Μύκονος: Αρχαιολόγος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, «μαφιόζικη επίθεση» καταγγέλλει ο Σύλλογος Αρχαιολόγων

Newsroom
10/03/2023 21:14
 
 
 

 

O Μανώλης Ψαρρός έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από άγνωστους – Το Υπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αρχαιολόγο, ενώ οι συνάδελφοί του κάνουν λόγο για «μαφιόζικο» χτύπημα

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εκφράζει την «θερμή» της συμπαράσταση στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό, ο οποίος «έπεσε θύμα άνανδρης επίθεσης».

Σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ υπογραμμίζεται ότι το Υπουργείο: α) δεν ανέχεται καμία παραβατική συμπεριφορά από όπου κι αν προέρχεται σε βάρος υπαλλήλων του κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους και β) θα συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου οι αρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν την συγκεκριμένη υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Μαφιόζικο χτύπημα»

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι την Τρίτη 7/3 ο συνάδελφός τους και μέλος του Συλλόγου έπεσε θύμα ξυλοδαρμού την ώρα της επιστροφής από τη εργασία του. «Ο συνάδελφος νοσηλεύεται με βαριά τραύματα. Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει αποφύγει τον κίνδυνο για μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του», αναφέρει ο Σύλλογος.

«Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές, συνδέοντας τον ξυλοδαρμό με τις υποθέσεις αυτές και έχει καταθέσει στοιχεία», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Αν το μήνυμα ήταν να φοβηθούμε, τότε σε λάθος αποδέκτη το απηύθυναν. Οι μαχόμενοι αρχαιολόγοι και συναφείς επιστημονικοί κλάδοι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τις αρχαιότητες ως δημόσιο αγαθό, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τον Αρχαιολογικό Νόμο», επισημαίνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και απαιτεί:

– Η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και οι εντολείς τους.
– Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να προβεί άμεσα σε δηλώσεις και ενέργειες που θα αποδεικνύουν ότι επιδιώκει να φτάσει η έρευνα στους πραγματικούς εντολείς της επίθεσης.
– Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να καταδικάσει δημόσια τις πρακτικές άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που ασκούνται στους αρχαιολόγους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σε όλη τη χώρα.
– Η Τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς των επαγγελματιών να καταδικάσουν άμεσα και έμπρακτα τις ενέργειες άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που υφίστανται οι αρχαιολόγοι.
– Να σταματήσει τώρα η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Δήμαρχος Μυκόνου: «Εγκληματική και ανοίκεια επίθεση»

Σε ανάρτησή του για το περιστατικό, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, αναφέρει: «Ο Δήμος Μυκόνου και η τοπική μας κοινωνία σέβεται, εμπιστεύεται και τιμά τους δημόσιους λειτουργούς του νησιού. Η εγκληματική και ανοίκεια επίθεση σε υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τοπική αρμοδιότητα τη Μύκονο, μας έχει συγκλονίσει όλους. Ελληνική Αστυνομία και αρμόδιες αρχές της Δικαιοσύνης οφείλουν να λειτουργήσουν άμεσα, να συλλάβουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους δράστες. Θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση».

(Visited 305 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*