Την ασφαλή και άμεση απομάκρυνση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων ζητά η Κέα

Newsroom
17/03/2020 17:18
 
 
 

 

«Ανοχύρωτο» και «εντελώς αδύναμο» να φιλοξενήσει και να περιθάλψει περαιτέρω τους 196 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες (οι οποίοι επέβαιναν σε πλοίο που προσάραξε έξω από τον λιμενοβραχίονα της Κέας τα ξημερώματα της Δευτέρας) δηλώνει σύσσωμο το νησί.

Από την πρώτη στιγμή, τοπικοί φορείς και κάτοικοι στάθηκαν στο πλευρό τους προσφέροντάς τους ρουχισμό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής, ωστόσο λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λόγω κορωνοϊού, υπάρχει έντονη ανησυχία κυρίως λόγω της έλλειψης ιατρικών υποδομών και του γεγονότος ότι οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες είναι εμπύρετοι.

Ήδη η δήμαρχος Κέας Ειρήνη Βελισσαροπούλου έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό με θέμα «Άμεση απομάκρυνση λαθρομεταναστών από την Κέα – Προστασία του πληθυσμού», ενώ και το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού εξέδωσε σχετικό ψήφισμα (το οποίο έχει τεθεί προς ψήφιση από τους πολίτες και στην πλατφόρμα secure.avaaz.org) με παραλήπτη τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Το περιεχόμενο της επιστολής της Δημάρχου έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Όπως σίγουρα γνωρίζετε, εχθές στις 03:00 πμ. προσάραξε έξω από τον λιμενοβραχίονα της Κέας, ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο, που είχε αναχωρήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας με 196 μετανάστες και πρόσφυγες.
Πρόκειται για νεαρά άτομα, μεταξύ των οποίων κάποια παιδιά και έγκυες γυναίκες, που αποβιβάστηκαν στην Κέα και συγκεντρώθηκαν προσωρινά για καταγραφή και προανάκριση, σε εγκαταλελειμμένο δημοτικό κτίριο. Το κτίριο είναι επικίνδυνο και βρίσκεται εδώ και περίπου ένα χρόνο κλειστό και με ειδική περίφραξη. Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ενδείκνυται.

Σε αυτό το κτίριο έχουν στοιβαχτεί 193 ψυχές, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά, με τη θερμοκρασία να φτάνει σήμερα το πρωί τους 6οC. Στο νησί ΔΕΝ υπάρχει η παραμικρή υποδομή (ΚΑΠΗ, κλειστά γήπεδα κ.λπ.).

Έτσι βλέπετε ζούμε εμείς εδώ… Ακόμα και οι λιγοστές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων έχουν κλείσει με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται στην ενδοχώρα. Το πλοίο ΔΕΝ κατευθυνόταν στην Ιταλία κύριε Πρωθυπουργέ.

Τα καύσιμα επαρκούσαν το πολύ μέχρι τη Μακρόνησο. Το πλοίο ΔΕΝ έφτασε στη Τζια μέσα σε ένα 24ωρο, αλλά χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου διέσχισε χωρίς άγκυρα (!), χωρίς σημαία και διακριτική ονομασία, το μισό Βόρειο και όλο το Νότιο Αιγαίο!!! ΔΕΝ υπάρχει ευθύνη για αυτό κύριε Πρωθυπουργέ; Τα σύνορα της Ελλάδος ΔΕΝ είναι μόνο ο Έβρος και η Λέσβος.

Στον Έβρο όσοι συλλαμβάνονται να έχουν διασχίσει παράνομα τα σύνορα ΔΕΝ φιλοξενούνται σε 14ήμερη καραντίνα στα χωριά. Συλλαμβάνονται και απελάσσονται στιγμιαία. Εδώ γιατί δεν γίνεται το ίδιο; Είναι ασφαλή τα θαλάσσια σύνορά μας και έφτασαν έως τη Τζια; Αν είχαν φτάσει στον Πειραιά ποια θα ήταν η αντιμετώπιση;

Στο νησί υπηρετούν αυτή τη στιγμή 2 αγροτικοί ιατροί χωρίς την παραμικρή υποδομή. Ακόμα και οι μάσκες τελειώνουν. Η μοναδική στολή ασφαλείας που “δικαιούνται” οι γιατροί δεν έχει φτάσει ακόμα. Το Ιατρείο (Πολυδύναμο Περιφερειακό) ΔΕΝ έχει κτιριακή υποδομή. ΔΕΝ έχουμε τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού, παρά μόνο κάποια ελάχιστα που κατάφερε να προμηθεύσει ένα κοινωφελές σωματείο που λειτουργεί στο νησί για τη στήριξη του Ιατρείου.

Δηλαδή και πάλι από τους Τζιώτες! Βλέπετε έτσι ζούμε εμείς εδώ… Κύριε Πρωθυπουργέ, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι για εμάς εδώ στα νησιά να προφυλαχθούμε από τον κορωνοϊό με τα μέσα που σας περιέγραψα; Μας είπατε να μείνουμε σπίτι και το κάνουμε γιατί ΔΕΝ μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Μας μιλήσατε για ατομική ευθύνη και μας φέρνετε ενδεχομένως τον ιό στην πόρτα μας; Οι περισσότεροι από τους λαθρομετανάστες είναι εμπύρετοι.

