Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά με ερώτηση του Μ. Κεφαλογιάννη

admin
27/03/2015 21:19
 
 
 

Μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασε το θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Με ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, μεταξύ άλλων, ζητά να μάθει εάν είναι δυνατός ο διαχωρισμός του φορολογικού καθεστώτος μεμονωμένων νησιών από το σύνολο του νομού ή της νησιωτικής περιφέρειας στα οποία ανήκουν.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
Η Ελλάδα, με βάση τις υφιστάμενες Κοινοτικές Οδηγίες για την Νησιωτική Ευρώπη, διατηρεί ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.
Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, μέσω δημόσιας τοποθέτησης της αρμόδιας υπουργού Οικονομικών, προανήγγειλε την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά αυτά.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους επαγγελματικούς φορείς και στους κατοίκους και άλλων νησιών, καθώς θεωρείται εκ μέρους τους ότι θα επιβαρυνθεί το κόστος βασικών ειδών διαβίωσης, όπως επίσης και του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Επιπλέον, οι προαναφερόμενες δηλώσεις έχουν προβληματίσει τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας καθώς θεωρούν ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα οδηγήσουν τελικά στην απώλεια του ειδικού καθεστώτος στο σύνολο των νησιών.
*Επειδή η γεωγραφική θέση και η διασπορά των νησιών σε όλο το αρχιπέλαγος εξ ορισμού προκαλεί δυσκολίες στην συγκοινωνία και στο εμπόριο σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα.
*Επειδή τα νησιά του Αιγαίου λόγω της στρατηγικής τους θέσης έχουν ζωτική σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
*Είναι δυνατός ο διαχωρισμός του φορολογικού καθεστώτος μεμονωμένων νησιών από το σύνολο του νομού ή της νησιωτικής περιφέρειας στα οποία ανήκουν;

*Στο ενδεχόμενο κατάργησης του συγκεκριμένου ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, είναι δυνατή η μελλοντική επαναφορά του στην προγενέστερη κατάσταση;

(Visited 12 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*