δήμαρχος Κέας και ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ελλάδος, ο οποίος ευχαρίστησε τη Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Κέας για την ομόφωνη έγκριση της τοποθέτησης της αναθηματικής πινακίδας στον τόπο, όπου πολλοί πρόσφυγες Πόντιοι έχασαν τη ζωή τους.

(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 37 times, 1 visits today)
Latest Post