Μας έχετε αφήσει έρμαια χωρίς ιατρούς εδώ και χρόνια και ξαφνικά ενημερωνόμαστε ότι μπορούν να μεταβούν στο νησί ιατροί: Να έρθουν και να κάνουν αυτό που πρέπει: Να περιθάλψουν με αξιοπρέπεια όλον αυτό τον κόσμο και να τον μεταφέρουν με ασθενοφόρα στην ενδοχώρα εάν νοσεί. Οι υπόλοιποι να απελαθούν.

Εδώ τι μπορούμε να τους προσφέρουμε; Εάν ισχύσει η 14ήμερη καραντίνα, το χρονικό διάστημα συμπίπτει με την παρέλευση του χρόνου κατά τον οποίο δεν μπορούν να αιτηθούν άσυλο; Είναι τυχαίο; ΔΕΝ είμαστε απάνθρωποι κύριε Πρωθυπουργέ. Από την πρώτη στιγμή τα σπίτια μας άνοιξαν και οι Τζιώτες πρόσφεραν ρουχισμό, σκεπάσματα, νερό. Οι επιχειρήσεις προσφέρουν αφιλοκερδώς α’ ύλες και εστιάτορες μαγειρεύουν.

Στα παιδιά, με το κλάμα των οποίων ξυπνήσαμε σήμερα, πήγαν γάλατα και πάνες. Αλλά, κύριε Πρωθυπουργέ ΔΕΝ είμαστε και υπάνθρωποι. ΔΕΝ είμαστε πολίτες β’ διαλογής. Σε αρκετούς τομείς κάνουμε τα ξερά χλωρά λόγω νησιωτικότητας. Ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε όσα με κόπο και προσωπικό αγώνα έχουμε εξασφαλίσει.

ΔΕΝ δεχόμαστε να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα που ΔΕΝ είναι δικό μας. Κύριε Πρωθυπουργέ, ανάμεσα σε όλα όσα σας απασχολήσουν σήμερα, ας είναι και η Τζια.

 

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου:

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω και την εισήγηση της Δημάρχου

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

1. Εγκρίνει την άμεση αποστολή του κάτωθι ψηφίσματος:
Σήμερα, Δευτέρα 16 Μαρτίου και περί τις 03:00π.μ. προσάραξε έξω από τον λιμενοβραχίονα της Κέας, ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο, που είχε αναχωρήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας με 196 παράτυπα εισερχόμενα πρόσωπα.
Πρόκειται για νεαρά άτομα κυρίως ηλικιών μεταξύ 18-35, μεταξύ των οποίων κάποια παιδιά και έγκυες γυναίκες, που αποβιβάστηκαν στην Κέα και συγκεντρώθηκαν προσωρινά για καταγραφή και προανάκριση, σε εγκαταλελειμμένο κτίριο.
Ως νησί δηλώνουμε ανοχύρωτοι και εντελώς αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε το γεγονός.
Σε ένα νησί
α) χωρίς δημοτικές υποδομές,
β) με ένα Πολυδύναμο
Περιφερειακό Ιατρείο, που εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, λειτουργεί με ιατρικό
προσωπικό δύο αγροτικούς ιατρούς
γ) με ένα Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο υπηρετούν 7 άτομα
δ) με ένα Λιμενικό Τμήμα που απαρτίζεται από ακόμα λιγότερα άτομα
ε) χωρίς τον παραμικρό εφοδιασμό των ανωτέρω με εξοπλισμό προστασίας από ιογενείς ασθένειες, των οποίων πιθανόν να είναι φορείς τα συγκεκριμένα παράτυπα εισερχόμενα άτομα.
στ) με όλα τα καταλύματα και τις επιχειρήσεις εστίασης να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους βάσει της σχετικής ΚΥΑ και με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται εκτός νησιού.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Κέα αδυνατεί να φιλοξενήσει τους ανθρώπους αυτούς.
Καλείται η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως αναλάβουν άμεσα δράση για την ασφαλή απομάκρυνση των 196 παράτυπα εισερχομένων προσώπων και τη μεταφορά τους σε οργανωμένες κλειστές δομές.
Καλείται η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία να προφυλάξουν την υγεία και την περιουσία των κατοίκων του νησιού μας, που με τόσο κόπο οι φορείς και οι πολίτες προσπαθούν να διαφυλάξουν όλες αυτές τις ημέρες, ακολουθώντας τις οδηγίες του Κεντρικού κράτους.

2. Εκτιμώντας τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να υποβάλλουμε αίτημα για την υποστήριξη των θέσεών μας.

3. Να ζητηθεί η άμεση αποκατάσταση από ειδικό κλιμάκιο της περιβαλλοντικής ρύπανσης που έχει προκληθεί στον θαλάσσιο χώρο της Κέας.

Η παρούσα απόφαση πήρε αύξοντα αριθμό: 36/2020

(Visited 273 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*