Με ενδιάμεσο σταθμό την Άνδρο, στην οποία θα μείνουν και θα περιηγηθούν για δύο ημέρες, έχει ξεκινήσει από το Λαύριο η κυκλική διαδρομή του φετινού γύρου του Αιγαίου, που περνάει από 18 νησιά.
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση SAILMED.ORG αναβιώνει την «Ιστιοπλοϊκή Μεταφορά Φορτίου στο Αιγαίο» (AEGEAN CARGO SAILING), μία καινοτόμο δια – νησιακή υπηρεσία που τιμά την Αιγαιοπελαγίτικη παράδοση των πανιών και του ανέμου. Η ομάδα εφαρμόζει, ήδη, από το περασμένο καλοκαίρι αυτόν τον καθαρό τρόπο πολιτιστικής σύνδεσης και μεταφοράς αγαθών.
Επιβάτες σε αυτό το πρωτότυπο ταξίδι, με επικεφαλής την υπεύθυνη του προγράμματος και μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ κα Δήμητρα Παππά, είναι μία δημοσιογράφος που εκπροσωπεί Νορβηγικό μέσο και ένας Έλληνας φωτογράφος, που δραστηριοποιείται σε μέσα του εξωτερικού. Αποστολή τους, να καταγράψουν στο χαρτί και μέσα από τον φωτογραφικό φακό τις ομορφιές του Αιγαίου, σε ένα 8σέλιδο αφιέρωμα.
Από την πλευρά του, ο Δήμος Άνδρου στηρίζει αυτήν την προσπάθεια, θέτοντας στη διάθεσή των μελών της αποστολής το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο για τη μετακίνησή τους στην Άνδρο. Δύο από τα σημεία που θα επισκεφτούν αύριο, είναι το τυροκομείο των Ιωάννας Πολίτου & Σταυρούλας Λούβαρη στο Κόρθι και το αποστακτήριο του Δημοσθένη Βαρούτη στον Πιτροφό. Υποστηρικτές του εγχειρήματος στην Άνδρο είναι επίσης το παντοπωλείο «Ανδριακόν» στο Γαύριο, η ΚΟΙΝΣΕΠ Άνδρος και το παραδοσιακό καφενείο «Του Ζοζέφ» στον Πιτροφό. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι την Πέμπτη, 9 Μαΐου, και ώρα 12:30 θα γίνει η παρουσίαση του εγχειρήματος στο Γυμνάσιο Γαυρίου.
Σύμφωνα με το project, τα ελληνικά προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας και μεταφέρονται από και προς τα νησιά του Αιγαίου με σχεδόν μηδενικό οικολογικό κόστος, αφού δε χρησιμοποιούνται επιβλαβή για το περιβάλλον καύσιμα, αλλά η δύναμη του ανέμου. Η οικολογική θαλάσσια μεταφορά χωρίς ορυκτά καύσιμα ενισχύει την Μπλε Οικονομία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Στο σκάφος υπάρχουν ηλιακά πάνελ με τα οποία λειτουργούν τα ψυγεία, ώστε τα ευπαθή προϊόντα να διατηρούνται δροσερά και φρέσκα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επειδή μεταφέρονται με αυτόν τον τρόπο, αποκτούν μεγαλύτερη οικολογική αξία και τοποθετούνται σε ειδικά stand στα σημεία πώλησης.
Απώτερος στόχος του εγχειρήματος είναι να θεμελιωθεί σε μόνιμη βάση και πραγματική κλίμακα η Ιστιοπλοϊκή Μεταφορά Προϊόντων (και ατόμων) στο Αιγαίο, καθώς και η διευκόλυνση μιας ήπιας οικολογικής μορφής τουρισμού στα νησιά, επικεντρωμένη στην ιστιοπλοΐα και την τοπική, οικολογική παραγωγή μικρής κλίμακας. Η προσπάθεια επιδιώκεται να είναι αρμονικά δεμένη και να στηριχθεί στις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών, εμπόρων, τοπικών αρχών, οικολογικών, πολιτιστικών και ναυτικών συλλόγων.