Δικηγορικοί Σύλλογοι Σύρου και Νάξου: Παρέμβαση για τη λειτουργία των Πρωτοδικείων στα νησιά

Newsroom
26/09/2024 00:00
 
 
 

 

Με επιστολή τους προς τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Ιωάννη Μπουγά, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Σύρου και Νάξου εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό και τη διαφωνία τους σχετικά με τη διάταξη του άρθρου 51 παρ. 4 του Ν. 5134/2024 (βλ. παρακάτω).

Οι Σύλλογοι τονίζουν ότι η διάταξη αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νησιωτικών Πρωτοδικείων, καθιστώντας την κατάθεση εισαγωγικών δικογράφων στις περιφερειακές έδρες απαγορευτική και προκαλώντας δυσλειτουργίες.

Η επιστολή επισημαίνει ότι η αρχική πρόθεση του “δικαστικού Καλλικράτη” ήταν η βελτίωση των συνθηκών απονομής δικαιοσύνης στις νησιωτικές περιοχές. Ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις επιβαρύνουν σημαντικά τις κεντρικές έδρες των Πρωτοδικείων Σύρου και Νάξου και προσθέτουν περιττή γραφειοκρατία για τους δικηγόρους και τους κατοίκους των νησιών. Επιπλέον, η έλλειψη ακτοπλοϊκών δρομολογίων και οι κακές καιρικές συνθήκες δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στους νησιώτες.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ζητούν άμεση τροποποίηση της επίμαχης διάταξης και προτείνουν λύσεις που θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της δικαιοσύνης στις νησιωτικές περιοχές, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Ν. 5108/2024.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, Αξιότιμες/οι κυρίες/κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή μας, σας εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό αλλά και την πλήρη διαφωνία μας αναφορικά με τη διάταξη του άρθρου 51 παρ. 4 του Ν. 5134/2024, για τις παρεμβάσεις στον ΚΠολΔ, (στις προσαρμοστικές ρυθμίσεις του Ν. 5134/2024), διότι δημιουργεί τεράστια προβλήματα δυσλειτουργίας των νησιωτικών μας Πρωτοδικείων.

Κατά την ανωτέρω διάταξη, η μη ένταξη στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης των κατά τόπον αρμοδιότητας περιφερειακών εδρών Πρωτοδικείων όπως είναι της Σύρου και της Νάξου, αφενός μεν καθιστά απαγορευτική την κατάθεση των εισαγωγικών δικογράφων σε αυτές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι Γραμματείες των εδρών των Κεντρικών Πρωτοδικείων, και αφετέρου διασπάται η λειτουργία τους, διότι η μεν κατάθεση θα γίνεται στις έδρες των κεντρικών Πρωτοδικείων, η δε συζήτηση και η κατάθεση προτάσεων και προσθήκης – αντίκρουσης θα γίνεται σύμφωνα με το εδάφιο 2 της παρ. 4 του άρθρου 51 στην περιφερειακή έδρα όπου συζητείται η υπόθεση.

Αν και ο δικαστικός Καλλικράτης θεσπίστηκε για να δώσει λύσεις σε πολλά ζητήματα που ταλανίζουν τον χώρο της Δικαιοσύνης, εντούτοις δημιούργησε με την εισαγωγή του τεράστια ζητήματα λειτουργικότητας των Πρωτοδικείων στις νησιωτικές περιοχές μας.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, αποδεχθήκαμε (είχαμε δει με πολύ θετικό μάτι), και στηρίξαμε -όλοι οι νησιωτικοί Δικηγορικοί Σύλλογοι- τις επιχειρούμενες ρυθμίσεις με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και τη θεσμοθέτηση των περιφερειακών και κεντρικών Πρωτοδικείων.

Γνωρίζετε επίσης ότι είχαμε τη ρητή σας δέσμευση πως οι σχηματισμοί των πρώην Ειρηνοδικείων εκεί όπου σήμερα δημιουργήθηκαν τα περιφερειακά Πρωτοδικεία, θα λειτουργούσαν αναβαθμισμένα, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η νησιωτική τάξη και να μην δημιουργήσουμε προβλήματα μετακίνησης των νησιωτών μας και των δικηγόρων των νησιών από νησί σε νησί παντελώς άσκοπα και με σημαντικά προβλήματα λόγω των ανεπαρκών ακτοπλοϊκών συνδέσεων κυρίως το χειμώνα.

Είχατε δεσμευτεί ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές είναι προς την κατεύθυνση της επίσπευσης στην απονομή της δικαιοσύνης, στην αναβάθμιση του θεσμού των Ειρηνοδικών και των Ειρηνοδικείων μας και ότι εν τέλει θα βοηθούσε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νησιωτών, που είναι το μεγάλο ζητούμενο στις μέρες μας.

