Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου: «Φέρτε μου πρωτόκολλα κατεδαφίσεως και θα εφαρμόσω τα πάντα – Τα αστεία με τη Μύκονο τελειώσανε»

Newsroom
12/06/2023 21:11
 
 
 

 

«Φέρτε μου Πρωτόκολλα Κατεδαφίσεως και θα γκρεμίσω οτιδήποτε περιγράφεται σε αυτά! Τα αστεία με τη Μύκονο τελειώσανε» τονίζει σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη προς το Newsbeast ο Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου κ. Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα σε όσους εμπλέκονται με την επονομαζόμενη «μαφία της Μυκόνου», πως η ανομία σταματάει εδώ!

Ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός οπλοφορεί για λόγους ασφαλείας, ωστόσο δηλώνει ότι δεν φοβάται κανέναν, ούτε έχει δεχθεί απειλές. «Εμένα με καλοπληρώνει η πολιτεία για να μην φοβάμαι και να μάχομαι, όχι για να κρύβομαι» μας λέει. Έχει αγαστή συνεργασία με την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου, παραδέχεται πως υπήρχαν επίορκοι αστυνομικοί στο νησί των Ανέμων που «πλέον όμως είναι ακίνδυνοι» και υπογραμμίζει με νόημα ότι «η μαφία δημιουργείται όταν υπάρχει κενός κρατικής εξουσίας, είτε με την έλλειψή της, είτε με τη διαφθορά». Μάλιστα η Μύκονος αποτελεί μονάχα την αρχή του τέλους για τις αυθαιρεσίες, καθώς η παραγγελία που έχει λάβει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, είναι να επιληφθούν οι Αρχές και στα άλλα Κυκλαδονήσια. Σειρά μετά τη Μύκονο θα πάρει η Ίος όπου και εκεί αναμένεται να δούμε μπουλντόζες να γκρεμίζουν παράνομες κατασκευές.

– Κύριε Εισαγγελέα, όλα αυτά τα χρόνια επικρατούσε ένα καθεστώς ανομίας στη Μύκονο αναφορικά με τις αυθαίρετες κατασκευές και έρχεστε εσείς με εντολή να βάλετε μια τάξη. Τι το διαφορετικό κάνετε εσείς σε σχέση με τους προκατόχους σας;

Κατά το παρελθόν υπήρχε ένας συνδυασμός χρηματισμού, εκφοβισμού και αδιαφορίας με αποτέλεσμα να υφίσταται στη Μύκονο ένα κενό κρατικής εξουσίας και διαφθοράς. Όπως καταλαβαίνετε ο συνδυασμός αυτός παράγει δυνάμεις άλλες, που μοιραία πρέπει κάπως να διαχειριστούν την κατάσταση. Η μαφία δημιουργείται όταν υπάρχει κενό κρατικής εξουσίας, είτε με την έλλειψή της, είτε με τη διαφθορά. Κι όταν λέμε διαφθορά, δεν εννοούμε τις βαλίτσες με τα χρήματα. Διαφθορά είναι και το να τρως και να πίνεις δωρεάν, διαφθορά είναι να πηγαίνεις να σου κάνουν δωρεάν τα γενέθλια του παιδιού σου, διαφθορά είναι να καμαρώνεις με τέτοιου είδους δραστηριότητες, να προσλαμβάνονται μέλη της οικογένειάς σου ή οι άμεσοι συγγενείς σου σε επιχειρήσεις. Αυτές είναι οι μορφές διαφθοράς που έχουν τη μεγαλύτερη διάδοση. Μιλάμε για άτομα που υποτίθεται ασκούν εξουσία και βρίσκονται ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα. Τέτοια πράγματα όταν δημιουργούνται, καταλαβαίνεται ότι πάνε πίσω τον έλεγχο και τη νομιμότητα.

– Εσείς από πότε έχετε βρεθεί στη Μύκονο;

Το νησί υπάγεται στην αρμοδιότητά μου. Ουσιαστικά βρίσκομαι εντατικά περίπου ένα μήνα στο νησί.

– Με ποια εντολή;

Με εντολή που έχω λάβει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο, ο οποίος μου έδωσε μια ευρύτατη παραγγελία. Δεν έχει δοθεί ξανά τόσο ευρύτατη παραγγελία για τα πάντα. Πριν πάω, τον ενημέρωσα, «μην νομίζετε ότι αυτά τα μαγαζιά εμείς δεν τα έχουμε σαν Εισαγγελία Πρωτοδικών αντιμετωπίσει, ιδού και οι μηνύσεις που έχουν γίνει εναντίον όλων αυτών τους οποίους πάω να ελέγξω τώρα εγώ, δεκάδες μηνύσεις. Δεκάδες». Μην φανταστείτε ότι ξαφνικά πήγαμε εκεί ένα πρωί να τους κυνηγήσουμε…

– Ποια ήταν η τύχη όλων αυτών των μηνύσεων;

