Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου: «Αιολικά πάρκα σαν αυτό της Τήνου είναι τερατουργήματα»

Newsroom
20/05/2020 14:03
 
 
 

 

Την αλληλεγγύη της στους κατοίκους της Τήνου, οι οποίοι αντιστέκονται σθεναρά στην εγκατάσταση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στο νησί τους, εξέφρασε η περιφερειακή παράταξη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου».

Η παράταξη του Μανώλη Γλυνού υποστήριξε ότι «τέτοιου είδους τερατουργήματα» θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τόσο το φυσικό τοπίο, όσο και το τουριστικό προϊόν της Τήνου, ειδικά στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, αναγνώρισε τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων και ζήτησε την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το νησί.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου» και η δήλωση του επικεφαλής της:

Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες με αγωνία όσα διαδραματίζονται στην Τήνο. Κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι της Τήνου, είναι αντίθετοι στην εγκατάσταση και λειτουργία ανεμογεννητριών στο νησί τους και τασσόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό τους.

Η εκτέλεση των εργασιών σκυροδέτησης των ανεμογεννητριών της ενεργειακής Κυκλάδων ΕΠΕ στη θέση «Πράσα», δικαίως έχει εξοργίσει τους Τηνίους που αντιστέκονται στην επιμονή της κυβέρνησης και των επενδυτών, να αλλοιώσουν προς χάρη της «πράσινης» ανάπτυξης την ομορφιά του νησιού με τερατουργήματα.

Αιολικά πάρκα σαν αυτό της Τήνου, αποτελούνται από γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, που φθάνουν σε ύψος ακόμη και τα 150 μέτρα, με διάμετρο ακτίνας άνω των 65 μέτρων.

Οι μονάδες αυτές, μπορούν να παράγουν σύμφωνα με τα στοιχεία έως και 5 kw ενέργειας η κάθε μία. Αυτό όμως με συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες. Όταν υπάρχει άπνοια όχι μόνο είναι αδύνατο να παράγουν ενέργεια, αλλά μπορούν να διαταράξουν το ηλεκτρικό σύστημα με το οποίο είναι διασυνδεδεμένες.

Όμως ποιο το όφελος από τέτοια έργα, μπροστά στην τεράστια οικολογική καταστροφή που θα προκαλέσουν στην Τήνο όπως και σε άλλα νησιά μας;

Ζημιά από τέτοιους είδους τερατουργήματα θα υποστεί και το τουριστικό προϊόν σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Αυτή την καταστροφή του τόπου τους, θέλουν να εμποδίσουν οι κάτοικοι. Για αυτό αγωνίζονται.
Θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση, στελέχη της οποίας διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για τα νησιά, θα απέδιδε δικαιοσύνη και δεν θα επέτρεπε την τέτοιου είδους έργα- τερατουργήματα στην Τήνο.

Αντί αυτού όμως, επιχειρεί να καταστείλει τις αντιδράσεις, να φιμώσει τους κατοίκους και στέλνει ομάδες αστυνομικών στο νησί.

Και όλα αυτά την ώρα που γίνεται λόγος για ευσυνειδησία, ατομική ευθύνη, προσοχή και μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Η «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» αρνείται την κατασκευή και λειτουργία ανεμογεννητριών στην Τήνο, τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων, αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αγώνα τους και ζητά την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το νησί.

Για το θέμα αυτό ο κ. Μανώλης Γλυνός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Όπως και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο, έτσι και τώρα διατρανώνουμε την αντίθεσή μας, στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Τήνο και τασσόμαστε στο πλευρό των κατοίκων που διαφωνούν. Δεν θέλουμε έργα που διαλύουν το οικοσύστημα, αλλοιώνουν το νησιωτικό τοπίο και υποβαθμίζουν το τουριστικό μας προϊόν. Όσο για την παραγωγή ενέργειας, οι έχοντες την ευθύνη ας αναζητήσουν τις βέλτιστες λύσεις. Ας θυμηθούν την περιβόητη διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, για την οποία τόσα έχουν διακηρύξει και ας ακυρώσουν έργα που ελάχιστα έχουν να προσφέρουν ενεργειακά και οικονομικά».

(Visited 241 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*