Στον Κωστή Χατζηδάκη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμαρχος Τήνου για τις ανεμογεννήτριες

Newsroom
24/01/2020 1:22
  •  
  •  
  •  

 

Τα επιχειρήματα, με τα οποία αποδεικνύεται η αλλοίωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα της Τήνου, αλλά και οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού που θα επιφέρει η εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών σε αυτό παρουσίασαν σήμερα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Τήνου Γιάννης Σιώτος.

Παρουσία του Υφυπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμου Θωμά και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο (με αντικείμενο την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στο νησί της Τήνου) και σε συνέχεια των δυναμικών κινητοποιήσεων των κατοίκων της Τήνου, που εκφράζουν με κάθε ευκαιρία την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στο νησί τους, οι κ.κ. Χατζημάρκος και Σιώτος ζήτησαν την άμεση αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με κριτήρια τον σεβασμό του περιβάλλοντος και του νησιωτικού αναγλύφου.

Στην αναγκαία αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ συμφώνησε, επίσης, ο Υπουργός και οι συνεργάτες του και μάλιστα συμφωνήθηκε αυτή να γίνει με την ενεργό συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Δήμαρχος επανέλαβαν ότι η αντίθεση και η αντίδραση η δική τους αλλά και των υπολοίπων νησιωτών, στα νησιά των οποίων προβλέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, δεν αφορά στο σύνολο των ΑΠΕ, αλλά στις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες, οι οποίες – λόγω των χαρακτηριστικών τους – δεν συνάδουν με το περιβάλλον, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των νησιών και τυχόν εγκατάστασή τους οδηγεί στην καταστροφή την ακμάζουσα τουριστική οικονομία των νησιών αυτών. Μια οικονομία που σήμερα τροφοδοτεί τη χώρα με ΑΕΠ και δημόσια έσοδα και πρέπει να προστατευθεί ως «κόρη οφθαλμού», αφού είναι η μοναδική πηγή θέσεων εργασίας, ελπίδας και αισιοδοξίας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χατζημάρκος, δήλωσε: «Η αντίδραση μας στα Αιολικά Πάρκα συνίσταται στην εγκατάσταση των βιομηχανικών ανεμογεννητριών που αλλοιώνουν το περιβάλλον και την προσωπικότητα των νησιών και καταστρέφουν τον αιμοδότη της οικονομίας των νησιών και της Ελλάδας, τον Τουρισμό. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι να επικρατήσει η λογική».

Από την πλευρά του, ο κ. Σιώτος δήλωσε: «Σήμερα είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Επιτέλους οι τοπικές μας κοινωνίες θα έχουν λόγο και ρόλο στη σύνταξη των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για τις ΑΠΕ με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται. Η πολιτική ηγεσία μας διαβεβαίωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα έρχεται προ τετελεσμένων και θα μπορεί να προστατεύει το περιβάλλον, αλλά και την τοπική φυσιογνωμία των νησιών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που θεσμοθετεί την ουσιαστική συνεργασία Πολιτείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών».

(Visited 174 times, 1 visits today)