Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Τι προβλέπει η Δ΄φάση ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων

kalodio ilektriko ypothalassio
Newsroom.
22/05/2024 08:00
 
 
 

Το ποσό των 25.990.900 ευρώ για το τρέχον έτος και 34.881.245,4 ευρώ για το 2025 προβλέπει για την τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, η «Αρχική Πρόταση Κατάρτισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2024 και ο Προγραμματισμός δαπανών που αφορούν την περίοδο 2025-2028» για τις δράσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως εξηγούν πηγές από τον ΑΔΜΗΕ στο ypodomes.com, οι εργασίες τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, δεδομένου ότι το πρώτο σκέλος της διασύνδεσης (Σαντορίνη-Νάξος) έχει εισέλθει σε φάση κατασκευής και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ολοκληρωθεί μέσα στο έτος. Η τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων αφορά στη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Στο κατασκευαστικό κομμάτι, ανάδοχοι για τα υποβρύχια καλώδια είναι ο Όμιλος Hellenic Cables που ανέλαβε το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Λαύριο-Σέριφος και Σέριφος-Μήλος (Τμήμα Α’), συνολικού μήκους 170 χλμ. και συμβατικού τιμήματος 195 εκατ. ευρώ και ο Όμιλος Prysmian που ανέλαβε το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Μήλος-Φολέγανδρος και Φολέγανδρος-Σαντορίνη (Τμήμα Β’), συνολικού μήκους 127 χλμ. και συμβατικού τιμήματος 150 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, για τους Υποσταθμούς Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστούν στη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο έχουν υπογραφεί συμβάσεις με ΤΕΡΝΑ και Nari – Electromec

Ειδικότερα, στο πρώτο σκέλος του διαγωνισμού, το οποίο αφορά την κατασκευή των υποσταθμών σε Φολέγανδρο και Μήλο, ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ με συνολική αξία τα 40,9 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 24 μήνες. Στο δεύτερο σκέλος που περιλαμβάνει την κατασκευή του υποσταθμού στη Σέριφο, ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία των εταιρειών Nari και Electromec. Η συνολική αξία της συγκεκριμένης σύμβασης είναι 20,2 εκατ. ευρώ και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 22 μήνες. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται συνολικά στα 61,12 εκατ. ευρώ + ΦΠΑ.

Το έργο
Με την ολοκλήρωσή της διασύνδεσης των Κυκλάδων, θα μειωθούν οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 χιλιάδες τόνους, ενώ θα δημιουργηθεί περιθώριο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ. Παράλληλα, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση στα κονδύλια που σε ετήσια βάση πρέπει να συγκεντρώνονται μέσω των ΥΚΩ.

Μέσω της τέταρτης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, ολοκληρώνεται ένα πολυσύνθετο και μεγαλεπήβολο έργο με στόχο την ενεργειακή ενσωμάτωση του νησιωτικού συμπλέγματος στο ηπειρωτικό σύστημα, με οφέλη τόσο για τα νησιά όσο και για την εθνική οικονομία γενικότερα.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ύψους 524 εκατ. ευρώ, οι εργασίες ξεκίνησαν το 2021 και περιλαμβάνει τη διασύνδεση των νησιών Θήρας, Μήλου, Φολεγάνδρου και Σερίφου με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 44 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*