Αντίθετα προς τα παραπάνω, με την ψήφιση του Ν.5134/2024 διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο ο παραπάνω προσαρμοστικός νόμος δεν κινείται προς την παραπάνω κατεύθυνση, αλλά δημιουργεί τεράστια ζητήματα ασάφειας σε σχέση με τον Ν.5108/2024 και σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των Πρωτοδικείων μας. Θεωρούμε αυτονόητο και κατοχυρωμένο στο άρθρο 20 του Ν. 5134/2024 ότι αποκλειστικά η κατάθεση δικογράφου σε περίπτωση αγωγής που απευθύνεται σε περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου, κατά την έννοια του Ν. 5108/2024 μπορεί να γίνεται είτε στη γραμματεία της έδρας του Πρωτοδικείου είτε στη γραμματεία της περιφερειακής έδρας αυτού.

Όμως, η ρύθμιση της προαναφερόμενης διάταξης του άρθρου 51 παρ. 4 του Ν. 5134/2024 είναι διαφορετική και προσκρούει στη διάταξη του άρθρου 20, αφού και η κατάθεση εισαγωγικών δικογράφων που σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 5108/2024 υπάγεται στην κατά τόπον αρμοδιότητα περιφερειακής έδρας Πρωτοδικείου, η οποία δεν έχει ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) και μέχρι την ένταξή της, το αργότερο μέχρι την 31η-12-2025, γίνεται στη γραμματεία της έδρας του Πρωτοδικείου στο οποίο υπάγεται, όπου και δημοσιεύεται η απόφαση.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η κατάθεση των εισαγωγικών δικογράφων όπου δεν υπάρχει το (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) και βεβαίως στους νησιωτικούς συλλόγους και Πρωτοδικεία γίνεται μόνο στα κεντρικά Πρωτοδικεία.

Ενώ λοιπόν αναμέναμε ο περιβόητος δικαστικός χάρτης να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στα νησιά μας, μας δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που ευαγγελίζεστε ότι θα λύσει. Είναι προφανές ότι με τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 51 παρ.4 του Ν. 5134/2024 για μια ακόμα φορά παραβλέφθηκε το μείζον θέμα της ειδικής αντιμετώπισης των νησιωτικών περιοχών.

Με βάση τη νέα μεταβατική διάταξη όλες οι περιφερειακές έδρες (πέντε (5) για το Κεντρικό Πρωτοδικείο Σύρου και μία (1) για το Κεντρικό Πρωτοδικείο Νάξου) αδρανοποιούνται πλήρως, πλην της εκδίκασης των υποθέσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που και αυτό είναι θολό το πότε θα ξεκινήσει να γίνεται με βάση τα σημερινά δεδομένα (εκπαίδευση δικαστών κλπ).

Πέρα δηλαδή από το πνεύμα και το γράμμα του Ν. 5108/2024 προβλέπεται ότι όλα γενικώς τα εισαγωγικά δικόγραφα των περιφερειακών δικαστηρίων θα κατατίθενται στην έδρα και μετά θα διαβιβάζονται στο περιφερειακό, ακόμα και για τις περιπτώσεις των υποθέσεων που δεν απαιτούν εκδίκαση, όπως των πράξεων εξάλειψης ή εγγραφής προσημειώσεων ή κληρονομητηρίων, που διενεργούνται από δικηγόρους, το ίδιο ισχύει για μια δημοσίευση διαθήκης.

Η πρακτική αυτή στα νησιωτικά Πρωτοδικεία Σύρου και Νάξου, με τις πέντε περιφερειακές και μια περιφερειακή έδρα αντίστοιχα, και τα Ειρηνοδικεία Ερμούπολης και Νάξου που καταργούνται, είναι ανεδαφική και επιζήμια.

Συνέπεια αυτού είναι οι έδρες των Πρωτοδικείων Σύρου και Νάξου να επιβαρύνονται με τουλάχιστον διπλασιασμό των καταθέσεων δικογράφων, να επιφορτίζονται και με το έργο της καθημερινής αποστολής δικογράφων στις περιφερειακές έδρες, για επείγουσες ή μη επείγουσες περιπτώσεις, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις αυτό να απαιτείται, όπως στις πράξεις δικηγόρων, αφού αυτοί εδρεύουν στο περιφερειακό δικαστήριο. Ειδικότερα δε, πέραν της επιβάρυνσης της Γραμματείας της έδρας του Πρωτοδικείου Σύρου, που θα ενισχυθεί μόνο με δύο υπαλλήλους του καταργηθέντος Ειρηνοδικείου Ερμούπολης, θα δημιουργηθεί και το οξύμωρο της πραγματικής απραξίας των υπαλλήλων των περιφερειακών δικαστηρίων, αφού χωρίς κανένα απολύτως αντικείμενο, απλά θα δυσφημίζουν την εικόνα της δικαιοσύνης, μη δυνάμενοι να παραλάβουν δικόγραφα, ούτε καν μια αίτηση για χορήγηση πιστοποιητικού, το οποίο θα χορηγείται από το κεντρικό Πρωτοδικείο.