Δικάζονταν, έπαιρναν αναβολή, καταδικάζονταν, αθωώνονταν. Δεν μπορεί κανείς να κρίνει από πριν τι θα γίνει σε μια δίκη. Εμείς σαν Εισαγγελία αυτό που κάνουμε είναι να εισάγουμε τις υποθέσεις προς εκδίκαση, με δικές μας προτάσεις. Αυτό το πράγμα γινόταν συνέχεια, για κάθε ένα από αυτά τα μαγαζιά που ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος μου είπε να πάω να δω τι γίνεται. Αλλά η αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης έγκειται και στην αμεσότητα της λειτουργίας της και στην επιτόπια έρευνα και στην εμπλοκή, κατά τον τρόπο που ενεπλάκημεν. Και ειδικότερα στην περίπτωση αυτή τώρα, είχαμε προς εκτέλεση διάφορα Πρωτόκολλα Κατεδαφίσεως τα οποία άρχισαν να μπορούν να εκτελούνται από τις 31 Μαρτίου, γιατί νωρίτερα υπήρχε μια διετής αναστολή λόγω κορονοϊού, δια νόμου. Στις 31 Μαρτίου σταμάτησε να ισχύει ο νόμος, οπότε άνοιξε ο δρόμος για τις εκτελέσεις.

– Η αυθαιρεσία είναι καθεστώς στη Μύκονο, είναι τόσο εκτεταμένη;

Αυθαιρεσία υπάρχει και στη Μύκονο και σε άλλα νησιά. Πρόστιμα μπαίνουν. Θα ασχοληθώ ένα – ένα (σ.σ. με τα νησιά), με την εκτέλεση πρωτοκόλλων. Τα Πρωτόκολλα Κατεδαφίσεως είναι οι τίτλοι που βγαίνουν από την Κτηματική Υπηρεσία ή από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ομιλούν περί γκρεμίσματος ενός αυθαιρέτου που είναι ή στον αιγιαλό ή στην παραλία ή στο δάσος. Αυτά εκτελούμε. Ότι υπάρχει αυθαιρεσία, ναι, υπάρχει πολύ μεγάλη, με αυτή ασχολούμαστε.

– Άρα στο στόχαστρο τίθενται πρωτίστως τα μεγάλα συμφέροντα, τα μεγάλα beach bar, οι μεγάλες επιχειρήσεις;

Στο στόχαστρο τίθενται μόνο ό,τι μπορεί πρώτα – πρώτα, σε επίπεδο γκρεμίσματος, για ό,τι υπάρχει πρωτόκολλο κατεδαφίσεως. Φέρτε μου πρωτόκολλα κατεδαφίσεως και θα γκρεμίσω ο,τιδήποτε περιγράφεται σε αυτά. Υπάρχουν πολύ σοβαρές υποθέσεις και οι συγκεκριμένοι (σ.σ. που παρανομούν) δραστηριοποιούνται όταν δεν υπάρχει η λειτουργία του κράτους. Όταν υπάρχει η λειτουργία του κράτους εξαϋλώνονται.

– Από τα συμφραζόμενα αντιλαμβάνομαι ότι μέχρι πρότινος δηλαδή, δεν υπήρχε λειτουργία του κράτους;

Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε ενδεχομένως μια πιο αποτελεσματική αμεσότητα ως προς τη λειτουργία, μια επιτόπια έρευνα, μια σαφής εξήγηση, ότι «ξέρετε, τα αστεία τελειώσανε, αφού δεν συμμορφώνεστε, αφού δεν αντιλαμβάνεστε τι πρέπει να γίνει κι αφού έχετε κάνει τερατώδεις πράξεις, σε επίπεδο αυθαιρέτων, τα αστεία τελειώσανε».

– Εσείς φοβάστε;

Καθόλου. Εμένα με καλοπληρώνει η Πολιτεία για να μην φοβάμαι και να μάχομαι, όχι να κρύβομαι.

– Έχετε δεχθεί απειλές;

Καμία.

– Οπλοφορείτε ωστόσο παρ’ όλα αυτά για λόγους ασφαλείας.

Ναι, ναι.

– Έχουμε μάθει ότι διαμένετε σε ένα ξύλινο τρεχαντήρι. Αυτό το κάνετε για λόγους ασφαλείας;

Το κάνω γιατί μου αρέσει, γιατί είμαι παλιός καπετάνιος του Εμπορικού Ναυτικού, πάντοτε μου άρεσε το τρεχαντήρι ως μοντέλο, ως τύπος σκάφος του Αιγαίου, και αξιώθηκα μια φορά και βρήκα ένα σμπαραλιασμένο σκαρί. Το πήρα, το δουλεύω και το έχω φέρει στην κατάσταση που είναι τώρα. Αν θυμάστε, με την έκρηξη του κορονοϊού έκλεισαν τα ξενοδοχεία στην Αθήνα. Εγώ που είμαι Θεσσαλονικιός και κατέβαινα στον Πειραιά όπου υπηρέτησα επί 9 χρόνια, τα δύο τελευταία τα έζησα στο σκάφος μου, στη Μαρίνα Ζέας, εκεί έμενα. Με το που κλείνουν τα ξενοδοχεία, είχα στέγη το δικό μου σκάφος.

