Στο Νότιο Αιγαίο το πρώτο Περιφερειακό Δίκτυο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης

Newsroom
15/06/2021 13:15
 
 
 

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει το Περιφερειακό Δίκτυο Νοτίου Αιγαίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών που δημιουργεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που συζητήθηκε πριν από λίγους μήνες μεταξύ του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου και του Προέδρου του οργανισμού Κώστα Γιαννόπουλου.

Στο πλαίσιο της απόφασης του Χαμόγελου του Παιδιού να γίνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο πρώτος σταθμός της πανελλαδικής εκστρατείας του οργανισμού ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών με τίτλο «Μένει Mυστικό», που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη ευρεία σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, για την οργάνωση και σύσταση του Περιφερειακού Δικτύου Νοτίου Αιγαίου σχετικά με την προστασία των παιδιών, την πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών.

Στην σύσκεψη, εκτός από τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», συμμετείχαν:

*η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου κα Γιασιράνη σε ρόλο συντονιστή,

*ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων και έπαρχος Π.Ε. Θήρας κ. Δαρζέντας,

*ο Ψυχολόγος και Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Αλεβίζος,

*η Αντιεισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου κα Μερή,

*ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων η κα Γρίδα,

*ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου η κα Γιούργου,

*ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Ψαράς,

*η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας Παιδιού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κα Κορακάκη,

*η Έπαρχος Καρπάθου Κάσου κα Νικολαΐδου,

*η προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου κα Βορεινάκη και

*η προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων κα Δελασούδα.

 

Στην αρχή της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

«Με το “Χαμόγελο του Παιδιού” ξεκινήσαμε μια πολύ στενή συνεργασία που έχει δώσει αποτελέσματα στην κοινωνία. Πιστεύουμε ότι η ποιότητα διοίκησης είναι ευθέως ανάλογη με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Γι’ αυτό προσπαθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλο το πλάνο των δραστηριοτήτων μας, ξεφεύγοντας από τα στενά πλαίσια των “αρμοδιοτήτων”. Κάθε φορέας στο ευαίσθητο θέμα της προστασίας των παιδιών έχει μια περιοχή και μια δυνατότητα πεπερασμένη.

Γνωρίζοντας αυτόν τον περιορισμό, σήμερα προχωράμε στη συνένωση των δυνάμεων και στον συντονισμό όλων των υπηρεσιών. Ευχαριστούμε το “Χαμόγελο του Παιδιού” για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει και την επιλογή να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πανελλαδικής του εκστρατείας. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο οργανισμός και ο Πρόεδρός του βρίσκουν έναν φυσικό σύμμαχο σε αυτόν υπέροχο και ευγενή αγώνα για τα παιδιά».

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί σήμερα θέτουμε τα θεμέλια για τη νέα σημαντική συνεργασία μας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με στόχο τη δημιουργία Περιφερειακού Δικτύου για την προστασία των παιδιών, με βασικό άξονα την πρόληψη, αντιμετώπιση αλλά και θεραπεία της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών, υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας και με την ενεργό συμμετοχή όλων των συναρμόδιων θεσμικών φορέων.

Μια ιδιαίτερη σημαντική πρωτοβουλία που δημιουργεί μια εξαιρετική προοπτική που ευχόμαστε να βρει και άλλους μιμητές, ώστε το δίκτυ προστασίας που δημιουργούμε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για κάθε παιδί κακοποίησης να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Μόνο μέσα από τη διασύνδεση των αρμόδιων φορέων, τον συντονισμό των υπηρεσιών, την εκπαίδευση και εξειδίκευση επαγγελματιών αλλά και την κινητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της κακοποίησης παιδιών που λαμβάνει υπό τις τωρινές συνθήκες ανησυχητικά χαρακτηριστικά.

“Το Χαμόγελο του Παιδιού” από την ίδρυσή του, 25 χρόνια πριν, δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις προς ανοιχτό διάλογο με αποκορύφωμα την Πανελλαδική Εκστρατεία “Μένει Μυστικό”, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και η οποία από το 2017 ως στόχο έχει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα για την προστασία κάθε παιδιού από τη σεξουαλική κακοποίηση αλλά και κάθε μορφή βίας».

Αναφερόμενος, τέλος, στο κρίσιμο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και νέες υπηρεσίες με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ώστε να δημιουργηθεί ένα στέρεο και χωρίς κενά δίκτυ προστασίας των γυναικών και παιδιών που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία.

 

Η συντονίστρια της τηλεδιάσκεψης Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου, Χαρούλα Γιασιράνη δήλωσε σχετικά:

«Η πρωτοβουλία για την ίδρυση του Περιφερειακού Δικτύου για την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης παιδιών γίνεται πραγματικότητα με την συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το “Χαμόγελο του Παιδιού” για την προστασία από κάθε μορφή κακοποίησης των παιδιών του Νοτίου Αιγαίου.

Σε μια περίοδο, που τέτοια φαινόμενα καταγγέλλονται και βγαίνουν διαρκώς στο φως της δημοσιότητας, η προστασία του παιδιού πρέπει να γίνει στόχος όλης της κοινωνίας. Το φαινόμενο πρέπει να αποδομηθεί και η κοινωνία να εκπαιδευτεί στο να το αναγνωρίζει και να το καταγγέλλει. Τα φαινόμενα κακοποίησης παιδιών αντιμετωπίζονται μόνο με τη συνέργεια όλων των δυνάμεων της κοινωνίας και της πολιτείας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων, κ. Χαράλαμπος Δαρζέντας τόνισε το εξαιρετικό έργο του οργανισμού στην πορεία των 25 χρόνων του για το παιδί και επιβεβαίωσε τη συστράτευση των δυνάμεων της Περιφέρειας στην υπηρέτηση της λειτουργίας Περιφερειακού Δικτύου για τον καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων φορέων, την εξειδίκευση επαγγελματιών αλλά και την κινητοποίηση της κοινωνίας, δηλώνοντας τέλοsQ «Ενώνουμε δυνάμεις για τον ιερό σκοπό της πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας της κακοποίησης παιδιών».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψη,ς όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων έλαβαν το λόγο για να εκφράσουν τη βούληση και τη διαθεσιμότητά τους στην υπηρέτηση του σκοπού δημιουργίας του Περιφερειακού δικτύου. Η συνάντηση επικύρωσε τη δέσμευση όλων για τη συνένωση των δυνάμεων προς αυτό τον σκοπό και ως ένα πρώτο βήμα ορίστηκε η καταγραφή όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται τόσο κατά την πρόληψη όσο και κατά την αντιμετώπιση ενός περιστατικού κακοποίησης παιδιού καθώς και η εκπόνηση ενός πρωτόκολλου δράσης που να εξασφαλίζει την ουσιαστική, σταθερή και συντονισμένη συνεργασία των συναρμόδιων φορέων.

Επίσης, για ακόμα μια φορά τονίστηκε η βαρύνουσας σημασίας ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, ώστε να θωρακισθούν τα παιδιά αλλά και να εκπαιδευτούν γονείς/κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί, για να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό.

Τέλος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και «Το Χαμόγελο το Παιδιού» αναφέρθηκαν στην αποτελεσματική συνεργασία τους με ενέργειες που τρέχουν στα προγράμματα Amber Alert Hellas για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί αλλά και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν για την στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

(Visited 35 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*