Περισσότερα από 20,5 εκατομμύρια χρόνια ζωής εκτιμάται ότι ήδη έχουν χαθεί σε όλον τον κόσμο λόγω της νόσου Covid-19 ή κατά μέσο όρο 16 χρόνια για κάθε άνθρωπο που πέθανε από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Οι άνδρες έχουν χάσει σχεδόν 45% περισσότερα χρόνια ζωής σε σχέση με τις γυναίκες.
Σε χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από τον κορωνοϊό, τα χαμένα χρόνια ζωής -η διαφορά ανάμεσα στην ηλικία θανάτου ενός ανθρώπου και στο προσδόκιμο ζωής του- εξαιτίας της πανδημίας είναι δύο έως εννέα φορές περισσότερα σε σχέση με τα χαμένα χρόνια ζωής από τους θανάτους λόγω της εποχικής γρίπης. Είναι, επίσης, δύο έως οκτώ φορές περισσότερα σε σχέση με τα χαμένα χρόνια από τα θανατηφόρα τροχαία και 25% έως 50% περισσότερα σε σχέση με τα χαμένα χρόνια ζωής λόγω παθήσεων της καρδιάς.
Οι ερευνητές από πέντε χώρες (Ισπανία, Βρετανία, Γερμανία, Φινλανδία και ΗΠΑ), με επικεφαλής τον Έκτορ Πιφαρέι Αρόλας του Πανεπιστημίου Πομπέου Φάμπρα της Βαρκελώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,28 εκατομμύρια θανάτους από κορονοϊό σε 81 χώρες (με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία έως τις 6 Ιανουαρίου 2021 και μέση ηλικία θανάτου σχεδόν τα 73 χρόνια), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συνδυάζοντάς τα με εκτιμήσεις για το προσδόκιμο ζωής σε κάθε χώρα.
Εκτιμάται ότι το 45% των χαμένων ετών ζωής αφορά άτομα 55 έως 75 ετών, το 30% ανθρώπους νεότερους των 55 ετών, ενώ το 25% μεγαλύτερους των 75. Σε όλες τις χώρες τα χαμένα χρόνια ήταν περισσότερα (44% κατά μέσο όρο) στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