Ν. Συρμαλένιος: «Εκτός κατηγορίας Α άγονων περιοχών στην υγεία Νάξος, Πάρος, Αντίπαρος και Μύκονος»

Newsroom
11/05/2022 12:05
 
 
 

 

Για «αδιαφορία της κυβέρνησης» ως προς την ενίσχυση του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας και την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων των νησιών έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Όπως κατήγγειλε, στα μικρά νησιά των Κυκλάδων είναι άγνωστο με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί ο προσωπικός γιατρός, όταν σε πολλά πολυδύναμα ή απλά περιφερειακά ιατρεία δεν υπηρετεί ούτε ένας ειδικευμένος γιατρός, παρά μόνον αγροτικοί γιατροί.

Επιπλέον, όσον αφορά στα κίνητρα για τους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιά και απομονωμένες περιοχές, με το νομοσχέδιο διαπιστώνεται ότι εκτοπίζονται από την ένταξή τους ως άγονες πρώτης κατηγορίας, και περιοχές των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος και η Νάξος. Ακόμη, ασαφείς παραμένουν οι αιτήσεις αποζημίωσης των γιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές, καθώς και η αποζημίωση των προσωπικών ιατρών για παροχή υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Συρμαλένιος, ο κόσμος στα νησιά είναι σε κατάσταση ανασφάλειας με δομές σοβαρά υποστελεχωμένες (όπως για παράδειγμα, το Νοσοκομείο της Σαντορίνης που σταμάτησε τα χειρουργεία λόγω έλλειψης καρδιολόγου), ενώ ο κίνδυνος για την ελλιπή αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών είναι καθημερινά ορατός.

Δείτε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου

(Visited 211 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*