– Απ’ ό,τι κατάλαβα έχετε αγαστή συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυκόνου…

Θέλω να είμαι δίκαιος. Ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Μυκόνου κ. Νίκος Μπογατίνης είναι ένας σπουδαίος, αδιάφθορος αξιωματικός, με επιχειρησιακή ικανότητα και ιδιαίτερη ευφυία. Αλλά και ο διοικητής τάξεώς του, ο κ. Χρήστος Ντάκουλας και ο διοικητής Ασφαλείας κ. Στάθης Στάθης, είναι αξιωματικοί αδιάφθοροι και ικανοί, με μεγάλη εμπειρία και αποφασιστικότητα που κάνουν τη δουλειά τους και δεν ορρωδούν προ ουδενός.

– Σε αντίθεση με κάποιους επίορκους αστυνομικούς όπως αντιλαμβάνομαι, οι οποίοι είναι χρόνια στο νησί και δεν λειτουργούν στο πλαίσιο των προβλεπόμενων καθηκόντων τους.

Αυτούς τους χειρίζεται ο κ. Μπογατίνης με την εμπειρία που έχει και είναι πλέον ακίνδυνοι για την όλη προσπάθεια.

– Οι σχέσεις σας με τη δημοτική αρχή στη Μύκονο, ποια είναι; Με τον δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Κουκά και τους υπόλοιπους;

Καμία. Κάποιες φορές χρειάστηκε να τους παραγγείλω κάτι, το έκαναν, τελείωσε. Αυτό!

– Ξέρετε τι λένε κάποιοι; Μήπως όλα αυτά τα γκρεμίσματα γίνονται για τα μάτια του κόσμου, επειδή έχουμε εκλογές και θέλει και η κυβέρνηση να δείξει προς τα έξω ότι λειτουργεί ο νόμος και η τάξη.

Έχετε δίκιο μερικοί να το σκέφτονται έτσι, αλλά το λένε αυτό επειδή δεν με ξέρουν εμένα.

– Θα ελέγξετε και υποθέσεις μειώσεων προστίμων;

Βεβαίως, εάν προκύψει κάτι τέτοιο. Εγώ έχω παραγγείλει και ήδη σχηματίζεται ογκωδέστατη δικογραφία, για να δούμε αν ένα μεγάλο πρόστιμο που μπαίνει, ξαφνικά πέφτει κοντά στο μηδέν, πριν πάει στη Δικαιοσύνη. Να δούμε πώς γίνεται αυτό… Τόσο λάθος έκαναν οι μεν και οι δε; Τι ακριβώς συνέβη; Να δούμε ένα αιτιολογικό τέλος πάντων. Τι συμβαίνει εδώ, να το δούμε, πρέπει να ερευνηθεί.

– Μετά τη Μύκονο οι μπουλντόζες που θα πάνε;

Ό,τι κάνουμε στη Μύκονο, τηρουμένων των αναλογιών θα γίνει και σε άλλα νησιά, όπως για παράδειγμα στην Ίο.

– Τη μετάθεση από τα δικαστήρια του Πειραιά που υπηρετούσατε επί χρόνια, για τη Σύρο, τη ζητήσατε εσείς;

Την ζήτησα εγώ, στο πλαίσιο της προαγωγής μου. Υπηρετούσα στο εξωτερικό τέσσερα χρόνια ως εισαγγελέας στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, στο Βέλγιο. Με το που τελείωσε η υπηρεσία μου εκεί, συνέπεσε με την προαγωγή μου και πήγα ως Αντιεισαγγελέας Εφετών στον Πειραιά. Αυτό το ζήτησα διότι ήμουν πολύ χρήσιμος εκεί, λόγω της ναυτικής μου ιδιότητας και των ειδικών νομικών ναυτικών σπουδών που έχω στο Λονδίνο. Το πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου που βρισκόμουν, θεωρείται το Harvard στον τομέα των ναυτιλιακών. Ήμουν λοιπόν χρήσιμος και γι’ αυτό έκατσα 9 χρόνια εκεί, στον Πειραιά. Έχω αντιμετωπίσει πάρα πολλές υποθέσεις ναυτικού χαρακτήρα, που μπορούσα να τις κατανοήσω πάρα πολύ καλά. Τελειώνοντας τον χρόνο στο βαθμό αυτό που κατείχα, ήρθε η ώρα της προαγωγής μου. Επειδή ήμουν πρώτος στη σειρά προαγομένων, ζήτησα να έρθω στη Σύρο, γιατί μου αρέσουν τα νησιά, γιατί το είχα όνειρο να έρθω στη Σύρο από το 2000, μου άρεσε το μέρος, πήρα και το σκάφος και αξιώθηκα να έρθω, αυτό είναι όλο.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 183 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*