Πρόγραμμα υποτροφιών ExcellenSeas: Στηρίζει τα όνειρα άριστων μαθητών και μαθητριών από ακριτικά νησιά

Newsroom
19/10/2021 3:00
 
 
 

Τον ετήσιο κολυμβητικό διάπλου προς τιμήν των αριστούχων μαθητών των μικρών ακριτικών νησιών της Ελλάδας πραγματοποίησε, όπως κάθε χρόνο, η ομάδα της Pastra Cretonaxiosa, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη ώστε να ενισχύσει οικονομικά το έργο των ExcellenSeas.

Φέτος, η δράση της ομάδας αφορούσε στον κολυμβητικό διάπλου μεταξύ των νησιών Θύμαινα – Φούρνοι, μια κολυμβητική διαδρομή απόστασης 5 χιλιομέτρων, τόσο προς τιμήν των μαθητών και μαθητριών της περιοχής που αναγκάζονται να πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο τους με καΐκι, όσο και εις μνήμην του πρώην Δημάρχου του νησιού Ι. Μαρούση, του οποίου το έργο υπήρξε σπουδαίο για την περιοχή.

Η παραπάνω δράση τελούσε υπό την αιγίδα της της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ έγινε επίσης, παρουσίαση του ExcellenSeas και του έργου του και τιμήθηκε ο – προερχόμενος από τους Φούρνους – υπότροφος Ι. Παπαδόδημας, στον οποίο έχει ήδη απονεμηθεί 4ετής υποτροφία.

 

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Θάλασσες Αριστείας» ExcellenSeas ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία της κολυμβητικής ομάδας ανοιχτής θάλασσας Pastra Cretonaxiosa. Τα μέλη της ομάδας, κολυμπώντας μεγάλες αποστάσεις σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών και επικοινωνώντας με τις τοπικές κοινωνίες, απέκτησαν άμεση αντίληψη των ιδιαίτερων συνθηκών και αναγκών των μικρών ακριτικών νησιών της χώρας μας.

Για τον λόγο αυτό, η ομάδα έθεσε ως στόχο των κολυμβητικών της εξορμήσεων την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την συγκέντρωση πόρων, για την παροχή οικονομικής στήριξης με τη μορφή υποτροφίας για φοιτητές από τα νησιά αυτά, υπό την αιγίδα μάλιστα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ξεκινώντας το 2018, με την παράδοση μίας υποτροφίας στη μοναδική απόφοιτο του Λυκείου Άη Στρατή, η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε ένα πρόγραμμα στηριζόμενο από ένα ευρύ φάσμα εταιριών και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.), Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, INTRASOFT International, Eugenia Giannini and Associates Law Firm, Athens International Airport, GrantThornton, AtticaGroup, Boston Consulting Group, και άλλων. Οι οργανισμοί και οι εταιρίες αυτές στηρίζουν τη λειτουργία του προγράμματος αλλά και αναλαμβάνουν τη χορηγία των υποτροφιών.

Όραμα του ExcellenSeas αποτελεί η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών των ακριτικών νησιών, μέσω της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής προόδου των νέων των νησιών αυτών. Ειδικότερα, στόχος της πρωτοβουλίας είναι η επιβράβευση και η ενίσχυση άριστων μαθητών και μαθητριών των ακριτικών μας νησιών, που έχουν εισαχθεί σε πανεπιστημιακές σχολές, αλλά χρειάζονται υποστήριξη για να ανταποκριθούν στο οικονομικό βάρος των σπουδών.

Έτσι, μέσω στοχευμένης χρηματικής ενίσχυσης (έως 6.000€ ετησίως) και συμβουλευτικής καθοδήγησης, υπό την αιγίδα της Επιστημονικού Συμβουλίου του προγράμματος, χορηγούνται υποτροφίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των πανεπιστημιακών σπουδών. Το πρόγραμμα επίσης παρέχει στους υπότροφους τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, αναλόγως του αντικειμένου σπουδών τους.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο στελεχώνεται από τακτικούς ή ομότιμους Καθηγητές Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, καθώς και από διακεκριμένες για το ήθος και το υψηλό ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους επίπεδο προσωπικότητες. Κομβικό έργο του Συμβουλίου αποτελεί η επιλογή των υποτρόφων και η στενή παρακολούθηση της ακαδημαϊκής τους εξέλιξης. Επιπλέον όμως, και η παροχή πολύτιμου συμβουλευτικού έργου κατά το επόμενο στάδιο, αυτό της επαγγελματικής αποκατάστασης τους.

Ήδη, το πρόγραμμα ExcellenSeas έχει απονείμει 17 υποτροφίες κατά τα έτη 2018, 2019 και 2020, σε μαθητές και μαθήτριες από νησιά όπως η Αστυπάλαια, το Καστελόριζο, το Μεγανήσι, ο Άη Στρατής, η Νίσυρος, η Χάλκη, τα Ψαρά, η Κάσος και οι Φούρνοι, που σήμερα φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές της χώρας μας. Η στήριξη που έχουν λάβει οι υπότροφοι σε συμβουλευτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο – ειδικά δεδομένου και του οικονομικού αντίκτυπου της πρόσφατης πανδημίας – αποτελεί βασικό άξονα ώθησης της ακαδημαϊκής τους πορείας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δυναμική συνέχισή του και τις επόμενες χρονιές, προκειμένου να συμβάλει στην πρόοδο και την ανάπτυξη των ελληνικών ακριτικών νησιών, καθώς και στην παροχή ίσων ευκαιριών στα παιδιά που προέρχονται από τα νησιά αυτά.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η ομάδα προετοιμάζεται με μεγάλη χαρά για τη νέα δράση, με την οποία θα τιμήσει όχι μόνο τους μαθητές που ξεκινούν την δική τους προσωπική διαδρομή στην επιστήμη και για τους οποίους ούτως ή άλλως αγωνίζεται σε πολλαπλά επίπεδα, αλλά και μια προσωπικότητα που υπήρξε υψίστης σημασίας για την περιοχή.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία και το πλαίσιο παροχής των υποτροφιών στην ιστοσελίδα www.excellenseas.org .

(Visited 40 times, 1 visits today)