Όμως, πέρα από τη δραματική επιβάρυνση των κεντρικών Πρωτοδικείων Σύρου και Νάξου, σημαντικότατη είναι και η επιβάρυνση των δικηγόρων που ασκούν το λειτούργημά τους στις περιφερειακές έδρες, αφού για μια απλή κατάθεση δικογράφου (οποιουδήποτε) θα πρέπει να μεταβαίνουν από τα νησιά των περιφερειακών εδρών στο νησί του κεντρικού Πρωτοδικείου με σοβαρή οικονομική επιβάρυνση οδοιπορικών και διανυκτερεύσεων, χωρίς και πάλι να εξυπηρετούνται, αφού ο όγκος των καταθέσεων θα είναι -με βάση τα δεδομένα που υφίστανται- τέτοιος, που δεν θα διασφαλίζει την εξυπηρέτηση εντός της ημέρας, ενώ η μεταφορά για αρκετούς μήνες το χρόνο τίθεται εν αμφιβόλω λόγω καιρικών συνθηκών, με κίνδυνο απώλειας προθεσμιών, ανακοπών, εφέσεων, αγωγών, διαταγών πληρωμής κλπ.

Συνήθης είναι εν προκειμένω η έλλειψη δρομολογίων από τα νησιά έδρες των περιφερειακών δικαστηρίων στην έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου και η αναγκαιότητα για την παραμονή στην έδρα του τελευταίου να ξεπερνάει τις 3 ημέρες. Όσον δε αφορά στις πράξεις δικηγόρου, αυτές θα κατατίθενται με πλήρη φάκελο την μια μέρα, θα ταξιδεύουν στα περιφερειακά δικαστήρια, θα χρεώνονται σε δικηγόρο και η πράξη του δικηγόρου θα ταξιδεύει ξανά ώστε να δημοσιευθεί στο κεντρικό Πρωτοδικείο, με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης άνω των 10 ημερών. Αν αυτό είναι το πνεύμα και το γράμμα του Ν. 5108/2024, πραγματικά σεν το είχαμε συνειδητοποιησει.

Επειδή εκτιμούμε ότι πράγματι η μη λήψη υπόψιν των τοπικών νησιωτικών συνθηκών οφείλεται σε λόγους που είχαν κυρίως να κάνουν με το κατεπείγον των ρυθμίσεων. Χρήζει επομένως άμεσης τροποποίησης η επίμαχη παρ. 4 του άρθρου 51 του Ν. 5134/2024, ώστε να εναρμονίζεται με τη διάταξη του άρθρου 20, και θεωρούμε σκόπιμη την άμεση παρέμβαση σας ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση που θα εξυπηρετεί και θα καθιστά εύρυθμη τη λειτουργία της δικαιοσύνης και το έργο των δικηγόρων στη νησιωτική Ελλάδα, κατά τις επιταγές του Συντάγματος και του Ν. 5108/2024, οι δε Δικηγορικοί Σύλλογοι των νησιωτικών περιοχών είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε λύσεις, ώστε να ξεφύγουμε από την επαπειλούμενη με την πρόσφατη διάταξη καταστροφική διαχείριση που αυτή προβλέπει.

Με εκτίμηση

Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων
Σύρου Κωνσταντίνος Φιφλής και
Νάξου Μαρία Μάρκου

Τι αναφέρεται στο άρθρο 51 παράγραφος 4. Του νόμου 5134/11-09- 2024

«Η κατάθεση εισαγωγικών δικογράφων που σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 5108/2024 υπάγονται στην κατά τόπον αρμοδιότητα περιφερειακής έδρας πρωτοδικείου, η οποία δεν έχει ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) και μέχρι την ένταξή της, το αργότερο μέχρι την 31η.12.2025, γίνεται στη γραμματεία της έδρας του πρωτοδικείου στο οποίο υπάγεται όπου και δημοσιεύεται η απόφαση. Η συζήτηση και η κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης γίνονται στην περιφερειακή έδρα όπου συζητείται η υπόθεση. Η γνωστοποίηση της ένταξης κάθε περιφερειακής έδρας στο ΟΣΔΔΥ-ΠΠ γίνεται με πράξη του διευθύνοντος το πρωτοδικείο έδρας, η οποία αναρτάται στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων «solon.gov.gr».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 183 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*